12 turer til Danmark - måned for måned i 2015

Adam Price - en trivelig kar med en hyggelig restaurant. God mat, god drikke, husk å ta deg god tid (ps: sjansen for at du treffer Adam i restaranten er ikke overveldende stor)
Adam Price - en trivelig kar med en hyggelig restaurant. God mat, god drikke, husk å ta deg god tid (ps: sjansen for at du treffer Adam i restaranten er ikke overveldende stor)

Har du begynt å planlegge ferien for 2015? Her har du 12 reisetips du bør ta en kikk på. Dejlige Danmark venter.

Januar

Y24A4749
Y24A4749

København. Hovedstaden har et veldig bra nyttårssalg i butikkene. Ikke vær overrasket om du finner varer til 70-80 prosent. Og da snakker om danske design og kvalitetsvarer. Det er fristende for nordmenn å velge Strøget og de aller nærmeste gatene, eller Nordens største kjøpesenter The Fields. Men ta en tur ut til Østerbro og Nørrebro. Her er mange butikker som du ikke finner maken til i sentrum. Hvert minutt du bruker på research betaler seg godt når du drar til København.

Februar

Fra Amager torv, midt på Strøget.
Fra Amager torv, midt på Strøget.

Københavnbåten. Vi holder oss i Kongens by. En kald måned i Danmark og en måned som danskene selv gjerne legger turen til Norge for å gå på ski. Men denne måneden kan du få riktig billige turer med DFDS fra Oslo til København. Legg noen kroner ekstra i oppgradert lugar. Commodore class eller Commodore de Luxe koster mindre enn du tror, og er definitivt verd forskjellen. husk å bestille plass til middagen på forhånd. Det er iriterende å stå i kø dersom du er sulten… Mitt tips: Utreise torsdag kveld, legg inn tid til èn overnattijg i København, deretter hjemreise lørdag kveld. Nyhavn 71, Guldsmeden eller Hotel Admiral kan gjerne anbefales. Ta en tur til jazzklubben Hvide Lam om kvelden. Topp dansk stemning.

Mars

Idrettsparken. Mange drar på fotballtur til England – forståelig nok. Men det er også en god idè for fotballinteresserte å ta turen til FC Københavns kamper i Idrettsparken. Ståle Solbakken har hatt opp- og nedturer med sine drænge. Jeg har vært i parken på fotballkamp. Jeg kan love at det er noe ganske annet enn hjemme i Norge. FCK har tre hjemmekamper i mars i år. Denne gangen kan du kanskje bo på hotel Skt Petri.

April

Svendborg. Våren har kommet til Danmark. Særlig i den sørlige delen. Det er på tide å lette litt på klærne og nyte litt varmere dager. Jeg anbefaler at du tar en tur til Fyn og til byen Svendborg. Ingen storby, men til de grader dansk og trivelig. I Svendborg finner du også skogen og stedet der dramaet med Elvira Madigan og Sixten Sparre utspant seg. Les historien og ta turen til skogen og Landet kirkegård. Overnattingstips: Hotel Ærø. Ikke spesielt luksuriøs, men veldig dansk – og med trivelig restaurant med god dansk mat.

Mai

Århus. Danmarks nest største by er studentenes paradis. Her er det et yrende liv i mai. Langs Å-en er det uterestauranter som har åpnet for fullt for sesongen. Ta også en tur i Latinerkvarteret. En av mine favoritter, men mange små designerbutikker. Her finner du ting du aldri finner i Norge. Prøv Cafe Jorden. Min varmeste hotellanbefaling: Villa Provence. Et av Danmarks aller triveligste – og dèt sier ikke så lite.

Juni

Du kan finne blå himmel hele året - i Danmark.
Du kan finne blå himmel hele året - i Danmark.

Billund. Det er klart for sommer i Danmark. Barnefamilier har masse å velge mellom, og på øverste hylle er Legoland og Lalandia i Billund. Her kan dere leie hus og få badeland, opplevelsesland og Legoland innenfor rekkevidde. Blant annet innedørs skibakke og minigolfbane. Dette området ligger nær Vejle, hvor det er gode shoppingmuligheter. Ta en tur i den lange gågata. Men her kan det være ganske folksomt på travle sommerdager.

