Derfor skal dere legge venninneturen til Fredrikstad

Denne fine byen byr på mange flotte overraskelser

Frimarkedet i Gamlebyen er verd et besøk. Betaling skjer via Vipps. Alle foto: Odd Roar Lange

Frimarkedet i Gamlebyen er verd et besøk. Betaling skjer via Vipps. Alle foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Høsten 2021 er høsten da utenlands-storbyferiene ryker for de aller fleste. Men ikke la det være til hinder for fine reiser i eget land.
Hva med å heller legge venninneturen til et av de mange fine reisemålene i Norge?
Følg med på Thetravelinspector.no så skal dere få noen håndplukkede og nøye utvalgte steder som vet hva som skal til for at dere skal få en flott og uforglemmelig venninnetur.

Dra til Fredrikstad

Fredrikstad er byen som gjerne har havnet litt i skyggen av Oslo. Det betyr at den enorme sentrumsutviklingen av Fredrikstad har gått under radaren for flere reisejournalister enn meg. Men sommerens besøk til den fine byen i Østfold ga mersmak.
Reisen dit er enkel både med bil, buss og tog (Vy). Turen tar ca 1 time.
Og langs Glomma har byens «sjøfront» fått et kjempeløft. Her finner dere en rekke fine spisesteder på rekke og rad.
Her finner dere en oversikt over flere av dem. Vårt valg landet på Restaurant Slippen. Og det ble et utmerket valg. Hyggelig og profesjonell servering, meget god mat og drikke, og trivelig sted selv når det var fullt på ale bordene. Et ekstra pluss for god lyddemping i lokalet. Start gjerne med et glass under varmelampene utendørs før dere fortsetter inne. Husk å bestille bord. Slippen er meget populær. For middag på dag nummer to så er Heim Gastropub et godt valg.

Shopping

Fredrikstad er en fin shoppingby med mange spennende butikker. Og det er helt umulig å komme unna shopping i Gamlebyen. Husk gode sko som egner seg til brosteinsgatene her. Lørdager er det utendørsmarked - Frimarkedet - i Gamlebyen, og muligheter til å gjøre et kupp - eller å finne det helt spesielle antrekket. Frimarkedet er på og omkring torget i Gamlebyen (men er avlyst dersom det regner mye).
I Gamlebyen finner dere også den tradisjonsrike puben Tamburen.
Gulating er stedet for mange fine konserter.

Opplevelser

Dersom dere vil oppleve mer enn «bare» Fredrikstad så kan en tur med buss til Hvalerøyene absolutt anbefales. Ta bussen helt ut til Skjærhalden og besøk de koselige butikkene og restaurantene (sjekk Big Fish Café) her. Få gjerne med dere bildene til Lisa Aisato i galleriet hennes på Skjærhalden. Der har hun en permanent salgsutstilling med digitaltrykk og nummererte gicléetrykk/DGA. I tillegg er det salg av bøkene hennes.
Sett av tid til en tur med ferga ut til Hvalerøyene før returen tilbake til byen. Ferga går fra brygga midt i sentrum av Skjærhalden.

Dette skjer i høst

Fredrikstad er en aktiv kulturby, og det vil ta for stor plass å nevne alt som skjer de kommende ukene. Men dere finner oversikten her.
Det meste i byen ligger i gangavstand fra hverandre, men det er også mulig å ta byfergene på elva. Denne er gratis.

Overnatting

Fredrikstad har en rekke fine hoteller i sentrum. Vi hadde et ypperlig opphold på Quality Hotel Fredrikstad. Store og romlige rom og med gode frokoster. Parkering i parkeringstunnell like ved hotellet.
Men om dere virkelig skal gjøre noe spesielt så bør dere bestille overnatting på Gamlebyen Hotel. Gamlebyen Hotell ligger i den ærverdige Graffgården. Hotellet har 16 koselige rom, alle ulikt innredet med hver sin personlige stil og høy standard.
Alle rom er pusset opp i senere tid og er utstyrt med TV og gratis Wifi. Frokostbuffet serveres hos VÆRK rett rundt hjørnet. 
Hotellet tilbyr også egen suite - Holbergsuiten - med fullt kjøkken og sittegruppe for ca 12 personer i tilknyttning til hotellet, samt den unike Raadhus- stallen på Kongens Torv. 
Noe for venninneturen?

Del dine tips

Har du tips som ande bør vite om venninnetur til Fredrikstad. Send det gjerne til orl@thetravelinspector.no så kan det legges ut som lesertips i artikkelen.

Lesertips:

Ta en frokost eller en liten lunsj på Bakfickan - nydelig fersk bakverk. Eller kjøpt med brød og kaker hjem. Samme drivere som Slippen. Anbefaler kakene, stenovns brødene og smøret de har her. 

De driver også fiskebutikken Holwech Fiskeri. Rett ved. Nydelige fiskeretter til lunsj eller take away! Bare nydelig! Nygårdskvartalet er et nyoppusset kvartal midt i sentrum. Her finner du disse stedene over, samt den lille puben HoiPolloi! Et sted for gode drinker! 
Og kjøttrestauranten KØL da (Også samme eiere som Slippen), rett rundt hjørnet i denne herlige nye «bydelen».
 Et nytt kvartal som innbyr til smaker, opplevelser, og gode drikker. Et must på venninnetur :)  Og så er det en kort gåtur ned til brygga.