7 gode grunner til i feriere i Tyrkia

Reiser du hit så kan du få en annen mottagelse enn du hadde regnet med.

Velkommen til Tyrkia i sommer.                                            Foto: Odd Roar Lange

Tyrkia opplever en turistnedgang av de sjeldne. Terroraksjoner i grenseområdene mot Syria har skremt mange fra å feriere også andre steder i det vakre landet.

Det er selvsagt umulig å slå fast hva som er sikre og hva som er usikre områder for ferier. Men jeg ville jeg ikke vært redd for å legge ferien til Tyrkia i sommer. Sikkerheten er i høysetet, og du kommer til å bli å tatt i mot som en svært god og kjær venn - og du er selvsagt smart og velger områder langt unna Syriagrensen. Styr også unna politiske demonstrasjonstog og andre store folkeansamlinger i store byer.

Prisene

Fraværet av mange turister gjør at prisene har falt for mange reiser til, og opphold i, Tyrkia. Mange charteroperatører har redusert sitt tilbud for å minske tapet, så du vil kanskje ikke oppleve veldig lave priser alle steder. Særlig ikke for avreiser fra mindre flyplasser i Norge. Men, hvorfor ikke reise på egenhånd? Med rutefly og selvbestilt hotell.
Så enkelt finner du de billigste flybillettene.
Husk at pakkereiseloven ikke gjelder når du pakker reisen selv. Betal med kredittkort, det gir deg en ekstra garanti dersom noe skulle gå skeis. Og husk reiseforsikring. Her er Norges beste reiseforsikring

Service

Turistene er svært kjærkomne gjester. Og med fraværet av mange gjester vil du oppleve bedre plass på restauranter, badestrender og hotell. Servicen øker også mange steder.

Valuta

Alanya by night.                                                                        Foto: Odd Roar Lange

Valutaen i Tyrkia er tyrkiske lire (TLY eller TL). De fleste steder kan du bruke kredittkort og du kan ta ut kontanter i minibanker. På landsbygda er det ikke uvanlig at du må betalte med kontanter. Husk å ha 5-10 og 50-liresedler. Har du 200-liresedler kan du oppleve at det er problemer med veksling. I taxier betaler du kontant. Husk å avtale pris på forhånd.

Mobiltelefon

Mobilnettet er godt utbygd, men pass på at du ikke går på en mobilsmell. for Tyrkia er ikke medlem av EU/EØS og faller derfor utenom de landene hvor du kan bruke norske mobilabonnement til datasurfing kostnadsfritt. Skal du surfe mye så bør du heller skaffe deg et tyrkisk abonnement - eller bruke wifi.

Pass og visum

Du må ha godkjent pass for å reise til Tyrkia. Ta kopi av passet og ha gjerne denne kopien med deg under hele oppholdet. Ta også kopi av reiseforsikringen din. Denne kan være uvurderlig hvis uhellet er ute og du trenger legehjelp. Passet ditt må være gyldig minst seks måneder etter innreisedatoen. 

Både ordinære pass (røde) og nødpass (oransje) kan benyttes for å søke om e-visum. Skal man reise med nødpass og søke om e-visum så må man velge «Ordinary» som kategori for pass.

Du besøker websiden for e-visa og fyller inn den nødvendige person- og passinformasjonen. Du betaler gebyret på USD 20 med ditt debet- eller kredittkort (kun Visa og MasterCard). I løpet av få minutter vil registreringen være klar og visum innvilget. Du skriver selv ut ditt visum på vanlig papir og bringer dette med deg på reisen og viser dette til passkontrollen i Tyrkia. Tyrkias utenriksdepartement har laget en youtube-video som viser prosessen på en grei måte.

Den norske ambassaden anbefaler at du laster ned det elektroniske visumet og lagrer dette på datamaskin/mobil/nettbrett som du har med deg på ferie slik at du kan skrive dette ut på nytt hvis du skulle miste utskriften.

Maten

Det tyrkiske kjøkken er verdensberømt. Det samme er Efes øl (prøv med lime eller sitron i) Og du kan benytte sjansen til å spise veldig godt til en lav pris. Mitt tips er å styre unna turistgatene, men heller å bruke litt tid til egen research for å finne gode spisesteder andre steder. Det er selvsagt mulig å sjekke Tripadvisor, men min erfaring er at de fleste velger de to-tre øverste på listen og egentlig går glipp av mange gode steder.
Husk å legge til ca 10 prosent av regningen i tips.

Opplevelser

Tyrkia er solens land og det er vel derfor mange nordmenn kommer tilbake år etter år. ta deg gjerne en tur ut på sjøen med en av charterbåtene for å oppleve noe annet enn strandlivet eller hotellbassenget. Ikke hopp på første og beste båttilbud, for de mest "aggressive" selgerne har sjelden de beste prisene. 
Benytt også sjansen til å prøve ekte hammam. Styr unna turist-hammam hvis du kan. Pass på huden din etter hammam - og bruk ekstra solfaktor de neste dagene.
Skal du leie bil så kan du finne noen gode leiebiltilbud her

Har du noen gode Tyrkiatips? Del dem gjerne i kommentarfeltet.