Her får du mest sol for pengene i sommer

Har du valgt å legge årets sommerferie til Antalya så har du gjort et smart valg. Det er også to greske byer.

Dette venter deg om du drar på ferie til Antalya.             

Du kan lokke med fin natur, spennende kultur og riktig god mat. Men det er først og fremst én ting som lokker nordmenn når de velger sommerferie: sol.

Men hva koster egentlig en time med sommersol? Og hvor finner du mest mulig av den slik at du får mest for pengene? Det har Forex Bank prøvd å finne ut via sin solindeks.

 Solindeksen sammenligner prisnivå og kostnader på vanlige produkter som et måltid på en mellomklasserestaurant, en halvliter øl, en taxireise på fem kilometer samt snittprisen for en hotellnatt ifølge opplysninger fra hotellsøkesiden Trivago. I indeksen er også antallet soltimer pr. uke på 28 ulike reisemål i juli måned undersøkt. Totalkostnaden er deretter delt med gjennomsnittlig antall soltimer pr. feriedag. 

- Velkommen til Tyrkia

 Tyrkia har lenge vært et favorittreisemål for nordmenn. I fjor valgte 280.000 nordmenn Tyrkia som feriested. Blant disse valgte godt over halvparten den tyrkiske byen Antalya. Og er du en av dem som har tenkt deg til Antalya i år så kan du vite at den populære badebyen er sommerens vinner. 

- Grunnet politiske hendelser har vi sett en nedgang i turister til Tyrkia. Dette gjør på en annen side at det nå er mulig å oppleve flere av Tyrkias vakre badebyer til en svært rimelig penge, sier ordfører for Antalya, Menderes Türel, i en pressemelding.

91 timer i juli

I følge Forex Banks ferske solindeks, har Antalya 91 soltimer pr. uke i juli. En soltime koster bare 55 kroner, hvilket gjør at Antalya troner førsteplassen på årets solindeks.

Til sammenligning koster en soltime i Oslo 243 kroner, nesten fem ganger så mye. Forex Bank har blant annet sett på kostnadsnivået for et måltid på en gjennomsnittsrestaurant, en taxitur på fem kilometer og en halv liter øl.

Det at den tyrkiske valutaen har gått ned cirka ti prosent mot den norske kronen det siste året, gjør Antalya rimeligere enn både Rhodos og Kreta. 

Færre charterfly

Nedgangen i antall besøkende til Tyrkia startet så smått for to år siden, og denne våren har norske reisearrangører redusert kapasiteten med charterfly med 60 prosent på få måneder. Den markante nedgangen skyldes politisk uro og terrorangrep. Tyrkiske turistmyndigheter forsikrer likevel om at det fremdeles er flere feriesteder i Tyrkia som er ansett å være helt trygt. Ordfører for Antalya, Menderes Türel, har sammen med en større delegasjon den siste måneden besøkt flere storbyer i Europa. Heriblant i Oslo. 

Men selv om det er færre charterfly så kan du gjerne pakke din egen reise. Her finner du de billigste prisene.

Europas tryggeste

- Vi tar turistenes frykt for mulige terrorangrep på alvor. Jeg tør likevel påstå at Antalya er blant Europas tryggeste feriemål. Antalya kan ses på som en separat øy, der besøkende kan slappe av ved bassenget uten bekymring for uønskede hendelser. De som kjenner til og bor i regionen kan bekrefte dette, sa Türel i pressemeldingen

Da kan sommeren bare komme.                                       Foto: Odd Roar Lange

Dette kan du oppleve

Til tross for at turisttrafikken har gått ned, er det rekordmange festivaler og eventer som arrangeres i Antalya denne sommeren. For første gang arrangeres den berømte verdensutstillingen EXPO Botany i byen. Årets tema er «et grønt liv for fremtidige generasjoner». Mellom 24.april og 30.oktober vil  besøkende oppleve både utstillinger, konserter, grønne rekreasjonsområder som «EXPO-skogen», og aktiviteter for barn.

I juni arrangeres også flere internasjonale konkurranser, som “The International Dance Competition of Latin-American dances”, “The International Sand Sculpture Festival” og “The THY Ladies Open Golf Tournament”, for å nevne noen. 

Aspendos i Antalyaregionen.

I år åpner også RIXOS land of Legends sted, en underholdningsresort beskrevet som et drømmeparadis for barn. Denne ligger 27 km fra flyplassen og 30 km fra Antalya sentrum. Det totusen år gamle amfiteatret vil åpne i september, der den internasjonale opera- og ballettfestivalen blant annet vil arrangeres. Thetravelinspector.no har ikke besøkt dette stedet ennå, men medieomtalen har vært positiv. 

- I likhet med tidligere år vil vi sommeren 2016 holde større arrangementer, konserter og festivaler. Vi ivaretar våre turister og vil sørge for at besøkende til Antalya får den samme fantastiske opplevelsen som tidligere besøkende. Det at EXPO Botany arrangeres i Antalya for første gang, er et tegn på at man anser byen som et trygt feriested, sier Türel. 

The Travel Inspector kommer tilbake med mer stoff om solindeksen.

Fikk du med deg disse?