7 ting å gjøre på 7 timer i Amsterdam

Hva skal du gjøre og ikke gjøre - her er noen skjulte perler i vakre Amsterdam.

Fra Six and Sons i Haarlemmerdijk 31 i Jordaan. Foto: Odd Roar Lange

(Odd Roar Lange): Amsterdam er en av Europas mest populære storbyer. Millioner av turister legger, forståelig nok, turen hit hvert år. Men mange av dem kaster seg seg ut i turistruta og følger den hele vegen. Uten å vite at de små perlene og beste butikkene er like ved.
Her gir jeg noen tips fra amsterdamerne selv.  Jeg har testet dem og opplevd dem.

Lunsj hos Staets Amsterdam. Foto: ORLange

Og dette er noe av det du bør prøve i Amsterdam, enten du gjør unna løypa på sju timer eller om du fordeler den over flere dager og flere reiser.
Klikk på lenkene for mer informasjon om de ulike tipsene.
Uansett hva du velger: Kom deg tidlig opp om morgenen dersom du skal til noen av de populære turiststedene. Å måtte står opptil re timer i kø for å komme inn på Anne Franks Hus er helt bortkastet tidsbruk.  

Ha en riktig god tur til Amsterdam

Vil du vite mer, dra på guidet tur i Jordaan. Foto: Odd Roar Lange

Kanaltur
Hvis du bokstavelig talt bare har sju timer til rådighet så ville jeg unngått å bruke halvannen time på kanaltur. Men dersom du har flere timer eller dager til rådighet så er den guidede kanalturen faktisk en veldig fin måte å skaffe seg et "overblikk" over den flate byen.  

Ines Kram og Martine Herselman hos Dot Shop. Foto: Odd Roar Lange

Tur til Jordaan
Dette er Amsterdams mest spennende bydel etter at den på nittitalet var nær ved å bli revet og bebygd av moderne høyhus og forretningsbygg. Husokkupanter og fremsynte politikere fikk stoppe dette. Ta gjerne en guidet tur slik at du finner de hemmelige kafeene i bakgårdene. 
Shoppingtips: besøk gaten Haarlemmerdijk hvor du finner butikker som Dotshop i nr 46 (møbler og tepper), Jordino i nummer 25 (håndverksjokolade) og Six and Sons (fra møbler, tepper, klær, såpe til interørmagasiner mm) i nummer 31. Denne gata besøkes helst av locals og ikke av så mange turister.

Shopping
Like ved Jordaan ligger de ni gatene som har mange små butikker som ikke bare selger varer fra kjedene. Det er mange secondhand-butikker og merkevarebutikker i dette området. 
Anbefaler deretter et besøk hos Luxuy&Vintage i Heiligeweg 9 og Amsterdam Watch Company i Reestraat 3. Og kanskje en lunsj hos Staets i Keizersgraacht 324.  Styr unna suvenirbutikkene.  
Vil du ha noe mer "kinky" men ikke vil til pornosjappene, da kan Drakes Boutique i Damrak 61 være aktuelt.

Besøk gjerne klokkebutikken med både nye og gamle klokker. Foto: Odd Roar Lange

Pannekaker
Nederland er pannekakelandet, og det er selvsagt morsomt å prøve pannekakene i Amsterdam. Mange søker Pannekakehuset ved Prinsengracht, men her er det ofte kjempelange køer og veldig trangt inne.

Spis gjerne pannekaker i Amsterdam, men du trenger kanskje ikke å velge turiststedet Pannekakehuset ved Prinsensgracht . Foto: Odd Roar Lange

Mitt tips er å finne en helt annen restaurant som også lager pannekaker (bare ta en kikk i menyen som er slått opp ute på gata). Det er gjerne billigere og like bra. Og du slipper køen.

Museumsbesøk
Museum er kanskje ikke det første du tenker på når det gjelder en sjutimerstur.Jeg tar allikevel med anbefalingen slik at du kan velge ett av dem, om du har lyst. Rijksmuseum, Van Gogh Museum eller Stedelijk Museum
Skal du velge litt annerledes så er det high tea og på te-museet du skal besøke. Veldig morsomt og lærerikt- for ikke å snakke om smakfullt. 

Markedene er fulle av folk, og av lukt, smak og opplevelser. Foto: Odd Roar Lange

Markedene
Amsterdam er en by med mange marked. Her kan du finne både secondhand, suvenirer og fremfor alt - mat. Mitt tips når det gjelder kjøp av ost: Ikke kjøp på markedene eller i de typiske ostebutikkene midt i byen. Prisene er lavere i dagligvarebutikkene, der amsterdamerne selv handler. Ta gjerne turen til det nesten 1 km lange markedet i Lindengracht (Jordaan). 

På kveldstid
Hva gjør man på kveldstid i Amsterdam? Tilbudene er overveldende mange. Og mitt forslag er å bestemme seg på forhånd før dere går ut istedet for å vandre ut i kvelden og å ta det på sparket. Spør på hotellet hvor du bor.
De kan gi deg tips om gode steder "rett rundt hjørnet". Dropp Red Light District!
Mange utesteder i byen kan være fulle av folk og ikke bruk unødvendig tid på køståing. Ønsker du en kveldscocktail så er  House of Bols  en opplevelse. Riktignok flest turister, men morsomt allikevel. Cocktailbaren Occo på hotel The Dylan er også verd besøket.

Cafe T Smalle i Egelantiersgracht har både inne- og uteservering. Foto: Odd Roar Lange

Vil du på pub med locals, velg for eksempel Cafe T Smalle i Egelantiersgracht 12 eller Cafe de Prins i Prinsensgracht 124. Her bør du bestille bitterballen - som er spesielle "kjøttboller" som passer perfekt som snacks til lokalt øl.

Følg meg på Instagram her.