Juli

Silkeborg. Dette ligger midt i hjertet av Jylland. Her i Silkeborg kan dere besøke Aquaparken hvor du får flere etasjer med liv over og under vann. Spennende eksperimentarium for voksne og barn. Ta en tur til Himmelbjerget og selvsagt en padletur med kano på Gudenåen. Min absolutte favoritt når det gjelder overnatting er Svostrup Kro. God mat, god stemning og trivelig å sitte ute ved elven og nyte et glass vin om kvelden.

August

Troense. Jeg har vært utallige ganger i Danmark. Det stedet som kanskje har gjort sterkest inntrykk er Troense på Fyn. En liten forstand til Tåsinge. Her bor bare drøyt 1000 mennesker, og det er så idyllisk og genuint at det nærmer seg Unescos verdensarvliste. Her kan du rusle mellom de danske husene på kveldstid, ta en tur ned til sjøen for å se seilbåtene komme unn til havnen, ta et kveldsbad og nyte livet før det er middag på Hotel Troense. Strengt tatt ingen stor hotellopplevelse når det gjelder standard, men utmerket beliggende og god mat.

September

Det er klart for kvinnenes aften på Hindsgavls slot i Danmark. Alle foto: Odd Roar Lange
Det er klart for kvinnenes aften på Hindsgavls slot i Danmark. Alle foto: Odd Roar Lange

Middelfart. Det er klart for en romantisk måned. Og danskene er flinke til å åpne sine slott for gjestene. jeg har besøkt en del av dem. Og et av slottene som utmerker seg er Hindsgavl slott i Middelfart på Jylland. Slottet gir deg virkelig en følelse av eksklusivitet og romatikk. Rommene er flotte, og maten er førsteklasses. Her er en oversikt over andre slott du kan besøke.

Oktober

Vadehavet. Men en helt annen opplevelse er å dra til Vadehavet. På vestkysten i Tyskebukta er det både grundt og stor forskjell på flo og fjære. Når det er fjære sjø kan man gå ute på havbunnen og oppleve livet der. Helt annerledes enn noen andre steder i Norge. Det er også et opplevelsessenter på land som gjerne bør besøkes for å gi turen til vadehavet et ekstra dimensjon. En traktorbuss (!) tar dere med ut til havet.

Ta også med dere opplevelsen Sort Sol. Millioner av stær er på trekk sørover. Fra de nordiske landene og fra Russland. De lander på spesielle våtmakrsomoråder for å sove. Når de lander og når de starter morgendagens tur sørover er svært spektakulært. Husk kikkert.

November

Er du klar for Danmark i 2015? Foto: Odd Roar Lange
Er du klar for Danmark i 2015? Foto: Odd Roar Lange

København. Det er vanskelig å ikke anbefale hovedstaden også til førjulshandelen. København har mange hoteller, men vi prøvde å bo privat gjennom selskapet airbnb sist høst. Det ga veldig mersmak. Du får på denne måten også nyte godt av kunnskapen og lokalmiljøet til den du leier hos. Du kommer garantert til steder aldri hadde funnet på egenhånd. Hvis du vil ha en god, rimelig og litt annerledes matopplevelse så dra til Pate Pate. Bak den blå døra finner du et spisested som kan anbefales.

Desember

Skagen. Førjulsbyen som er mest kjent for som sommerliv er en god opplevelse også i desember. Selv om været kan være vindfullt og vinterlig. Ta danskebåten Colorline til Frederikshavn og kjør deretter til Skagen. Byen har mange små buikker, håndverksbedrifter, mikrobryggeri med jazzklubb, og et trivelig hotel: Hotel Skagen. Dere må selvfølgelig ta turen med Sandormen (traktorbussen) ut til Grenen. Et fantastisk lys og muligheter til flotte bilder. Husk varme og vindtette klær.