- Turister, dra hjem!

Klistremerkeaksjon mot turister på populært feriested for nordmenn

Hello, World!

(ODD ROAR LANGE): Stadig flere turiststeder opplever det samme: Det er umulig å finne leiligheter å bo i for deltidsboende og deltidsatte. Årsaken er er at det er mer lønnsomt for eierne å leie ut på korttidsbasis via Airbnb. Der deltidsansatte gjerne betalte 2500 kroner for en hel måned er det mulig å leie ut via Airbnb til 1000 per døgn.

Trøbbel på Svalbard

Longyearbyen på Svalbard er ett av stedene som har sett seg nødt til å innføre begrensninger på hvor mange døgn det er tillatt å leie ut per år, utenom langtidsleie.
Og nå er det det populære feriestedet Malaga som har trøbbel. Og det er den engelske avisa The Guardian som forteller om klistemerkehistorien:
Opprørt over å ha funnet ut at leieboligen hans gjennom 10 år skulle bli en turistleilighet, tok Dani Romero til sosiale medier, skriver The Guardian.

Klistremerker

Det som fulgte, utviklet seg raskt til en bevegelse, da innbyggere i Málaga begynte å klistre opp klistremerker – med tekster som «Her bodde en familie» eller «Dra hjem» – utenfor leiligheter som var til leie til turister over hele den sørlige spanske byen.
-Jeg hadde ikke til hensikt å starte en revolusjon, sa Romero til avisa.
- Jeg leter bare etter et hus å bo i.

En spansk radiokanal kaller det «klistremerkeopprøret». Det gjør også en rekke nettsteder.
- Men det er ikke en avvisning av turisme all turisme, sier Romero, selv om byens innbyggere allerede sliter med et rekordhøyt antall turister.
Det er allikevel et hjertesukk for en mer balansert tilnærming av turismen og utleiepraksisen som sørge for en bedre sameksistens mellom innbyggere og turister.

Kastet ut

The Guardian forteller at Romero alt han kunne for å forhandle med utleieren sin, og tilbød seg å betale mer i leie for leiligheten han bodde i i utkanten av sentrum.
Utleierens avslag kastet imidlertid Romero ut i en desperat jakt på et nytt sted å bo midt i det slunkne utvalget av et eiendomsmarked hvor turistleiligheter i årevis har overgått antallet beboere i sentrum.

-Jeg har sett på hus som ikke har vinduer, et annet som ville ha et depositum på €40 000, sier Romero.
Noen vil ha € 200 bare for at en potensiell leietaker skal kunne få se på leiligheten som er til leie

Drevet av frustrasjon, tok han til sosiale medier-sida til baren han eier, og postet sitt eget syn på de blå AT – Apartamento Turístico eller Turistleilighet – skiltene som annonserer turistleie i byen.
-ATtack mot byens borgere, mener Romero, og inviterer andre til å å sette opp klistremerker på andre steder som driver med korttidsutleie.
Det kan bli en brennheit sommer i Europas turistbyer. For mye tyder på at en flamme er tent. Klistremerkeaksjonen vil kunne spre seg til andre byer og andre land.

Om The Travel Inspector:

Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

Om Odd Roar Lange:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.