Det de gjorde med dette fyret er helt utrolig

Imponerende innsats da alle trodde slaget var tapt

NORD-JYLLAND I DANMARK (ODD ROAR LANGE): Rubjerg Knude fyr er et nedlagt fyr som ligger ved den lille danske vestkystbyen Lønstrup.
I årevis har fyret vært et yndet utfartssted - fordi fyret var ventet å styrte i havet når som helst. Dermed kunne gammel historie knyttes sammen med ny dramatikk. For hvem vil ikke se et fyr falle i havet?
Men nå må historien skrives om. Eller i alle fall forlenges.
Fyret ligger oppe på den 15 km lange Lønstrup klint, mellom småbyene Lønstrup og Løkken.
Og tusenvis av nordmenn har besøkt stedet de siste årene. Fordi det er et vakkert område med en unik historie. Og fordi det ligger bare 10 minutters avstand fra parkeringsplassen.
Fyret som snart skulle falle i havet har vært en av destinasjonens mest berømte reisemål.
Jeg har vært der flere ganger, og hver eneste gang har naturguidene fortalt at enden er nær. Litt nærmere for hver gang. Men nå må en ny historie fortelles. For den er utvidet til å gjelde også redningsoperasjonen og flyttingen.

Klikk på bildene for se dem i større format. Alle foto: Odd Roar Lange

Sandflukten

Fyret ble tatt i bruk allerede 27. desember 1900 og stod da 200 meter fra kanten av den lange sandklinten, men ble automatisert og avfolket i 1968, og deretter tatt ut av drift. Rubjerg Knude fyr har vært selve symbolet på sandflukten som fører til store skader i Danmark. Sanden blåser bort eller blir tatt av bølgene og ført ut i havet. Og fyret ble innhyllet av sand som la seg omkring murene, slik at fyret ble mindre og mindre synlig fra sjøen. Fyret stod etter hvert bare 6-7 meter fra kanten. Dermed ble området perfekt til å fortelle om sandflukten og problemene knyttet til denne. Men i 2002 måtte de gi opp, nettopp på grunn av sanden som omhyllet museumsbyggene ved fyret.
Selve sandfluktutstillingen måtte dermed fjernes fra de gamle husene og til den nærliggende Strandfogedgården i Rubjerg.
Tårnet er 23 meter høyt og sjøfarende kunne i sin til se lyset hele 42 km fra land. Det er i de senere årene laget nye trapper inne i tårnet slik at man enkelt skal komme seg opp i utsiktstårnet. Mens fyrvokterboligene er revet, og bare ruinene ligger tilbake.
Dersom du vil se nettutstillingen fra Rubjerg Knude så ser du den her.

Rives eller flyttes

Etter hvert har man set at risikoen ved at naturen skulle gå sin gang og at fyret skulle falle i havet også innebar en stor sikkerhetsrisiko. Fordi 500 000 turister besøker området hvert år. Derfor ble det besluttet at det skulle rives, murstein for murstein. Senere ble planene endret, og fyret fikk «rulleskøyter» og det skal nå trekkes bort fra kanten av klinten.
Selve operasjonen startet 22. oktober 2019 og flyttejobben som ble direktesendt på dansk tv og youtube var unnagjort på få timer. Flyttingen ble kostnadsberegnet til ca 5 millioner danske kroner, og er på 70 meter. Dermed blir meterprisen 71 428 danske kroner.

Følg thetravelinspector på instagram

Nord-Jylland har en rekke attraksjoner i tillegg til Rubjerg Knude. Her kan du lese om noen av disse.