Nå kan du få en sørlandsøy helt for deg selv - for en tusenlapp

Her får du fyr - rett utenfor Lillesand

Velkommen til Saltholmen utenfor Lillesand.                                                Foto: Odd Roar Lange

Velkommen til Saltholmen utenfor Lillesand. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Sørlandet har vært en av sommerens absolutte ferievinnere. Og de små sørlandsbyene som ligger på rekke og rad er blitt besøkt av titusenvis av nordmenn. Noen var der for første gang, andre har vært der på sitt årlige besøk.

Den hemmelige skatten

Men felles for mange av dem er at de ikke vet om den fantastiske muligheten som ligger like utenfor Lillesand.
Her ligger nemlig Saltholmen fyr, som er blitt automatisert og driften av fyrvokterboligen er overtatt av en venneforening som har gjort en flott jobb med restaurering og vedlikehold.

Saltholmen og holmene rundt het opprinnelig Kjeholmene, men den ble omdøpt Saltholmen den gang predikant og gründer Hans Nielsen Hauge drev saltkoking der i nødsårene 1809-1810.
Ytterst ute mot havet, i Storegabet ved innseilingen til Lilllesand, ligger vesle Saltholmen Fyr. Der har det klamret seg fast til lille Saltholmen siden det ble oppført i 1881-82, og tent for første gang 11. november 1882.

Hamsun

«Det er mørkt og Lyset fra Saltholmen Fyr blinker op mod Byen», skrev Knut Hamsun i 1890. Og selv om siste fyrvokter flyttet fra øya i 1952, blinker det fremdeles fra fyret som nå er byttet ut med et nytt og moderne fyr. Saltholmen et fortsatt et viktig kulturminne som forteller historien om Norge som kyst- og sjøfartsnasjon.
Saltholmen Fyr er et fredet kulturminne uten fastlandsforbindelse.
Når du stiger i land på øya er det som en helt annen ro senker seg. To-tre døgn her er en opplevelse som knapt nok kan måles i penger.
Når du vandrer i travle shoppinggater er det vanskelig å finne den store freden, men jeg trengte bare ett minutt på Saltholmen før roen traff med midtskips.
I høysesongen midt på sommeren er Saltholmens fyr åpent som turisthytte, (ring 975 34 822 for spørsmål om ledige rom og for manuell booking).

Ta deg en tur om høsten (og våren)

Saltholmen fyr leies ut i sin helhet på inatur.no i skuldersesongene til sommersesongen - altså vår og høst.
For bare en tusenlapp per døgn kan du leie hele anlegget som har plass til 19 personer (som er gode venner).
Hovedhuset har et 4-mannsrom i hovedetasjen (benyttes av vertskapet i sommersesongen).
På det store loftet er det et 6-mannsrom og et 4-mannsrom for utleie på loftet, i tillegg til 5 senger på gangen.
Det er enkle senger og madrasser og det enkleste er å ta med egen sovepose.
Her er det ikke noe som minner om luksus eller moderne fasiliteter. Men det som mangler av luksus tas så visst igjen på sjarme og varme.

Ut på sjøen

Saltholmen Fyr eies av Stiftelsen Saltholmen Fyrstasjon som består av Lillesand kommune, Lillesand Sparebank og Saltholmens venner. Stiftelsen leier ut fyret til Saltholmens Venner. På nettsiden deres kan du lese mer om fyrets spennende historie, om stiftelsen og venneforeningen. 

Saltholmen Fyr ligger vakkert til ute i havgapet, bare 2 km med båt fra Lillesand sentrum. Du må ordne med båttransporten selv. Og dersom du ikke har egen båt så kan du leie dette Lillesand Explorer . De kan også stille med skipper som tar der ut til Saltholmen, og som henter etter avtale. 
Vi valgte skipperløsningen og åpen snekke. En fin anledning til litt guiding både ut til Saltholmen og tilbake igjen.
I Lillesand kan du låne robåt på Verven kystkultursenter på Kokkenes, en kort rotur fra Saltholmen.
Det er bare to km fra brygga i Lillesand og ut til fyret, så det er absolutt mulig å komme seg hit med kajakk eller SUP-brett.

L1010246.JPG

Gode dager og kvelder

Oppholdsrommet er en stor flott spisestue med vedovn, en koselig stue med god sofa, og selve hjertet av Saltholmen - det gamle åttekantede fyrlyktrommet. Det er også en gassovn for hurtig oppvarming.
Saltholmen har hver sommer en egen kunstutstilling, og fotograf Morten Krogvold var utstilleren sommeren 2021.

L1010250.JPG

 Saltholmen har tilgang til ferskvann i en slange ute ved uthuset, men ikke strøm. Kjøkkenet har komfyr, ovn og kjøleskap som går på gass.
Og nede ved brygga ligger båthus med bord og spiseplasser, både inne og ute, grill og gode bade- og fiskemuligheter.

Kontakt:

Saltholmens Venner
v/Johannes Vallesverd
Tlf 95094409
post@saltholmen.no

IMG_3330.jpeg