7 gode grunner til å feriere i Hellas

Advarsel: Dersom du først reiser hit så blir du hekta.

Det beste av Hellas. Men vær obs på at du kan bli fullstendig hekta.

(ODD ROAR LANGE): Dersom du har vært på ferie til en av de mange øyene i Hellas så skjønner du hva jeg mener. Det usannsynlig klare vannet, den gode maten, de blide menneskene - og sommersol. Det er ikke rart vi reiser tilbake. Min favoritt er øya Karpathos. Men det finnes så mange andre fine. Du finner garantert din.

Prisen

Det er ikke uten grunn at 275 000-300 000 nordmenn reiser til Hellas hver sommer. Mens turismen har fått en knekk i Tyrkia har den nesten holdt stand i Hellas. Det betyr at det opprettholdes et stort antall charterturer fra Norge. Men dersom du leter etter billige reiser så finner du dem like gjerne ved å bestille fly og reise hver for seg. Husk at du da ikke omfattes av pakkereiseloven. Men du kan få veldig gode hotell til en bra pris siden hotellet nå ikke trenger å betale et charterselskap for å få deg på besøk.
Her finner du de billigste reisene.

Det er lov å la seg friste av dette.

Maten

Gresk salat, souvlaki, moussaka, tzaziki, stifada. Det er nok å nevne disse. Men det beste tipset mitt er å styre unna noen rettene du ser avbildet i turistmenyen og heller gå for meze eller mezedes, som er mange greske småretter. Eller hva med syltede valnøtter, honning og gresk yoghurt til frokost? Hvorfor går du egentlig til restauranter full av turister? Spør lokalbefolkningen hvor de pleier å gå. Sjansen er god for enda bedre mat og enda lavere pris.

Vin

Det finnes mye gresk vin. Og - veldig mange er dem er billige og ikke all verden. Legg på noen kroner (eller strengt tatt, Euro) og gå for noe som virkelig er bra. Kommer du over en av disse så er det bare å slå til:  Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2014, Gaia Vin Santo 2004 eller Gaia Thalassitis 2015.
Mythos er det mest kjente greske ølmerket.  PS: Du kan drikke springvann de fleste steder i Hellas, men vannet smaker (de fleste steder) ikke så godt. Kjøp heller flaskevann.

Leie bil

Det er ikke alle steder det er mulig å kjøre bil. Men, om du tilbringer et par uker på en gresk øy hvor du kan kjøre litt rundt så er det veldig lurt å leie seg en bil for å utforske øya. Sjekk priser her. Du kan kjøre med ditt norske førerkort, men vær klar over at det ikke alltid er like lett å få lånt barnesete. Et trafikktips: Dersom trafikken dirigeres av en politimann så opphever dette trafikklysene, selv om disse virker. Husk at kjørekulturen er annerledes enn  i Norge. Kjør defensivt og vær obs på mopedene...

Valuta

I Hellas brukes Euro. Etter at grekerne gikk inn i EU gikk prisene på mange varer opp. Men det er fortsatt billig, sett med norske øyne. Du kan bruke de vanlige kredittkortene, men det er alltid lurt å ha litt kontanter - i små sedler. Husk å alltid holde øye med kredittkortet ditt hele tiden
Når du spiser på restaurant er det vanlig å legge 5-10 prosent til regningen i tips. Drosjer betales ofte kontant - husk å avtale sum på forhånd dersom bilen ikke har taksameter.

Pass

Du trenger ikke visum, men må ta med deg ditt norske pass. Ta en kopi, og ha denne med deg sammen med ditt europeiske helsekort og reiseforesikringen. Passet trenger ikke være gyldig lenger enn siste dag på reisen (men det er lurt å ha noen dager å gå på - hvis det plutselig skulle bli streik eller noe annet uforutsett som forsinker hjemreisen).

Flyktningene

Det er mange som lurer på om flyktningestrømmen har ødelagt turismen. Svaret er nei. Og i stedet for å holde seg unna så vil ditt ferieopphold være et kjærkomment og viktig bidrag for lokalsamfunnene som er rammet. Øyene Lesvos, Chios, Samos og Leros er de som har tatt i mot flest flyktninger.
Men dra gjerne også til disse øyene, velg gjerne noe annet enn all inclusive om du kan, og støtt lokalsamfunnet ved å bo, spise og oppleve. 
Har du et godt Hellastips - del det i kommentarfeltet.

Les mer om disse sakene: