Tre måter du skal sikre passet ditt på

Passet er ditt viktigste verdipapir på reisen. Slik bør du passe på det.

Er du klar for å dra på tur.                                               Foto: Odd Roar Lange

Ta et bilde

Før du starter reisen bør du ta et bilde eller en kopi av den siden av passet ditt hvor det er bilde og informasjon om deg. Dette sender du til en epostkonto som du kan åpne fra utlandet. F.eks en gmailkonto. 
Skulle passet bli borte så har du muligheter til å printe ut en kopi. Dette vil i mange tilfeller gjøre hjemreisen din svært mye lettere dersom du ikke klarer å skaffe deg et nytt pass hos ambassaden.
Gå innom en politistasjon, meld passet ditt stjålet og få en bekreftelse på dette - og ha de to dokumentene sammen så går hjemreisen fra de fleste land helt fint.

Lås inn passet

Noen steder insisterer på å ta vare av passet ditt for deg til reisen er over. Dette er det ingen grunn til. De kan ta en kopi og ta vare på kopien. Så får du passet tilbake - og husker selvsagt å låse det inn i safen på rommet/lugaren din. Dersom slikt ikke finnes må du få det låst inn i resepsjons-safen. Pass skal ikke ligge å slenge på rommet/lugaren. Hvis du bor i en leid leilighet er det selvsagt ingen safe der. Da bør du lagre passet under bunnen på en en bag (med løs bunn), i en låst koffert eller gjerne på et sted i leiligheten hvor ingen vil komme til å lete  - f.eks. i en bok i bokhylla. Sett på alarm på telefonen din avreisedagen slik at du minnes på å ta med deg passet før du reiser hjem.
Ha også en printet versjon av passet med deg når du er utenfor hotellet - mens originalen blir igjen på hotellet.

Dropp ryggsekken

Passet skal ikke ligge i ytterlomma på en ryggsekk. Har du tenkt på hvor lett det er å sprette opp og stikke av med passet ditt uten at du merker det? Noen lagrer både penger og pass i samme mappe i sekken. Det skal du ikke gjøre hvis du ønsker å gjøre det veldig enkelt for tyvene...
Legg gjerne passet i en liten plastpose eller i det miste i beskyttelses-cover. Et vannskadet pass er plutselig et næmest verdiløst pass. 

Dette skal du gjøre hvis passet ditt blir stjålet eller mistet

Kontakt nærmeste politimyndighet så snart som mulig dersom passet ditt blir mistet eller stjålet. Kontakt nærmeste ambassade, konsulat eller Utenriksdepartementet. Det siste kan du gjerne gjøre via deres Facebookside. Derfra vil du få nødvendig assistanse. En utenriksstasjon vil i de fleste tilfeller kunne hjelpe deg med et nødpass i løpet av inneværende arbeidsdag. 

Få med deg dette