Her er de 7 beste badehotellene i Norge

Norgesferien du kan glede deg til allerede nå

Er du klar for de fineste sommerdagene ved sjøen i sommer? Her fra Strand Hotel Fevik Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Er du en av de mange som følger med på tv-serien »Badehotellet»? Da er du slett ikke alene. Og det er du ikke dersom du drømmer deg bort til en sommerferie på badehotell.
Men hva er det egentlig med badehotell? Hvordan skal man oppføre seg der, og hvor finner man dem?

Dansk tradisjon blir norsk

Badehoteller begynte å dukke opp langs den lange kyststripen i Danmark på slutten av 1800-tallet. Det var først og fremst den øvre middelklassen og oppover som hadde tid og penger til å benytte seg av dem. Københavnerne dro gjerne nordover på Sjælland, ble natten over, før de lot kone og barn være tilbake på hotellet mens de selv tok turen tilbake til København og kontoret.
Når det igjen ble helg dro mennene igjen ut til badehotellet.
I de følende tiårene ble badehotellene stadig mer fornemme og eksklusive, men da dansk TV2 i 2013 startet serien «Badehotellet» blir vi tatt med tilbake til 20-årenes Danmark.  
Selve hotellet er en fiksjon, og det meste er spilt inn i studio på Sjælland. Men inspirasjonen er hentet fra Svinkløv badehotell på jylland.
Hotellet brant ned til grunnen høsten 2016, men hotellet er bygget opp igjen ny-åpnet 26. april 2019.

Norge har «adoptert» badehotelltradisjonene fra Danmark. Er dette noe for deg? Foto: Odd Roar Lange

Deilig sommer

De florlette sommergardinene blafrer i vinden, det høres stemmer fra terrassen under, og du kjenner lukten av morgenkaffe sive inn på rommet.
Dette er lyden av morgenstemning på badehotellet.
Og på de lysblå veggene med stripet tapet henger et gammelt sort/hvitt-bilde fra 100 år tilbake viser badenymfer i tekkelig knelange badedrakter.
Badehotellene ligger ikke nødvendigvis helt nede ved sjøkanten, men har gjerne en avslappet sommeratmosfære med mulighet til utendørsfrokost i hagen eller på terrassen.
Likeså en kveldsdrink i avslappede omgivelser. På et badehotell er det som ingen reagerer på at gjester går gjennom korridorene i badekåpe, slippers eller lette sommerklær.
Til kvelden kler du gjerne deg om til sommerantrekk, fortsatt uformelt, men i sommerstil som passer med hotellet.

Her finner du veldig fine badehotell i Norge i sommer

Støtvig Hotel, Larkollen

Allerede i år 1900 åpnet det første Hotel Støtvig på Larkollen sør for Oslo dørene for første gang. I 2011 ble det opprinnelige hotellet revet og et nytt ble bygget. Det er derfor et topp moderne hotell som i dag tar i mot gjestene ved østsiden av Oslofjorden. Hotellet har gjennom generasjoner vært et et av regionens mest populære badehotell der sommergjestene ble værende i lang tid.
-Støtvig Hotel har skapt en modernisert utgave av denne gamle ferievarianten, men med en liten smak av «The Hamptons» på USA’s østkyst. Vi mener å være et like godt sommeralternativ i dag som den gang og at vi kan garantere god gammeldags sommerstemning - om ikke været blir akkurat likt, skriver hotellet på sin hjemmeside.

Scandic Havna Hotel, Tjøme

En sommerdag ved Havna Hotel på Tjøme. Foto: Odd Roar Lange

Tjøme utenfor Tønsberg er en av Norges mest populære sommerferieområder. Folketallet på øyene mangedobles i sommerukene, og prisnivået på hytter og fritidseiendommer gjenspeiler dette. Men de er også mulig å bo på hotell på Tjøme, der Havna Hotel er det største og mest populære, Havna har en stor gjestehavn, fin badestrand og en herlig uterestaurant mot sundet utenfor. Hotellet er et godt familiehotell, og du kan lese mer om hotellet her.

Hotel Refsnes Gods, Jeløy

Refsnes Gods med ærverdige lokaler og omgivelser på Jeløya utenfor Moss. Foto: Odd Roar Lange

Tilbake på østsiden av Oslofjorden, på Jeløya ved Moss, ligger Hotel Refsnes Gods. O over 250 år har godset tatt i mot gjester, og på godset er i det i dag en unik kunstsamling med over 400 kunstverk. I tillegg kan gjestene nyte godt av en av Norges største vinkjellere med flere tusen flasker.
Fra hotellet kan man rusle ned den vakre grusgangen mot sjøen, for et morgenbad eller kanskje for et svalende bad i solnedgangen en sen sommerkveld.

