Derfor trenger du ikke vise boardingkortet når du handler på taxfree

Hva gjør du om boardingkortet er mistet. Ingen panikk. Her er løsningen.

Har du med deg boardingkortet? Det er ikke nødvendig.        Foto: Odd Roar Lange

(Av Odd Roar Lange) Du har sikkert opplevd det: Å stå i kassen på taxfreebutikken og lure på hvor du har gjort av boardingkortet ditt. For du vet at spørsmålet kommer når du skal betale.
har du boardingkort?
Dersom du reiser "billettløst", altså med en app på mobilen eller en nedlastet QR-kode så er problemet stort sett løst av seg selv, siden du forhåpentligvi ikke har glemt mobilen om bord i flyet. Verre er følelsen av å ikke ane hvor papir-boardingkortet er nå du har kommet hjem til Norge, og ikke heller aner hvilken lomme du skal lete i.

Det er ikke taxfreebutikken som krever at du skal vise boardingkortet - selv om det er akkurat dét personen i kassa spør etter.
I følge tax-free-bevillingen fra Tollvesenet må butikken spørre deg etter "gyldige reisedokumenter".  Du kan altså finne frem selve billetten, enten du har den i vesken eller på mobilen. Det holder i massevis. Det må ikke være selve boardingkortet.

Et kjent syn for mange.                                                       Foto: Odd Roar Lange

- Hvorfor scanner dere billetten eller mobilen, Haakon Dagestad, Kommunikasjonssjef i Travel Retail Norway?

- Det er for at vi skal kunne sjekke om reisedokumentene er gyldig. De sjekkes mot en begrenset tilgang til billettsystemet Amadeus som brukes av de aller fleste flyselskapene.

- Hvor lagrer dere informasjonen om meg?

- Den lagres ikke, vi bare sjekker at du har gyldige reisedokumenter.

- Kan jeg handle flere ganger med samme boardingkort?

 - Vi stempler fortsatt boardingkortene når de er brukt ved kjøp. Men dette er nok en utgående handling, siden så mange bruker mobiltelefon, og vi kan vel ikke akkurat stemple den, smiler Haakon Dagestad.

Men det er altså den reisende selv om er ansvarlig for at at man ikke har med mer enn lovlig kvoten, og er gammel nok til å handle øl/vin eller sprit - og/eller tobakk. Du kan ikke skylde på taxfreebutikken som lot deg handle for mye.

Taxfree-sjekken

Du kan bruke taxfreekalkulatoren for å finnet ut hvor mye du kan ta med deg gjennom tollen.

Og dersom du lurer på prisene i taxfreebutikken så finner du prislisten her.

Har du fått med deg dette?