Oslos eldste restaurant satser sterkt

Fra Hamar med dram. Atlungstad brenneri på Stange lager ny akevitt for Oslos eldste kafe. Foto: Visit Hamrregionen

Fra Hamar med dram. Atlungstad brenneri på Stange lager ny akevitt for Oslos eldste kafe. Foto: Visit Hamrregionen

(ODD ROAR LANGE): Det er tøffe tider i kafé- og restaurantbransjen. Men det hindrer ikke Oslos eldste kafe, Engebret Café, til å satse på sterke dråper. Kafeen ble grunnlagt allerede i 1857 av Engebret Christophersen. Og det var 1800-tallets frodige teaterliv på Bankplassen i daværende Christiania som skapte behovet for en trivelig kafé for skuespillere og andre.
163 år etter er Engebret Cafés fortsatt populær og velkjent hos mange for kvaliteten på sin norske tradisjonsmaten.

Ærverdige Café Engebret i Oslo.                                                                 Foto: Café Engebret

Ærverdige Café Engebret i Oslo. Foto: Café Engebret

Edle dråper til jul

Nå kommer Engebret café med sin egne norske akevitt, blandet av Halvor Heuch, destillatør i Atlungstad Håndverksdestilleri.
Atlungstad er Norges eldste brenneri som fortsatt er i drift og ligger i Stange ved Hamar. I 1855 gikk en rekke gårdbrukere i Stange sammen om å stifte Atlungstad Brænderi.
Rent vann var og er viktig i flere av brenneriets prosesser. Derfor ble fabrikken lagt ved utløpet av elva Fjetreåa på Nedre Atlungstads grunn. Beliggenheten ved Mjøsa var også viktig for å lette varetransporten, som helst foregikk til vanns, og brenneriet var et av landets ledende i siste halvdel av 1800-tallet og fram til avviklingen av spritproduksjonen i 2008.

 Verd et besøk

Atlungstad-Engebret.jpg

I 2013 ble Atlungstad brenneri opprettet som industrielt kulturminne, og produksjonen startet opp igjen i 2014. 
Atlungstad Håndverksdestilleri holder til i Atlungstad Brenneris historiske lokaler og driver med småskalaproduksjon av norsk akevitt og andre brennevinstyper. Dermed kan de videreformidle den nasjonale kulturarven gjennom vår kunnskap om og lidenskap for godt håndverk.
– Norsk akevitt har alltid vært en naturlig del av måltidet hos Engebret, og vi er stolte av å kunne tilby vår egen akevitt til faste gjester rundt om i Norge, sier daglig leder Kay Johnsen.

Slik blir den

Engebret aquavit er en smaksrik og kompleks norsk akevitt som balanserer utmerket med norsk tradisjonsmat. Smaken av karve komplementeres av fennikel og noe sødme fra modning på sherryfat.

– I år kan du dermed nyte vår Engebret-akevitt med et godt måltid, selv om du ikke får anledning til å besøke oss i juletiden, sier Kay Johnsen.

Fakta

Engebret aquavit lanseres lørdag 7. november på Vinmonopolets bestillingsutvalg.
Varenummer: 12344001, pris: 495,-

Les mer om dette: