Slik fikk jeg 16 540 kroner som jeg kan reise for

Dette gjør at den neste sydenturen eller storbyferien ikke koster deg noe

Er du klar for en sydentur som koster deg null og niks?      Foto: Odd Roar Lange

(Odd Roar Lange): Fikk du med deg denne ukes NRK-sending av Forbrukerinspektørene? Da vet du hva det dreier seg om. Det gjelder å kvitte seg med dyre utgifter - å bytte dem med andre avtaler som er billiger.

Både forsikring, hus/billån, mobiltelefonavtaler og tv-abonnement koster deg sannsynligvis mer enn du aner. Og i alle fall mer enn du er nødt til. Dersom du er en skikkelig god økonom, med alle de billigste avtalene inne, kan du slutte å lese her. 

De andre vil få noen gode tips. Jeg sparte 16 540 kroner på å følge denne oppskriften. 

Forsikring

Denne avtalen bør du gjennomgå sammen med selskapet ditt minst én gang i året. Og hvert tredje år bør du seriøst vurdere å skifte selskap. For de nye kunder verdsettes høyt, og selv om selskapene hevder at de ikke bruker lokketilbud så gir de deg ofte en svært god pris på bil og bolig de første to årene. 
1) Bruk Finansportalen.no for å sjekke om du har de forsikringene du trenger.
2) Velger du videre forsikringen du ønsker å bytte eller finne ny pris på.
3) Fyll inn nødvendig informasjonen som kreves.
4) Dersom du ønsker et bedre tilbud fra ditt eksisterende selskap trykker du på «Gi selskapet ditt en sjanse til å møte tilbudet». Alternativet er å kontakt selskapet med beste tilbudet. Husk at forsikringer kan være mer enn prisen du betaler. Sjekk innholdet i tilbudet nøye.

Mobiltelefon

Forbrukerrådet har laget denne meget gode nettsiden for deg som ønsker å skifte mobiltelefonabonnement eller ønsker å sjekke hvilke tilbud som passer for deg. Husk at selv om du har bindingstid så kan det - hvis du sparer mye på å skifte leverandør - være smart å kjøpe seg ut av den eksisterende avtalen.
Tek.noMobiltelefoni.no Mobilborsen.no er nettsider som hjelper deg å finne best abonnement for deg. 

Strømleverandør

Sannsynligheten for at du betaler for mye for strømmen er ganske stor. De fleste nordmenn har aldri skiftet strømleverandør fordi de synes den lokale leverandøren er ok.
Les av strømmåleren din. Deretter skal du gå inn på denne siden og legger inn informasjonen de ber om. Så kan du skifte til den billigste leverandøren. Strøm er strøm, og her er det den billigste som gjelder.

Pengene du sparer, og det pleier å være mye, kan du bruke på storbyferie. Pixabay/Theravelinspector

Banklån

Du trenger ikke ha lån i samme bank som du har lønnskonto. Og det er ingen grunn til å bruke en dyr bank bar fordi du har hatt et langvarig forhold til den. Gå inn på denne siden på Finansportalen. Legg inn den informasjonen nettsiden ber om. Be banken din om å komme med et bedre tilbud enn i dag. Hvis ikke tilbudet matcher eller er bedre enn de billigste, bytt bank. 

Sånn - da er jobben gjort. Nå kan du glede deg over at du med stor sannsynlighet har spart mye penger. Disse kan du reise for. Husk å gjøre denne øvelsen med jevne mellomrom. For prisene stiger, og da er det viktig å sørge for at du handler hos den billigste og beste.