Etterlysning: Har du sett denne idioten?

Sist sett med bar overkropp i en av verdens mest besøkte kirker. 

Hvordan går du kledd når du besøker turistattraksjonene i sommer?   Foto: Odd Roar Lange

Turisten hadde tenkt seg på besøk til Peterskirken i Roma. Det gikk ikke spesielt bra. Med dette respektløse antrekket - eller strengt tatt mangel på antrekk - ble han rett og slett kastet ut av vaktene.

Hvordan oppfører du deg egentlig når du er på ferie?
Er det slik at nordmenn må ha lov til å la stedets lover å regler, etikk og moral ligge når vi har ferie? Vi kan jo ta oss en øl til lunsj og vi kan sole oss toppløs på stranda. Da kan det ikke være så farlig med det andre heller, eller?

Her er sju gode tips du bør følge i ferien.

1) ikke gå med bare skuldre eller bar overkropp i noens kirker/moskeer/kapell etc. De fleste steder er det også upassende med shorts eller skjørt som går over knærne. Sjekk hvilke regler som gjelder før du går inn i kirken.

2) Ikke gå med bar overkropp eller i bh-en på butikker eller restauranter. Vi tar på oss en t-skjorte eller en kjole og viser respekt for dem som jobber der og andre gjester/kunder.

3) Vi betaler driks selv om vi synes det er "dyrt-nok-som-det-er" hvis dette er vanlig kutyme i restauranten vi besøker. Dette kan du sjekke på forhånd. Og siden ikke alle kortterminaler lar deg legge på beløpet så er det lurt å ha litt "småpenger" i bakhånd. I Norge betaler man tips dersom man synes servicen er bedre enn det man kan forvente. I utlandet er det mange steder vanlig å legge til tips selv om ikke leveringen var all verden.

Spør på hotellet hvilke uskrevne "regler" som gjelder i det landet du besøker. Foto: Odd R.Lange

4) Du pruter i land der pruting er forventet. Dette er å følge handelens spilleregler. Noen ganger er varene så billige, sett med norske øyne, at det nesten føles litt pinlig å prute. Spør på hotellet der du bor om hva som er akseptabel avslutning på en pruterunde. Det han være 20-50 prosent avslag i forhold til det som var utgangspunktet. Pruting er ikke en konkurranse der du må vinne. Vis respekt - og ikke glem å smile.

5) Ikke ta bilder uten å spørre. Skal du ta bilder av mennesker så er det høflighet å spørre dem først. Unntaket er selvsagt dersom det er en stor menneskemengde der det vil være unaturlig å spørre først. Men vær oppmerksom på at i enkelte land kan det bety trøbbel for deg dersom du tar bilder av offentlige tjenestemenn. Det gjelder også bilder av flykabinpersonell, sikkerhetsvakter etc. Dersom du spørs først vil du i de aller fleste tilfeller få ja. Obs: Ta aldri bilde av nakne barn på stranden for å dele disse bildene på sosiale medier. I "gamle dager" var slike bilder i ferie- og familiealbum helt ok. I dag deler vi feriebildene på nett, og da må du være ekstra varsom.

Siden vi var pent feriekledd fikk vi være med på denne italienske vielsen i Portovenere.
Foto: Odd Roar Lange

6) Kle deg som en reisende - ikke som en turist. Singlet, trang shorts, rumpetaske på magen, sandaler og sportsokker er rekvisitter til bruk i filmen "Selskapsreisen".  Bruk kortermet skjorte med krage, istedet for en reklame-t-skjorte, bruk en fin 3/4-shorts eller pent skjørt. Bikini og speedo er ok - på stranden.

7) Ta med en gave. Ett eller annet har skjedd med nordmenn de siste årene. Vi ønsker å få mest mulig, men å betale minst mulig - hele tiden. Ta med en gave til vertskapet dersom du blir invitert på besøk eller invitert med ut. Ta med en gave fra hjemstedet ditt til stedet der du skal på i ferien. Synes du dette høres rart ut? Test tipset selv og send meg en melding etter at du har prøvd. Jeg er sikker på at du kommer til å bli veldig positivt overrasket over hvor bra ditt neste hotellopphold blir.

Har du noen tips du vil dele? Skriv om dem i kommentarfeltet.

Har du lest disse?