Vil du ha de billigste flybillettene? Da skal du lese - og følge - disse tipsene

Vet du hva det koster å ta med for mye hjem? Foto: Odd Roar Lange
Vet du hva det koster å ta med for mye hjem? Foto: Odd Roar Lange

Når og hvordan kjøper du de billigste flybillettene? Her er triksene de smarte reiserne bruker.

Når, hvor og hvordan? Det er egentlig det det handler om når du skal jakte på billige flybilletter.

Når: Det finnes ikke noen eksakt dato eller antall dager før avreise som er bedre enn andre. Hovedregelen er: Bestill tidligst mulig. Tidligere ble de billigste billettene solgt 5-8 uker før selve reisen. I dag er flyselskapenes søkemotorer mye smartere og de vet hvilke dager som er mest attraktive. Disse må du unngå. Men tidlig booking lønner seg neste alltid. Ulempen er selvsagt at du kan gå glipp av spesielle kampanjer. Men i det lange løp: Tidlig er billigst.

Hvordan: Du må bli medlem av flyselskapenes loyalitetsprogram. Ingen flyreiser uten at det gir deg bonuspoeng.  Her søker du om medlemsskap:

Når skal du kjøpe de billigste billettene? Det er viktig å følge med på nettsiden og kampanjer. Skriv deg på nyhetsbrev nå. Foto KLM
Når skal du kjøpe de billigste billettene? Det er viktig å følge med på nettsiden og kampanjer. Skriv deg på nyhetsbrev nå. Foto KLM

KLM

SAS/Widerøe

Norwegian

British Airways

Finnair

Via disse programmene får du varsel når kampanjene starter. Bruk poengene til flyreiser, ikke til shopping.

Kredittkort: Men du kan tjene bonuspoeng på mye er enn flyreiser. Dersom du skaffer deg flyselskapets kredittkort kan du bruke dette til alle kjøp du foretar. Som eksempel: KLM/Airfrance-kredittkortet gir deg 20 miles i bonus for hver hundrelapp du bruker. Og bruker du dette på alt fra kioskbesøk til kjøp av ny tv så blir det fort ganske mange bonuspoeng gjennom et år. Alle reiser skal selvsagt betales med kredittkort som gir deg ekstra sikkerhet og reiseforsikring.

Student: Dersom du er student kan du reise på ekstra gunstige vilkår. Du kan bruke STAs nettside for å finne billige turer. Eller husk å skrive inn alder elelr stundentkode når du søker etter billetter. Husk å ta med studentbevis til gaten. Ellers kan billetten din bli kjent ugyldig.

Lavprisselskap eller ikke? Det kommer an på hvor mye du er er opptatt av å spare men samtidig akseptere å oppleve dårlig service, lav punktlighet og mye rot med bagasje. Det er selvsagt ikke alle selskap som er like ille. Men: min erfaring etter å ha vært reisejournalist i mange år er at de store selskapene er mye flinkere til å ordne opp dersom noe går galt. Det er ikke tilfeldig at jeg aldri har fløyet med RyanAir...

Planlegg godt, og bruk hodet. Så får du en trygg og sikker reise. Foto: Odd Roar Lange
Planlegg godt, og bruk hodet. Så får du en trygg og sikker reise. Foto: Odd Roar Lange

Husk også at lavprisselskapene ofte bruker flyplasser som ligger langt fra de store byene - så ikke la deg lure av navnet. Eks: Oslo Airport Torp ligger ikke i Oslo - og har slett ikke noe flytog.

Bruk mange søkemotorer. De billigste prisen kan du oftest finne via flyselskapets egne nettside. Men, bruk noen minutter på å sjekke  Skyscanner og Kayak.com. Selv om min erfaring er at jeg oftest finner billigere billetter direkte fra flyselskapet. Og: det gir større rettigheter til å endre billettene.

Vær fleksibel. Det er her det virkelig er store utslag. Flytt til midt på dagen fremfor morgen og ettermiddag. unngå fredag (hele dagen)  søndag kveld og mandag morgen.

Hva er ditt beste tips til billige flybilletter? Del det gjerne i kommentarfeltet.