Flystreik i vente - her er dine rettigheter

Både SAS og Air France varsler streik. Vet du hva du har krav på?

SAS-pilotene er streikeklare.                                                          Foto: Odd Roar Lange

SAS kan bli rammet av storstreik fra torsdag dersom meklingen hos Riksmekleren fører frem. SAS og pilotene møtes til mekling onsdag.

- I henhold til EU regulativet EU261/2004 gir en streik ikke rett til økonomisk kompensasjon ved forsinket eller kansellert flyavgang, skriver SAS på sin hjemmeside.

Her er teksten det refereres til:

"På samme måte som under Montreal-konvensjonen bør luftfartsselskapenes forpliktelser være begrenset eller bortfalle i tilfeller der en hendelse er forårsaket av ekstraordinære omstendigheter som ikke kunne vært unngått selv om alle rimelige tiltak var truffet. Slike omstendigheter kan særlig inntreffe i tilfeller med politisk ustabilitet, værforhold som gjør det umulig å gjennomføre den berørte flygingen, sikkerhetsrisiki, uforutsette mangler ved flysikkerheten og streiker som påvirker driften til det transporterende luftfartsselskap."

Air France

Også flyselskapet Air France har varslet streik fra 11.-14. juni. Flyselskapet tilbyr sine reisende å flytte reiser til perioden 6.-10. juni eller til etter den 15. juni og frem til 21. juni uten ekstra kostnader. 

Også Oslo Lufthavn Gardermoen kan bli stengt fra fredag.

Det er brudd i forhandlingene mellom NHO Service og Parat. Om ikke meklingen fører fram, stenger Oslo Lufthavn for alle som skal reise ut fra flyplassen – over 40.000 passasjerer.

– Det er 531 ansatte fra Nokas Aviation som potensielt kan bli tatt ut i streik. Disse har sentrale roller både i sikkerhetskontroll, bagasjeanlegg og øvrige innpasseringspunkter ved Oslo Lufthavn, skriver Avinor i en pressemelding.

Passasjerer som ankommer Oslo Lufthavn og har Oslo som endedestinasjon vil ikke bli berørt dersom det blir streik, melder NTB.

Hva har du krav på ved flystreik? Det kan du lese alt om her: