Hva du bør vite før du leier bil i utlandet

10 gode tips for deg som vil leie bil i ferien.

Du skal til utlandet og ønsker å leie bil. Hvordan skal du gjøre det, og hva bør du tenke på. Her er noen tips som kan være lure å vite.

Aldersgrense

Selv om du får førerkort når du er 18 år i Norge så er det ikke sikkert at du får leie bil i utlandet når du er så ung. De færreste leier ut bil til den som ikke har hatt førerkort i minst ett år. Mange leiebilfirma har aldersgrense på 21 år, og det er ikke uvanlig med at man må betale et ekstragebyr også hvis man ikke har fylt 25. Årsaken er at dette er en ekstra ulykkesutsatt gruppe. 

Førerkort

Trenger du en skikkelig bra bil så skal du kanskje leie den?    Foto: Odd Roar Lange

Er førerkortet ditt gyldig for kjøring i utlandet? Mange land krever internasjonalt førerkort. Her finnes det to ulike typer: Ett som varer i ett år og et som varer i tre år. Du må sørge for å ha det riktige ellers får du problemer. Du kan skaffe deg internasjonalt førerkort ved å bestille det på nett her. Eller ved å møte opp ved en NAF-stasjon. Her er oversikten over kravene i de ulike land.
Dersom du ikke finner ditt land i oversikten må du kontakte ambassaden eller konsulatet for det aktuelle landet.
I følgende land trenger du ikke å ha med internasjonalt førerkort: Skandinaviske land, Andorra, Østerrike, Belgia, Tyskland, Irland, Luxemburg, Malta, Nederland, Portugal, Sveits og Storbritannia.

Ta en kopi

Dersom du glemmer å ta med deg pass og førerkort til det landet du skal leie bil så kan du i utgangspunktet glemme å leie bil. Selv om du har betalt leien på forskudd vil det være vrient eller rettere sagt - umulig - å få hentet ut bilen. Bilutleiefirmaet vil ha kopi ta førerkortet ditt.

Skader på bilen

Det er fort gjort å komme ut for uhell - både hjemme og ute. Det er lurt å dokumentere alle skader på bilen før du kjører avgårde så du slipper å krangle om dette i ettertid. Ta bilder med mobiltelefonen og gå gjerne over bilen sammen med bilutleieren. Det finens også en super app som kan hjelpe deg. Med Record360 kan du filmen hele bilen, og lagre filmen i en nettsky. Denne kan du ikke redigere etterpå, så det fungerer godt som bevis for at bilen så akkurat slik ut før du startet leien. Gå også gjennom bilen sammen med utleiefirmaet ved tilbakelevering.

Forsikring

Her kan du rett og slett ikke være for forsiktig. Husk at ikke alle forsikringer i utlandet inkluderer førerforsikring. Dette må du sjekke. Vanlig ansvarsforsikring kan også være for lite, så sørg for tilleggsforsikring. Dersom du er i USA må du sjekke at leien inkluderer ALI (additional liability insurance). De fleste store selskaper har dette inkludert, men sjekk det for sikkerhets skyld. Sørg for at alle tilleggsavtaler skrives i kontrakten. Muntlige avtaler gjelder ikke.

Hvor skal du leie?

Hovedregelen er at det er lurest å leie gjennom velrenommerte selskap, og at man skal styre langt unna bakgårdselskapene. Dersom du havner i problemer vil de store selskapene som Hertz, Avis, Budget, Europcar etc gi deg assistanse hele døgnet. Det kan være verd å betale for, istedet for å spare noen få hundrelapper hos "Cowboy Rent-A-Car".

Lytt til magefølelsen

Dersom du føler at det er "noe rart" med bilutleiefirmaet - ja så er det gjerne det. Da velger du rett og slett et annet.

Kontrakter

Ikke skriv under på kontrakter før du har forstått alt som står der. Dersom du bestiller leie før du reiser (og det bør du gjøre) så kan du be om å få tilsendt kontrakten på mail, slik at du kan få lest den i ro og mak hjemme. Dermed kan du også skaffe deg oversetterhjelp dersom du ikke er så stø i språk.

Gebyrer

Se opp for automatiske fartsbøter, parkeringsbøter, bompasseringbetalinger osv. Dersom utleiefirmaet skal ettersende disse til deg så kan det bli veldig høye ekstrakostnader fordi de tar gebyr. Har du påført deg ekstrautgifter som nevnt her bør du ordne opp i betalingen mens du leverer tilbake bilen. Noen utleiefirma tilbyr å trekke deg for automatiske bompasseringer uten ekstrakostnad for deg. Dette er en avtale du inngår ved leiens start.

Kjør forsiktig

Kjørekulturen i andre land er annerledes enn i Norge. Ta hensyn, kjør defensivt. 

Har du noen erfaringer tips eller spørsmål angående bilutleie i utlandet? Skriv det i kommentarfeltet.

Les mer om dette