Bokomtale: Gamle, glade gutter på tur

Denne boka kommer til å glede mange. Det kunne vært enda flere.

Iver Gjelstenli med sin nyeste bok: Kortreist - 52 turer i Romsdal

Hvor kort må en tur være for at det skal være en kortreist tur og ikke en reise? Dette er et av de spørsmålene du kan diskutere med turfølge når du drar på en tur i nærheten av der du bor. 
Men hvor skal du dra?
Det er lett å "gå tom" av ideer i det området man selv bor. Det har forfatter og journalist Ivar Gjelstenli i Molde gjort noe med. Han har i en årrekke hatt en reportasjeserie i lokalavisa Romsdals Budstikke hvor han presenterte turforslag (i hovedsak) fra Møre og Romsdal. Nå er 52 av turene samlet i boka "52 turer i Romsdal". 

Boka er i stort format og innbundet og derfor ikke en bok du kan ta med deg på selve turen. Det er en bok for inspirasjon og oppmuntring.

Den inneholder tøffe turer for de sprekeste og korte byturer for dem som synes gore-tex-klær og fjellsko er i overkant mye.

Det er mulig å ha kortreiste opplevelser uten å ha DNT-medlemsskap i lomma.

Forfatteren Iver Gjelstenli er en av dem som kjenner turområdene på Nordvestlandet aller best. Og der han ikke er lokalkjent har han tatt med seg kjentfolk som har en god historie å fortelle. Det er i hovedsak eldre menn som er med på disse turene, og det er bokas både styrke og svakhet.

Leger burde skrevet ut denne boka på blå resept. For hvis du ikke setter at tid til kortreiste turer må du før eller siden sette av tid til å være syk.

Til ungdommen?

Denne boka kommer til å bli en suksess blant voksne lesere i lokalmiljøet, og det er en typisk gavebok som vil glede lesere som ønsker å bruke nærmiljøet til turer og opplevelser eller som bare ønsker å lese om kjente turområder.

Skulle man ønske å nå et enda bredere og yngre publikum burde bokmål vært valgt som språkform fremfor nynorsk. Og bildeutvalget burde hatt flere unge mennesker enn det som er med i dag. 110 av bildene er av personer (godt) over 50 år. Med velvillig telling er antall 36 av dem personer under 50 år. 

Boka har korte tekster og fine bilder samt et kart og en liten faktaramme. 20 av de 52 turene er vinterturer. Dette er en traust og fin turbok uten overraskelser. Men dette kommer kanskje også til å være den store suksessfaktoren, for hvorfor skal alt være fancy og nytt?

Flere fakta

terning-4-thetravelinspector

Jeg savner imidlertid mer fakta i nettopp faktafeltet, da mye av denne teksten allerede står i hovedteksten eller bildeteksten. 
Vanskelighetsgrad, tidsbruk, overnattingssteder og spisesteder i nærheten ville gitt boka et løft for dem som ikke er over 50 og er lokalkjente.

Pluss for godt register som gjør det lett å søke på stedsnavn. 

 

 

Har du lest disse?

 

NB: Jeg har jobbet sammen med forfatter Iver Gjelstenli i Romsdals Budstikke og har hatt ansvar for Kortreist.no de årene kortreistreportasjer var et reiselivsprosekt i over 20 mediehus og aviser i Polaris Media.