Slik reiser du med fly med små barn i julen (og resten av året)

Hjelp, vi skal fly med små barn.  Her er tipsene som redder reisen. 

Les de smarte tipsene før du reiser med små barn.                 Foto: Odd Roar Lange

Håndtering av vogn på flyplassen/ flyet:

(Odd Roar Lange): De fleste flyselskaper lar deg trille vognen gjennom sikkerhetskontrollen og frem til gaten, for så å legge vognen i det vanlige lasterommet på flyet.
Det er selvsagt en stor fordel å ha vognen tilgjengelig frem til gaten, men samtidig utsettes vognen for større risiko for skade når den plasseres i det vanlige lasterommet sammen med resten av bagasjen, kun beskyttet av en tynn plastpose.

En litt mindre vogn, som for eksempel Bugaboo Bee, passer godt som reisevogn fordi den er liten og lett å manøvrere, og blir veldig liten og kompakt når den slås sammen. Den passer både på travle flyplasser og i storbyene.
Et alternativ som mange velger er å sende vognen med spesialbagasje som er gratis for barn under 2 år. Det skjer etter at du har sjekket inn den vanlige bagasjen.

Slik sikrer du vognen

Det kan være lurt å sende vognen med en spesialtilpasset transportbag som beskytter og holder deler samlet. Uten transportbag kjøper man plastikkposer på flyplassen, vanligvis for til 50 kr pr. del. Bugaboo har en transportbag som egner seg svært godt, med to hjul for enkel frakt, tykk vattering for beskyttelse og en egen bag til hjulene slik at de ikke skitner til resten av innholdet i transportbagen dersom de er ekstra møkkete. Det er også en stor fordel å ha en funksjonell vogn som enkelt slås sammen.
Bugaboos vogner slås enkelt sammen med én hånd, slik at du har den andre fri til å håndtere barnet ditt dersom du reiser alene. I tillegg slås den sammen i et stykke. For å få den ekstra kompakt kan man enkelt demontere hjulene med et klikk.
Ved Oslo Lufthavn Gardermoen kan man låne egne triller etter sikkerhetskontrollen som man kan frakte barnet i etter at man har sjekket inn ens egen vogn.

Gjennom sikkerhetskontrollen

På Oslo Lufthavn Gardermoen finnes det en egen familiesluse ved sikkerhetskontrollen med personell som er ekstra barnevennlige, og med rom for å bruke litt lenger tid.
Husk at det er lov til ta med babymat og morsmelkerstatning gjennom sikkerhetskontrollen selv om mengden overskrider 100 ml. Husk også på at selv små barn må ha med pass, og at passet må byttes annethvert år i de første årene av barnets liv.
Det kan være en fordel å ha en praktisk veske å samle reiseartiklene til barnet, slik at ikke viktige produkter går tapt underveis. Til dette formålet har Bugaboo en praktisk Organizer med flere praktiske lommer, hvorav én har kjøleegenskaper som holder mat og drikke ferskt. Organizeren kobles kan festes til vognen på mange forskjellige måter og kobles enkelt fra for å brukes som ekstra veske. 

Til flyreisen

Dersom du skal fly langt kan det være en fordel å bestille et ekstra sete til selv de minste barna for å sikre nok plass og komfort underveis. Ta hensyn til barns rytme når du bestiller flybilletter. Ofte er det lettere å vekke barna om morgenen for å rekke et tidlig fly enn å utsette legging for å reise om kvelden.
Små barn har trange øreganger, og kan få vondt under avgang og landing på grunn av trykket. Det kan være en fordel å være forberedt på det, og ta med noe som barnet kan tygge på som kan utligne trykket. Et annet tips er å sørge for fullt batteri på iPaden og små øretelefoner, som kan underholde barna når de begynner å bli rastløse.
De forskjellige flyselskapene opererer gjerne med litt forskjellige regler når det kommer til reising med barn og barnevogn.

Her er hva SAS, Norwegian og Oslo Lufthavn skriver på sine sider