7 flotte fjellturer for deg uten egen bil

Du trenger ikke egen bil for å komme deg til flotte fjellturer.

Dra til fjells - med toget.                                                             Foto: Marius D Sætre/Den Norske Turistforening

Dra til fjells i høstferien. For nå er opplevelsene på sitt vakreste og mest fargerike. Christine Thune i Den Norske Turistforening har laget denne listen med anbefalinger for Thetravelinspector.no
 

1) Haukeliseter Fjellstue (Buss)
Ved inngangen til Hardangervidda Nasjonalpark, 1000 moh, ligger Norges mest populære DNT-hytte, Haukeliseter Fjellstue.
Dette er en perfekt møteplass mellom øst og vest, lett tilgjengelig med bil og buss til døra. Utenfor lokker praktfull utsikt til den store stillheten. Aktiviteter og tilbud for alle aldre og nivåer. Her kan du innta fjellene til fots, leie kajakk eller kano og nyte badestamp og badstue med panoramautsikt til den mektige naturen.

Haukeliseter - Hellevassbu
Krevende 7-timers tur/ 21 km. Start med en komfortabel overnatting og mat med utsikt på Haukeliseter. Dag to til den selvbetjente DNT-hytta, Hellevassbu. Dag tre, bli på Hellevassbu og gå en fin tur derfra, eller returner til Haukeliseter for Villmarksspa og tre-retters. Krevende tur. / timer en vei. 

Haukeliseter - Hovden:
Krevende tur, fire dager. Start med en god overnatting på Haukeliseter Fjellstue. Gå sørover mot Hovden, 14 km til den ubetjente DNT-hytta Holmavatnhytta. Tredje dagen er det 14 lettgåtte km / fem timer til Sloaros. Fjerde dagen, 12 km / fem timer til Hovden, og kanskje en tur i badeland? Buss hjem eller tilbake til Haukeliseter.

Reisen dit:
Haukeliekspressen og Telemarksekspressen kombinert med lokale busstjenester, tar deg til Haukeli fra Oslo/Gardermoen, Sandefjord/Torp, Larvik, Porsgrunn/Skien, Haugesund og Bergen. 

Følg t-ene i fjellet.                                                        Foto: Cathrine Knudsen/Den Norske Turistforening

Følg t-ene i fjellet.                                                        Foto: Cathrine Knudsen/Den Norske Turistforening

2) Romsdalseggen (Tog, Dovrebanen til Dombås, deretter Raumabanen til Åndalsnes)
Romsdalseggen i Rauma kommune byr på spektakulær utsikt over blant annet Trollveggen, Romsdalshorn og Vengetindene med flott fjordutsikt attpå.
Turen tar 6-8 timer og er krevende, noe avhengig av erfaring med bratt, langt og luftig terreng. Romsdalseggen har de siste årene seilt opp på topp ti lista over de mest populære fjellturene med 14 -15.000 besøkende årlig. Etter den første stigningen kan man velge normalruten over eggen, eller en litt enklere variant for å unngå de mest luftige og utfordrende partiene. Fra Nesaksla, toppen ned mot Åndalsnes går det en fin ny sherpasti og steintrapp, med selvskreven fotospot på utsiktplattformen Rampestreken. Besøk gjerne Norsk Tindesenter som åpnet i mai i år, der du blant annet kan klatre innendørs på alle nivåer, i over 60 ulike klatrerruter. Frisk luft under føttene, fabelaktig utsikt og eggende utfordringer altsåJ.

Reisen dit
Dovrebanen fra Oslo/Trondheim til Dombås, eller buss fra Ålesund mot Dombås. Derfra Raumabanen til Åndalsnes, kjent som en av Norges vakreste og villeste jernbanestrekninger.
På en time og førti minutter tar Raumabanen tar deg gjennom naturskjønne Romsdalen til berømte naturattraksjoner som Trollveggen og Kylling bru.
Buss fra Åndalsnes Skysstasjon til turstart i Venjesdalen til 30.9. daglig kl 9.30.
Du kan også ta taxi, ca 15-20 min. 

Utsikt til enda flere fine opplevelser i Norge i fjellet.   Foto: Marius D. Sætre/Turistforeningen

Utsikt til enda flere fine opplevelser i Norge i fjellet.   Foto: Marius D. Sætre/Turistforeningen

3) Gjendesheim og Besseggen
I skolens høstferie (uke 40 og 41) er vakre Sjodalen og Gjende på sitt mest fargerike og været er ofte forbløffende fint.
Og i år slår Gjendesheim på stortromma og inviterer til høstferie i uke 40  for store og små. Felles aktiviteter hver dag, bredt mattilbud med lokale råvarer og daglige båtavganger for Besseggen hele uka.  Dessuten garanterer vertskapet at du får mulighet til å hilse på tamme reinsdyr i Sjodalen.
Les mer her

Reisen dit
Nå har det blitt lett å reise til Gjendesheim i helgene. Valdresekspressen har direkterute fra Oslo til Gjende fredag og søndag til og med første helg i høstferien. 
Fredager går det ekspressbuss fra Oslo kl 13:05, direkte til Gjendesheim via Fagernes og Beitostølen. Retur fra Gjendesheim kl 17:20. på søndagene i uke 38 og 39.
 

