7 tips for nybegynnere på cruise

Her er tipsene til cruisenybegynnerne før du setter sjøbein.

Hvordan oppfører man seg på luksuscruise med en yacht?                               Foto: Seadream

Det finnes ett sett regler og koder for hyttetur, et annet for hotellferie og enda ett for hostell. Men hva gjør man på cruise? Jeg skal for første gang teste cruiseopplevelser i Middelhavet. Med norske SeaDream Yacht Club, eid av Atle Brynestad. Og slik skal jeg du og jeg unngå de største feilene blant erfarne cruiseturister.  Nå får leserne av Thetravelinspector tidenes spesialpris på luksucruise i Middelhavet (se mer lengre nede)

BAGASJE

Prøv å begrense bagasjemengden. Man trenger ikke ubegrenset med nye klær på en ukes tokt. Prøv å finne frem klær som kan kombineres med andre, i ulike settinger. Husk at smykker ikke sendes som innsjekket bagasje, men tas med som håndbagasje.

KLÆR

Dette er et luksuscruise og da er det forventet at man kler seg ok. På dagtid er det klær etter vær som gjelder. Flere gjester velger å ta morgenkaffen på dekk kun iført nattøyet og morgenkåpen som de får når de kommer ombord. Utover dagen er det badetøy og klær for aktivitet som gjelder. Skal man i land så følger man de lokale forholdene. Mannskapet opplyser om dette senest dagen i forvegen. Bare skuldre eller shorts er ikke antrekk du bruker på kirkebesøk! Vis respekt.

Kledd for kvelden

På kveldstid skifter man før middag. Men man trenger ikke dress/lang kjole. En enkel kjole/skjørt og pen topp for henne eller bukse/skjorte for ham holder fint. T-skjorte, dongeri og flip-flops er not på kveldstid.
Dette er også vanlig på andre cruiserederi. 

Hva koster det om bord?

På dette cruiset som vi skal være med på - som er mer yachting enn cruising  siden det bare er plass til vel 100 gjester (alle lugarer er utvendige) - er nesten alt om bord inkludert. Både mat og god drikke er inkludert. Og her snakker man om gourmetmat en hel uke gjennom. Det er selvsagt mulig å kjøpe ekstra dyre viner fra vinkartet, dersom man absolutt vil. Men dette er ikke nødvendig - siden nivået allerede er veldig høyt. Bruk av vannscooter, seiljoller, surfbrett og liknende er gratis, mens spabehandling er betalingstjeneste

Betaling

De fleste andre cruiserederi har gratis mat, men noen ganger betaler man for alkoholholdig drikke. Dette må du sjekke ved bestillingen. Du betaler via et cruisecard som samler opp det du handler på skipet, og så belastes kredittkortet ditt før du forlater skipet. 

TIPS

All tips er inkludert i prisen. Dersom man absolutt vil gi tips, så er det allikevel mulig. Og da går pengene til en felles velferdskasse til hele mannskapet. Mange andre kjente rederi har en annen tipspraksis der man må betale rundt 15 dollar per døgn i tips.  

Ankomst

Man går om bord på SeaDream II et par timer før skipet kaster loss og setter kursen ut i Middelhavet. Skipet seiler på dagtid, men ligger ved land på dagtid slik at de reisende får oppleve livet i byene hvor skipet ankommer. Vår reise går fra Monte Carlo den 18. mai om ettermiddagen og enden på reisen er Civitavecchia i Italia (8 mil nord for Roma) den 24. mai. 

Få med disse også:

AD: Vår reise gjennomføres i samarbeid med KLMSeadream Yacht Club og Frankrikes Turistråd.