Avslørt: Jeg er ikke så norsk som jeg trodde

Og nå starter reisen etter svaret på DNA-testen. Her er en skikkelig overraskelse.

Jeg sendte inn min DNA-test og fikk svaret på epost.                     Foto: Jakob Aarø Lange

Jeg sendte inn min DNA-test og fikk svaret på epost.                     Foto: Jakob Aarø Lange

Reisesøkesiden Momondo har gjort en liten genistrek. De utfordret kundene på spørsmålet: Vet du egentlig hvor du kommer fra? For du vet nemlig ikke svaret.

Poenget er at man ikke skal være så skråsikker på sitt eget opphav og så kritisk eller negativ til andre, og kanskje kan svaret gi deg lyst til å reise til landet hvor ditt DNA kan spores. 

Før du leser videre bør du se denne svært følelsesladde filmen som ved utgangen av august 2016 er sett av mer enn 7 millioner mennesker på Youtube og enda flere via Facebook.

Jeg har testet mitt DNA og sendt fra meg prøven som skal vise hvor jeg egentlig kommer fra. Momondos DNA-reise har som mål å bryte ned fordommer som skiller mennesker fra hverandre. I samarbeid med Ancestry DNA skulle vi finne svaret på om jeg faktisk har flere hjemland. 
166675 personer fra hele verden ønsket å være med på Momondos DNA-test. Jeg er en av de 500 som fikk bli med på dette eksperimentet.

Og nå har jeg fått svaret. Her er det.

Fasiten etter DNA-testen.                                                                   Skjermdump

Fasiten etter DNA-testen.                                                                   Skjermdump

Jeg synes det er et morsomt eksperiment, og kan i alle fall legge opp en reise etter dette. 

Selv om min venn Håkon skriver dette om testen:

Må jeg få lov til å skylle litt kaldt vann over iveren her. Ingen DNA-test kan fortelle noen hvor de er fra. Noe slikt finnes ikke. Det disse testene gjør, er å finne haplogrupper i arvematerialet ditt som er spesifikke mutasjoner. Noen slike mutasjoner er mer vanlige noen steder enn andre, men det er ingen mutasjoner som er eksklusive for enkelte områder. Det testen gjør er å gi deg prosent sannsynlighet for at du er fra det-og-det stedet. Hvis du finner ut at du er f.eks. 8% irsk, så betyr ikke det at du har irske forfedre. Det betyr at 8% av de nevnte haplogruppene er de samme som det som statistisk sett er mest vanlig i Irland.
Jeg har jobbet med norsk-amerikanere som har funnet ut at de er f.eks. 11% iberisk, og derfor prøver å finne ut hvor langt tilbake de må for å finne denne slektningen fra Spania. Som regel tror (håper?) de det har med vikinger og vikingferder å gjøre, så jeg da føler meg kallet til å fortelle dem at det har med prosenter å gjøre, ikke faktiske forgjengere, så blir det litt skuffelse.

Min kunnskap om DNA er begrenset. Min kunnskap om reiser er ganske bra. Jeg får fortsette med reising, i DNAets og haplogruppenes fotspor.

Har du lest dette?