7 ting du skal gjøre dagen før du reiser

Denne huskelisten bør du ta en kikk på. Så blir ferien enda bedre enn vanlig.

Se over sjekklisten dagen før du reiser.                           Foto: Odd Roar Lange

Det er så mye man skal huske før man reiser - og følelsen av å sitte på flyet å tenke: "det er noe jeg har glemt", er vel kjent for de fleste av oss.

Her er 7 ting jeg alltid sjekker før jeg drar.

1) Registrerer deg hos UD´s reiseregistrering

Dette er enkelt å gjøre og helt gratis. Reiseregistrering.no er et tilbud til norske reisende som ønsker å registrere kontaktopplysningene sine hos Utenriksdepartementet. Dermed kan Utenrikstjenesten  få kontakt med deg i tilfelle noe alvorlig skulle skje der du er. I en krisesituasjon vil utenrikstjenesten kontakte deg via e-post, SMS eller telefon.

2) Lade alt som skal lades

Hvor dumt er det ikke å starte reisen for så å oppdage at det ikke er strøm i kameraet? Tenk over hva du skal ta med deg - og husk å lade opp alt. Dersom du har ipad og mobil så trenger du egentlig to ledninger, men bare én lader. Den andre enheten kan du lade via usb-porten på tv-en på hotellrommet, en pc eller lignende. Husk eventuelle overganger til støpselet dersom du drar til et land med annet el-system enn det norske. Du finner informasjon for ditt land på UDs Landsider.

3) Legg en plan for første og siste dag

Det er så mye du har lyst til å gjøre, men ikke alt du rekker over. Dessuten er det smart å være fleksibel og spontan, slik at ikke hver dag har en stappfull kjøreplan. Jeg pleier å legge en plan for den første og siste dagen. Det sparer meg for mye hodebry. Disse dagene handler ofte om transport og logistikk. Og ofte lønner det seg å sjekke slike ting hjemmefra. Kanskje du sparer penger på å bestille på forhånd.

4) Oppdater programvare og apper

Selv om dataroaming i EU-land nå er inklusiv i prisen på mobilabonnementet ditt er det dumt å bruke tid og krefter på å reise ut med utdaterte apper og programvare. Sjekk dette kvelden før du reiser så vet du at du har alt på stell. Det er smart å samle de aktuelle appene i egen mappe på mobilens desktop.

5) Sjekk kredittkortene

Ta alltid med deg to ulike kort på reisen. Dette er smart fordi et kort kan bli borte eller ødelagt. Ikke oppbevar begge kortene i samme lommebok eller veske/bag. Dersom du har regionsperre på kortet må du sørge for at den oppheves, slik at kortet ditt virker i det landet du skal til. Og du må selvsagt holde øye med kortet hver gang det skal brukes, så slipper du denne tabben som kan tømme hele reisekassa.

6) Sjekk reiseforsikringen

Er du sikker på at alt er i orden? Hvis ikke må du fikse dette i dag. Ingen reise uten reiseforsikring. Sjekk også at du har eventuelle bonuskort/frequentflyerkort etc i orden. Passet regner jeg med at du har fikset for lenge siden. Ellers må du hive deg rundt for å skaffe deg nødpass. Dette må du vite om passet ditt.

7) Ta ut 30 prosent av bagasjen

Du har garantert tatt med deg alt for mye - som vanlig. Finn klær som kan kombineres. Slik pakker du som en pilot. Jeg er sikker på du har noe å lære her.   

Få med deg disse reisetipsene som ren bonus: