Unngå trøbbel: Slik unngår du å bli tatt i tollen

Her er kalkulatoren som redder deg - og lommeboka.

 Visste du forresten at du også kan ta med øl og vin uten å vært utenlands i 24 timer?

(Odd Roar Lange): For å få kjøpt den lovlige kvoten tollfri og avgiftsfri alkohol og tobakk må du ha vært i utlandet i minst 24 timer. Det er ingen forskjell om du er bare en tur i Sverige eller om du drar til USA.

Har du vært utenlands i et helt døgn eller mer kan du ha med deg varer for en samlet verdi av 6000 kroner uten å betale toll eller andre avgifter. Er reisen under 24 timer så er beløpsgrensen halvert.

Husk at prisen på øl og tobakk er inkludert i dette totalbeløpet.

Mer øl og vin

Dersom du skal handle alkohol eller tobakk på tax free-kvoten må du ha vært utenlands i minst 24 timer. Men du kan ta med deg alkohol/tobakk dersom reisen er kortere enn 24 timer dersom du har betalt avgift i et EU/EØS-land. Husk å ta med deg kvittering som viser at du har betalt avgift!

I 2014 kom nye tollregler som gjorde at alle over 18 år kunne "veksle inn" tobakkskvoten i en større kvote vin eller øl.

Dropper du tobakk så kan du i stedet ta med 1,5 liter vin eller 1,5 liter øl ekstra.

Mange fristelser, men pass på tollreglene. Foto: Odd Roar Lange

Mange fristelser, men pass på tollreglene. Foto: Odd Roar Lange

Unngå å bli tatt

Hvordan skal du unngå å bli tatt av tollerne? Enkelt! Hold deg innefor kvotebestemmelsene - alltid. Men, det er ikke alltid like enkelt å vite hva som er lov og hva som er ulovlig. Derfor anbefaler jeg dette nettstedet:

Lagre lenken på telefonen din, så har du kontroll når du er på reise.

Smartepenger.no har laget denne utmerkede tollkvotekalkulatoren som hjelper deg og reisefølget ditt å sjekke hva dere kan ta med og holde dere innenfor lovverket.

Lurer du på tax free-prisene ved de største flyplassene i Norge? De finner du her.

Har du noen gode tips? Del dem gjerne i kommentarfeltet.

Fikk du med deg disse?