Du kan lese mer om hotellet her.

Strand Hotel Fevik, Grimstad

Vil du bo på Roald Dahls favorittrom på Strand Hotel Fevik? Foto: Odd Roar Lange

I 25 år kom forfatteren Roald Dahl og hans familie til Strand Hotel Fevik ved Sørlandskysten. I dag kan du bo på rommet som den verdensberømte forfatteren hadde som sitt favorittrom, eller hva med en suite med fantastisk utsikt ut mot horisonten, utover Fevikkilen, mot Valøyene og Raet nasjonalpark?
Hotellet holder meget høy klasse, og vertskapene har i tiår etter tiår jobbet for å holde uvanlig høy standard når det gjelder både vedlikehold og personlig service. Et usnobbet hotell med alt som et badehotell skal inneholde. Uformell sommerstil, en herlig badestrand, god restaurant og både lyden og lukten av sjø.
Fra hotellet er det en kort kjøretur til sommerbyene Lillesand og Grimstad. Les mer om hotellet her.

Rosfjord Strandhotel, Lyngdal

Hotellet ligger i den nest sørligste kommunen i Norge, Lyngdal, mellom Kristiansand og Egersund. I fire generasjoner har eierfamilien drevet badehotellet som startet som en enkel leirplass i 1934.
-Vi har et meget bevisst fokus på miljøarbeid og samfunnsoppbygging. Vi er derfor sertifisert som et miljøfyrtårn. Vi tar samfunnsansvar både lokalt og utenfor, en av hovedsponsorer for Lyngdal idrettslag og bidrar sterkt i et bistandsprosjekt i Kenya både økonomisk og ved tilstedeværelse opptil flere ganger i året. Kjøkkenet har en sterk fokus på bærekraft og har derfor tatt standpunkt til flere saker. Du vil feks. aldri få servert oppdrettslaks. Heller ikke scampi og andre arter som er rødlistet, skriver hotellet på sin hjemmeside.

Sola Strand Hotel, Stavanger

Sola Strand Hotel ligger idyllisk til ved de flotte sanddynene på Solastranden, like utenfor Stavanger. Ved stranda møtes surfere og kitere hele året. Hotellet har en utrolig forhistorie. Hør bare her:
Sola Strandhytte. I 1930 ble cruiseskipet Montroyal hugget opp ved Stavanger Skipsopphugging. Axel Lund kjøpte hele røkesalongen fra skipet og bygget den opp nøyaktig som den var om bord, som et tilbygg til Sola Strandhytte. Stedet skiftet samtidig navn til Sola Strand Hotel, og Montroyal-salen ble nå brukt som dansesal ved hotellet. Da den gamle fregatten Kong Sverre ble hugget opp, kjøpte Axel Lund materialer fra skipet og brukte dette til bygging av en ny spisesal for hotellet. Spisesalen, som fikk navnet Sverre-salen, utendørs svømmebasseng, selskapslokalet Den Glade Laks og en ny værelsesfløy, kalt «Nye Fløyen» sto ferdig i 1936. Banketten som markerte innvielsen av Stavanger Lufthavn i 1937, med Kong Haakon VII som æresgjest, ble avholdt i Sverre-salen.
Siden den gang er det kommet til nye fløyer og hotellet er modernisert og oppgradert til et moderne og hyggelig badehotell. Her er det historie i veggene og service på menyen. Les mer på hjemmesidene her.

Solstrand Hotell, Os

Dette vakre hotellet ligger 30 km utenfor Bergen og åpnet allerede i 1896. Hotellet ligger ved Bjørnfjorden og de idylliske omgivelsene er perfekte for deg som vil nyte noen netter på et hotell bygget i sveitserstil. Når du rusler på steintrappen fra bassenget ned mot fjorden, for et avslappende bad i vestlandske omgivelser er du bokstavelig talt midt i naturen. Rundt hotellet er det flotte omgivelser med grusganger og fine hager og blomsterbed. Les mer om hotellet her.

Hotell ved sjøen og havet

Norge har en rekke andre hotell som ligger flott til ved sjøen og havet. Jeg kommer tilbake med flere reportasjer om disse. Dersom du vet om hotell, store eller små, som fortjener omtale så skriv gjerne om dem i kommentarfeltet.