Dette skal du gjøre etter sviende møte med brennmaneten

Kjerringrådene kan gjøre vondt verre. Og noen er direkte farlige.

Denne er ikke god å møte på en badedag i sjøen. Her får du tipsene du trenger. Foto: Odd Roar Lange

Dersom du liker å bade i sjøen så er det nesten umulig å ikke svømme på en brennmanet en eller annen gang. I de fleste tilfeller er man bare borti mindre deler av brennmaneten - og smerten er overkommelig men ufarlig. Men noen ganger kan man være riktig uheldig og svømme seg rett inn i en stor brennmanet. Som min venninne som stupte fra svaberget og landet rett på brennmaneten som forsvant på innsiden av badedrakten!  Da var legebesøk helt nødvendig.

Det finnes mange kjerringsråd, men de fleste av dem er mer enn utgått på dato - og rett og slett ubrukelige. Glem det du har hørt om å bruke strandsand for å skrubbe bort smerten - det får bare tentaklene til å spre enda mer gift. Det samme skjer om du skyller i ferskvann Melk, yoghurt, kefir eller eddik er heller ikke veien å gå.

Brennmaneten i norske farvann, den guloransje, er vanligvis ikke farlig. selv om nestlegiften fra trådene (tentaklene) sprutes inn i huden vår og gjør den sår og rød - og det føles som om den brenner.

Vanlige symptomer etter møte med brennmaneter

Umiddelbar brennende smerte
Kløe
Hudirritasjon
Røde merker kan oppstå der hvor trådene har ligget, og disse kan utvikle seg til blemmer og sår

- I sjeldne tilfeller kan noen utvikle symptomer som kvalme, allergiske/overfølsomhetsreaksjoner, muskelsmerter og tungpusthet. Faren for å utvikle alvorlige symptomer er størst for barn. Som regel forsvinner hudirritasjonen i løpet av noen timer, forklarer ekspertene i Folkehelseinstituttet.

Hva gjør du om uhellet er ute? Her er gode råd fra Folkehelseinstituttet.

  • Skyll med rikelig mengder saltvann
  • Fjern eventuelle gjenværende brenntråder, uten å gni eller skrubbe
  • For generell smertelindring kan du så raskt som mulig senke den brente kroppsdelen ned i varmt vann (40-45 grader). Sjekk temperaturen med en frisk kroppsdel først (for å unngå skoldeskader). Fortsett behandlingen til smerten gir seg (inntil 20 minutter)
  • Smertelindrende salver kan forsøkes, men bør ikke brukes på store hudområder
  • Brent på øyet? Skyll det med lunkent, rennende vann i myk stråle i 20 minutter, og kontakt deretter lege

    Dette sier Vitusapoteket om bruk av medisiner:
  • Aktuelle salver eller kremer du kan bruke etter at alle tråder er fjernet kan være lokalbehdøvende midler, kløestillende midler eller kortisonkrem. Ikke bruk slike salver eller kremer på store hudområder. Følg doseringsanvisning på pakninene/pakningsvedlegg.
  • Ved sterke smerter kan smertestillende tabletter (for eksempel paracetamol) forsøkes. 

Dersom smerter eller reaksjon vedvarer kontakt lege eller apotek for råd.

I varmere strøk

Portugisk krigsskip - som har strandet.                      Foto: Alicia Campbell/pixabay

Det er imidlertid ikke alle brennmaneter som er like "snille" som de blå eller de røde som vi finner i norske farvann. Under andre himmelstrøk finne det brennmaneter som er mye mer giftig  enn de vi kjenner i Norge. Og dermed også mye mer farlig. Derfor er det viktig er å følge råd fra lokale myndigheter i forbindelse med bading og førstehjelp dersom uhellet er ute.
Brennmaneter du bør være obs på i utlandet er blant annet Portugisisk krigsskip (Physalia), som er en kolonimanet, og kubemaneten.
Kubemaneten er livsfarlige og finnes i blant annet i Australia, men også i områder ved Thailand, sier an Helge Fosså, forsker og marinbiolog ved Havforskningsinstituttet til Lommelegen.no.

Noen av kubemanetene er så giftige at de kan drepe et voksent menneske på få minutter, ifølge Forskning.no. 

Portugisiske krigsskip har blant annet nådd strendene på Gran Canaria. Så her lønner det seg å følge godt med.

Når bør du kontakte lege?

Ved tegn på allergiske reaksjoner som pusteproblemer, tung pust, kvalme, kramper, svimmelhet og bevissthetstap. Hvis du har brent øyet. 
Dersom et lite barn har brent seg på store deler av kroppen og huden er svært rød og smertefull. Barn har en liten hudoverflate og tynnere hud enn voksne og som med solbrenthet og andre brannskader er det viktig å få hjelp hvis store deler av huden har vært i berøring med brennmaneter. Dette gjelder både i Norge og i utlandet. 

Fikk du med deg disse?