Nei, kortet ditt er ikke så sikkert som du tror

Bankenes regionsperre stopper ikke kredittkortsvindlerne.

Pass godt på kredittkortet ditt i sommer.                                             Foto: Odd Roar Lange

(Odd Roar Lange): Av sikkerhetsmessige årsaker innførte mange banker regionsperre på bank- og kredittkortene. Denne sperren gjør at kortet ikke kan benyttes i utvalgte deler av verden (som du selv velger). Dermed skulle du kunne være trygg på at dersom noen stjal kortet ditt så skulle det i alle fall ikke kunne brukes i andre regioner enn de du valgte.
For noen korteiere kunne dette betyr trøbbel, dersom man glemte å oppheve regionsperren for et land man skulle feriere i. 

Svindlerne kan knepet

Men dersom kortet ditt blir stjålet så kan det allikevel brukes til netthandel. I mange tilfeller er det nok med korteierens navn, kredittkortnummeret, utløpsdatoen og CVV (tresifret nummer bak på kortet). De trenger ikke pin-koden din.

Svenske Gøteborgposten har testet kort som er sperret mot internetthandel, og ved flere av forsøkene gikk netthandelen igjennom uten problem.

Dermed kan kort-tyvene bruke kortet ditt helt til det blir sperret av banken din eller av deg selv. Det er ikke alle banker som har ikke regionsperre på kortene, men alle de store norske bankene har sikkerhetsløsninger gjør at de skal oppdage mistenkelig bruk av kortet. Dersom du oppholder deg i Danmark og kortet brukes i Nicaragua vil dette oftest bli fanget opp av bankens sikkerhetssystem.

Slik kan du øke sikkerheten for kortet ditt

1) Legg inn ekstra sikkerhet slik at du må bruke et passord ved netthandel.
2) Skrap bort CCV-koden etter at du har pugget den (nei, ikke ha det på en lapp i lommeboka)
3) Legg inn varsel om sms hver gang kortet ditt brukes. Slik kan du kjapt oppdage dersom kortet er stjålet og blir brukt av andre.

Noen ekstra tips

Ha alltid med deg to kort på reisen. 
Holde alltid øye med kortet ditt, så slipper du at det blir kopiert uten at du oppdager det.
Betal med kort, men med lokal valuta.
Ha gjerne småpenger i lokal valuta, for det er ikke alltid du kan bruke kortet hvis beløpet er lavt.