Her er beviset: Atlanterhavsvegen er Europas beste turistveg

Atlanterhavsveien i Norge er identifisert som den ultimate veien i Europa å kjøre i sommer.

Prøv en biltur på Europas fineste bilveg.                      Foto: Odd Roar Lange


Siden den ble åpnet i 1989 har Atlanterhavsvegen i Møre og Romsdal vunnet en rekke kåringer og blitt omtalt over hele verden. Nå kan den også regne seg som Europas beste vei.

Det er bilnavigasjonsfirmaet TomTom,  som i samarbeid med psykolog Dr. David Holmes, utviklet en formel for å identifisere de 25 ultimate kjøreturene i Europa, skriver selskapet i en pressemelding.

Stor studie avslører

Holmes har sett på elementer av kjøreopplevelsen som er viktige for planleggingen av en sommerrute: antall svinger og bakker, trafikk, type natur og været ­­- og kombinert disse med funnene fra TomToms studie av 14.000 sjåfører fra hele Europa.
Holmes har utviklet en Ultimate Summer Drive-formel (USD) for å hjelpe sjåførene oppleve de beste og vakreste veiene i sommer, skriver TomToms i pressemeldingen.

Slik er formelen

The Ultimate Summer Drive (USD) =

((P+T) x (R+SC)) x100/21.3333

                                     SS+AT+W   

T = Veitype
SS = Skjevheter og hellinger
AT = Mengde trafikk
P = Antall stopp
R = Hvor langt unna ligger veien
SC = Omgivelsene
W = Vær

USD-formelen gir prosentpoeng som kan brukes til å identifisere de beste rutene å kjøre i sommer.

– Det er så mange utrolige reiser med imponerende utsikt over hele verden å utforske, som en biltur i sommer kan hjelpe deg å oppdage, sier Petter Tønsberg, salgssjef for TomTom i Norge.
 

Noen prøver naking ved Atlanterhavsvegen.                           Foto: Odd Roar Lange

Dette svarte de på

Utrolig  utsikt: 70 % av sjåførene har identifisert vakker natur og utsikt som nøkkelen til en fin bilferie, men dette landskapet må gjøre seg godt på bilder i sosiale medier: 16 % av sjåførene innrømte at å kunne dele vakre bilder fra kjøreturen er en viktig faktor for at bilferien skal bli en suksess. 
En fantastisk vei: For mer enn én av fem sjåfører, er selve veien nøkkelen til suksess. To kjørefelt kombinert med milde svinger, positive hellinger og god sikt forover er identifisert som den ultimate kombinasjonen for den beste veien å kjøre på.
(Nesten) ingen trafikk: 15 % av sjåførene mener at veier som ligger avsides, hvor du kan kjøre en liten avstikker for å oppdage nye steder (men med sporadisk, betryggende passerende biler) er hva som gjør en kjøretur episk, og nøkkelen til USD-formelen.
Regelmessig stopp: Rasteplass hver 50km, med grunnleggende fasiliteter og uventede utsiktspunkter hjelper sjåførene med en avslappet og energisk kjøretur.
Flott vær: Varme og en lett bris er perfekte sommerkjøreforhold - og her kommer vel neppe Atlanterhavsvegen på topp... Men den vant allikevel


Den ultimate sommerkjøreturen

Atlanterhavsveien, som er en av de 18 norske turistvegene kom ut toppen i Europa da veiene ble kartlagt av poengene i formelen: Med en blanding av spektakulær utsikt, kvalitetsveier og perfekte lysforhold gjennom hele sommeren gir denne veien den ultimate kjøreopplevelsen i Europa.

Resten av de fem beste Ultimate Summer Drive veiene i Europa består av:
2. Estoril Ocean Drive, Portugal
3. Lake Como, Italia
4. Peloponnes, Hellas
5. The North Coast 500, Skottland

Vil du prøve Atlanterhavsvegen  i sommer og trenger leiebil så kan du finne de beste prisene her.
 

Fikk du med deg disse?

 

Om undersøkelsen
Den europeiske undersøkelsen ble utført av Censuswide mai 2016. Data ble sikret gjennom en spørreundersøkelse og ble besvart av 14.000 personer over 18 år med førerkort, i: Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Spania, Italia, Belgia og Nederland (2000 fra hvert land).