Foto: Den Norske Turistforening

Foto: Den Norske Turistforening

4) Romeriksåsene (Tog)
Skogsområdene utenfor hovedstaden er blant de lettest tilgjengelige i landet, ikke minst på grunn av toget. I Romeriksåsene finner du flotte turmuligheter og skogens ro på stier og hytter som besøkes sjeldnere enn i mange av naboområdene. Start fra Grua, ca. en times togtur fra Oslo sentrum. Derfra går ruta østover i variert skogsterreng til de ubetjente hyttene Snellingen og Råbjørnhytta. Begge ligger vakkert til med vann og koller på alle kanter. To dagers middels krevende tur, om du går Grua–Råbjørnhytta (16 km) i ett første dag. Andre dag til Harestua og tog hjem.

Reisen dit
Ta Gjøvikbanen fra Oslo og til Grua. 

5) Topp turer i Narvikfjellene (tog)
God togforbindelse, fine stier og trivelige hytter gjør turer i Narvikfjellene til en minneverdig opplevelse. Ved Narvikfjellene finner vi Ofotbanen, en liten togstrekning tilknyttet det svenske jernbanenettverket. Med morgentoget fra Narvik er du oppe i 373 moh når du stiger av på Katterat stasjon, ett ypperlig utgangspunkt for turer i området.

Bare 30 minutter fra stasjonen ligger nærmeste turistforeningshytte, Vokterboligen. Her må du ha spesialnøkkel, som kan skaffes fra Narvik og Omegn Turistforening. Men turmålet er Hunddalshytta, en hytteperle blant kvasse tinder tolv kilometer sør for Katterat. Veien hit er stigende, men lettgått, og med stadig flottere utsikt nordover. Bli her og gå toppturer. Middels tur. Eller du kan gå fire-fem dager i nærmere sju mil og besøk søta bror

Dag 2: I variert høgfjellsterreng til Cunojavrihytta. Ta gjerne matpausen ved nødbua Oallavagge. Er du heldig kan middagen fiskes i vannet ved hytta.

Dag 3: Tidlig start på tre-milsturen til Abiskojaurrehytta i Sverige på god sti og slakt nedover. Det går også an å dele etappen i to ved å overnatte på den lille "Unna Allakas Fjällastuga".

Dag 4: Lett sjarmøretappe ned til Abisko som går langs den mest kjente og best tilrettelagte fjellstien i Sverige, "Kungsleden". Unn deg et godt måltid på Abisko Turiststation før du hopper på toget hjem. Medlemsskap i DNT gir rabatt også på de svenske fjellhyttene. 
Les mer om turen her. Reisen dit med NSB og SJ

6) Besøk Høgabu med Bergensbanen
Ikke langt utenfor Bergen ligger en av Bergen og Hordaland Turlags hytter, den selvbetjente Høgabu. Her er du midt i et flott turområde og har en fin base for dagsturer høyt og lavt med vide utsyn. Vannene rundt hytta huser godt med fisk, så her er det muligheter for å dra opp fjellmiddag av beste sort. Det er selvsagt også fritt frem for å nyte en dag eller to med bok, bålkaffe og slaraffenliv.

Reisen dit
Ta Bergensbanen til Vaksdal, og legg ruta opp Herfindal. De første sju kilometerne på vei, før drøye fire timers fin vandring på sti frem til hytta. Turen tilbake til toget går via Storafjellet med fantastisk utsikt til Dale. Etappen er relativt lang, men går for det meste bort- eller nedover. Krevende tur, totalt ca 3 mil t/r. 

7) Moskus og villrein på Dovre (Tog og buss)
Snøhetta ligger ved den historiske hovedferdselsåren mellom det «nordenfjeldske og det sønnenfjeldske». Og med den flotte DNT-hytta Snøheim som utgangspunkt kan du gå en rekke fine dagsturer i området - alt fra enkelt og barnevennlig til krevende toppturer. Herfra når du hele 10 topper over 2000 meter. Snøheim samarbeider med «Fjellsentralen» som har kvalifiserte tindeveiledere som i sesongen tar deg med til toppene eller over Snøhettatraversen.
Fotturen opp til selveste Dovrefjell går du fint på egenhånd, inkludert den barnevennlige to-timersturen til Veslehetta.
 
Det mest særpregede dyret i Dovrefjells fauna er moskusoksen som ble importert fra Øst-Grønland på midten av 1900-tallet. Men trå ikke for nære, den klumpete fremtoningen er en rask sprinter.

Reisen dit
Om du kommer fra sør eller nord er det enkelt å komme seg til Snøheim med bil /tog pluss buss. Buss-strekningen er stengt for vanlig biltrafikk, men du kan ta Snøheimbussen. Parkeringsplass ved Hjerkinnhus og Norsk Villrensenter om du kjører bil. 

Finn flere trivelige og tøffe turer med toget

Finn en togstasjon og sjekk ut flere alternativer på NSBs «Ta toget til DNT-turene». Det er ikke alltid du trenger å dra så langt – det finnes mange fine turer i ditt nærmiljø. Hopp på og hopp av og opplev noe nytt.  

Sjekk tidtabeller via denne nettsiden.
Sjekk turer over hele landet via denne nettsiden.
Kilde: Turistforeningen

Leste du disse?