Slik blir du lurt av Facebook-konkurranser

Det virker så fristende. Men ikke la deg lure. Slik avslører du Facebook-konkurranser som er juks.

Noen vil gi deg en gratis reise, men mange konkurranser på Facebook er ren svindel. Pass på. Foto: Odd Roar Lange

"Hjelp oss å tømme lageret, du kan vinne gaver for 25 000 om du deler dette på facebook", "Vinn et års forbruk av sminke, dersom du liker og deler på Facebook", "Vinn en reise jorda rundt - bare du liker og deler".

Du har sikkert sett disse konkurransene på Facebook. Og du har kanskje latt deg friste til å delta på noen av dem? Sannsynligvis er det juks. Men hvorfor prøver de å lure deg.

De ønsker tilgang til informasjon om deg og de ønsker tilgang til alt du har på telefonen din. Og det er ikke lite som er lagret i telefonen og appene dine. Disse konkurransene er den nye formen for Nigeriabrev. Det er alltid noen som lar seg lure, og dermed kan svindlerne tjene penger. Store penger.

Dette sier ekspertene fra ekspertene i Norsis (Norsk Senter for Informasjonssikring) om ulike former for svindel.

 • Du liker og deler en side og legges til en gruppe på Facebook. Her vil bakmennene få tilgang til profilinformasjonen din. Dette er en forholdsvis ufarlig variant.
 • Du blir videresendt til en påloggingsside, for eksempel en som til forveksling ligner innloggingssiden til Facebook. Taster du inn passord og brukernavn her vil bakmennene få mulighet til å ta over din Facebook-konto. Fra din konto kan de så kontakte dine venner og fremstå som deg, ved for eksempel å be om penger. De kan også hente mye personlig informasjon, bestille tjenester og gjør mye ugagn i ditt navn.
 • Du trykker ”OK” eller ”Aksepter” og ender opp med at bakmennene installerer en app på din Facebook-side. På den måten vil de ha mulighet til å publisere materiale på din vegg.

Ser du forskjellen?

Svindlerne lager en nettside eller facebookprofil som ligner på seriøse firmaers sider. Det er ved første øyekast vanskelig å se forskjellen.

Men de lokker deg med svært gode premier i løfte mot "likes" og deling. Det er for godt til å være sant, og det er heller ikke sant. Seriøse firma vil ikke bryte Facebookreglene, som har forbud mot at du må dele for å delta i konkurranser. 

Ikke tro alt du leser når det gjelder konkurranser på Facebook.                    Foto: Odd Roar Lange

 • Undersøk Facebook-siden innlegget kommer fra. Utgir den seg for å være hovedsiden til en kjent aktør? Dersom det er snakk om en kjendis eller offentlig person, globale merkevarer og bedrifter, eller media, vil disse som oftest ha dette ikonet ved siden av navnet, som bekrefter at siden er ekte og offisiell:

  Ellers kan du også søke på Facebook etter andre sider med samme eller lignende navn. Dersom siden du var inne på først var en svindelside, kan det være du finner den ekte på denne måten.
 • Følg magefølelsen. Hvis noe er for godt til å være sant, er det som oftest det. Vær også obs dersom du blir bedt om mer informasjon enn det som burde være nødvendig. For eksempel, dersom du blir bedt om å oppgi bankkort-opplysninger, vil du bli trukket penger, uansett om det står på siden at det er “gratis”. Vær også obs hvis du blir bedt om detaljerte personopplysninger, fordi det kan brukes til å stjele identiteten din.
 • Følger siden reglene til Facebook? Facebook har mange regler, og det er ikke alltid enkelt å sette seg inn i alle. Men én ting du enkelt kan se etter, er om siden ber deg om å dele et innlegg eller ikke. Det å be om deling av innlegg som et ledd i en konkurranse er nemlig ikke tillatt på Facebook.
 • Dårlig norsk kan være en indikasjon på svindel, spesielt dersom en ekte aktør burde kunne utrykke seg på godt norsk. I disse tilfellene pleier norsken derimot å holde god standard, så vær oppmerksom på at god norsk ikke nødvendigvis betyr at siden er ekte, skriver NorSIS.

Norsk Senter for Informasjonssikring har laget denne informative reportasjen om "Lik-og-vinn"-svindel"

Dårlig språk er også en gjenganger i mange av de falske sidene. 

Hva skal du gjøre dersom tabben allerede er gjort?

NorSIS anbefaler:

 • Stopp og tenk; er et tilbud for godt til å være sant, så er det gjerne det…
 • Har du delt konto eller kredittkortinformasjon kontakt banken og sperr kort eller konto.
 • Følg med på kontoutskrifter og telefonregninger hvis du har mistanke om svindel.
 • Kredittvurdering som kommer i posten uten at du vet årsak bør følges opp, dette kan være tegn på svindelforsøk.
 • Det er også mulig å sperre seg for kredittvurdering. Da kan ingen ta opp kreditt eller tegne abonnement i ditt navn.

Har du lest om disse trygge konkurransene?


Odd Roar LangeComment