Nei, Norwegian kan ikke ta penger rett fra kontoen din

Flyselskapet med ulovlig tapping av passasjerenes konto.

Den upopulære nye passasjeravgiften skaper har skapt trøbbel og irritasjon for mange. Og når stormer det igjen rundt avgiften. Det skjer fordi flyselskapet Norwegian har sendt ut mail til tusenvis av passasjerer som har fløyet med dem etter 1. juni.

Dette skriver Norwegian:

"Kjære kunde,

Norske myndigheter har med virkning fra 1. juni innført en avgift på 80 kroner for alle som reiser fra en norsk flyplass. Innenlands i Norge tilkommer også merverdiavgift på 8 kroner. Det er gjort unntak fra Svalbard og barn under to år. 

Les vedtaket her

Norwegian beklager på det sterkeste denne avgiften som vi er nødt til å kreve inn fra våre passasjerer på vegne av den norske staten. Pengene går rett i den norske statskassen og ikke til Norwegian. Myndighetene har gitt avgiften tilbakevirkende kraft ved at den også gjelder for allerede bestilte billetter hvor reisetidspunktet er fra og med 1. juni, og vi må derfor innkreve avgiften for disse reisene.

For å gjøre dette enklest mulig for alle parter ser vi oss nødt til å belaste samme betalingsmidlet du brukte for å betale din Norwegian-reise. Transaksjonen vil bli gjennomført i løpet av kort tid.

En samlet flybransje har jobbet hardt for å unngå at denne avgiften ble innført, og vi må igjen beklage på det sterkeste de ulempene dette måtte medføre for deg som reisende."

Med vennlig hilsen, Norwegian

Ulovlig tapping

Men dette har ikke Norwegian lov til. Dette sier forbrukerdirektør Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet til Thetravelinspector.no:

Ingeborg Flønes                                                                              Foto: Forbrukerrådet

-Skal man gjøre det må det være avtalt, for eksempel i vilkårene. I følge Forbrukerombudet kan ikke Norwegian trekke penger direkte fra konto siden det ikke står i vilkårene, og du kan derfor be om regning. Avgiften må du betale. Det har Norwegian dekning for i vilkårene sine. 

Du bestemmer 

Dermed slipper du ikke unna avgiften, men Norwegian kan altså ikke trekke dette beløpet fra kontoen din uten ditt samtykke. For noen vil kanskje et slikt trekk være det enkleste, mens andre heller vil ha en regning de kan betale på vanlig måte.

Widerøe har allerede innført flypassasjeravgiften og inkludert denne i billettprisen, mens SAS foreløpig har ventet - og de lover å ikke kreve etterbetaling slik Norwegian gjør.

Kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian sier følgende til Thetravelinspector.no:

 "Vi registrerer at det er ulike meninger om hvordan innkrevingen skal gjennomføres, og vil derfor se på om vi kan gi kundene andre måter å betale avgiften på - for staten skal ha pengene sine.

 Det har vært store usikkerhetsmomenter knyttet til avgiften, når den skulle innføres og eventuelle konsekvenser, så vi har derfor priset billettene slik alle andre flyselskaper gjør, nemlig i henhold til tilbud og etterspørsel. Responsen i markedet har ikke vært slik at vi har kunnet sette av penger i hundremillionersklassen til staten. Derfor må vi nå dessverre be kundene om å betale denne avgiften som går uavkortet til den norske statskassa.

 Dette er en avgift som staten krever at alle som reiser fra en norsk flyplass skal betale. Det er en myndighetspålagt passasjeravgift som for Norwegians reisende utgjør beløp i hundremillionersklassen. Som privateid selskap uten staten i ryggen, har vi ingen mulighet til å betale denne regningen."

Siste: Flyselskapet Norwegian har nå bestemt seg for å droppe den ulovlige innkrevingen og lete etter en annen måte å få inn avgiften på.

Få med deg disse sakene: