Bare et glimt av gammel storhet

Dette hotellet er et landemerke i Oslo. Det burde vært noe mer.

Fra frokostsalen på hotellet.                                            Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector

(Odd Roar Lange): Dette hotellet heter Radisson Blu Scandinavia hotell - men er for mange bedre kjent som SAS-hotellet. Det ligger ruvende like øst for Slottsparken og er med sine 21 etasjer virkelig et landemerke i hovedstaden. Du opplever utsikten ut over byen allerede noen få etasjer oppe, og jeg som bodde i 20. etasje hadde en formidabel utsikt over Oslo.

Det er 42 år siden hotellet stod ferdig, på tomta der Aars & Voss skole tidligere lå. I de fire tiårene har hotellet hatt gjester fra inn- og utland og fra alle samfunnslag. En gang i tiden var det virkelig status å ha bodd på "SAS-hotellet".
Nå er det ikke så mange som nevner Radisson Blu Scandinavia hotell når de skal liste opp de beste hotellene i Oslo. Det er synd, for med Radisson Blu-navnet skal hotellet være blant de bedre. Og siden hotellet er 67 meter høyt er det Oslos tredje høyeste bygning og har derfor litt å ta vare på.

De ansatte redder oppholdet

Det aller viktigste for et hotell er de ansatte. Det er de som utgjør det store forskjellen, og gjennom mitt weekendopphold på hotellet møtte jeg en rekke av dem på ulike posisjoner og med ulike oppdrag. Felles for dem alle var profesjonalitet, serviceinnstilling og høy grad av fokus mot det internasjonale hotellmarkedet. De anstrenger seg for at du skal få et bra opphold. Og det fortjener et av Norges mest kjente hotell.
Hotellet tar også tilbakemeldinger fra gjester på høyeste alvor, og legger dem alle ut på sin egen nettside. Her får hver eneste anmelder et personlig svar. Veldig bra.

Fordums stolthet

Men bygget er som 42-åringer flest, det trenger mer kjærlighet og omtanke enn før. Og gammel stolthet er ikke like vakker som tidligere. Helt fra inngangspartiet, som har en rundell som minner litt om et akvarium, fikk jeg følelsen av en reise tilbake i tid. Resepsjonsområdet er stort, luftig og minner om et litt kjønnsløst og uspennende forretningshotell fra 80-tallet. Det er noe øst-europeisk over det hele. 

Det samme gjør lobbybaren, som aldri ble noe alternativt sted når man knapt trenger ta på seg yttertøy for å finne konkurrenter i nabolaget rundt Holbergs plass.

Øverst og nederst er best

Badeavdelingen på hotellet.                      Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector

I underetasjen på hotellet ligger velværeavdelingen Lagoon, med basseng, badstu og trimrom. Dette ble pusset opp og nyåpnet i 2016 og er derfor både moderne og tiltalende. 
I hotellets 22. etasje ligger den relativt nyåpnede og Snøhetta-designede topp-baren Summit. En bar med en fenomenal utsikt på kveldstid. Jeg var her to kvelder, der fredagskvelden var rolig og stemningsfull, mens det lørdags kveld var høy partyfaktor og høy musikk. 

Jeg bodde i Holberg Suiten i 20. etasje (bra navn ...) med utsikt mot Holberg Plass, Bislett, Ullevaal og Holmenkollen. 
Selv om rommet er stort og lyst så er det egentlig her det svikter mest. 
Rommet er - som resten av hotellet - av eldre dato. Ikke utslitt og nedslitt, men det begynner å bli mange år siden blant annet toalett, dusjarmatur og avløp ble rustet opp. Det merkes.
Og hårstrikk fra forrige gjest skal ikke henge igjen på klesknaggen på rommet. 
At det er hull i gipsplaten på veggen etter en dør som har blitt slått for hardt opp er heller ikke pent. 

Det er rett og slett litt for mye rusk i maskineriet som viser at hotellet er over middagshøyden. 

Nei, jeg ønsker ikke å arve hårstrikken din...           Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector

God morgen

Frokosten på hotellet er bra, og selv om det var temmelig fullt i frokostsalen så klarte de ansatte å holde det rent og å etterfylle mat og drikke. Godt jobbet.

Men et lite minus for persiennene i vinduene som ikke var regulerbare. Januarsola som (noen ganger) skinner rett inn gjennom vinduet er til veldig sjenanse for mange av gjestene som etterspurte gardiner eller blending.  

Radisson Blu Scandinavia hotell trenger en skikkelig oppgradering hvis det skal komme tilbake til gammel storhetstid. Og det fortjener dette hotellet.  I mellomtiden blir det det bare et ok hotell, med sentrumsnær beliggenhet og flott utsikt. Men et stykke unna toppen.

Har du tips om andre hotell jeg bør teste? Send det til orl@thetravelinspector.no

Radisson Blu Scandinavia Hotell

Adresse: Holbergsgate 30, Oslo

Byggeår: 1975

Testet: Suite for én person

Pris for oppholdet: 3900 kr inkl frokost per døgn i suite, men du får vanlig dobbeltrom fra 1295.

Terning: 4