Derfor vinner Oslo julemarked-landskampen

Fem dager - fire byer - tre land - to juletrær i samme by - men bare én vinner

Vintermarkedet i Oslo.                                                                               Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Desember er blitt en stor reisemåned. Mange drar langt, for å kjenne litt av sommervarmen som forsvant tidligere i høst. Mens andre velger å reise for å skaffe seg julestemning. 
Jeg gjorde som mange - satset på en langhelg. Men rakk kanskje litt mer enn de fleste.

Jul i Vilnius

Turen startet i Litauen og julemarkedet i hovedstaden Vilnius. Den 1. desember har byen sin store konsert og deretter tenning av juletrebelysningen på Cathedral Square. Her har de flere år på rad hatt spektakulære juletrær - som dette fra 2015.

Årets juletre er en mer moderne utgave og under belysningen er det satt opp boder i en sirkel. Du får kjøpt det du forventer på et slikt marked. Brukskunst, brente mandler, luer og votter, varm drikke og varm mat. Det er temmelig folksomt i forbindelse med åpningskonserten - og jeg vil ikke anbefale å ta med små barn. Konserten i år ble direktesendt på TV3 og var en popkonsert med høyt trykk. 
Ikke langt unna ligger rådhusplassen. Der ble en mer ordinær - men veldig fin julegranbelysning tent lørdag 2. desember. Inne på rådhuset er det veldedighetsmarked om kvelden. Mens det utenfor er satt opp glassigloer som gjennom desember skal huse det vanlige julemarkedet.
Vilnius er en by med et kompakt sentrum, der mange av turistene velger å legge shoppingen til gamlebyen. Etter overgangen til Euro har prisene steget i Vilnius, men oppleves nok som lave i forhold til norske priser.
Her kan du lese mer om julemarkedene i Vilnius.

Terning 4

***************************

Jul i Aarhus

Danmarks nest største by, Aarhus, får snart direktefly fra Oslo. Det vil være en stor fordel for norske reisende. I dag velger mange å fly til Billund og deretter ta halvannen times busstur til Aarhus. Eller man tar ferge til Frederikshavn/Hirtshals og bilen derfra. Du kan også fly via København.
Det største julemarkedet i Aarhus ligger på torvet midt i byen, ved teatret og Aarhus domkirke.
Julemarkedet er ikke spesielt stort, og heller ikke spesielt fra. Matboder fra Nederland og England, italienske masker og noen få danske boder. Like ved siden av er det nostalgiske Søren Østergaards Zirkus Nemo plassert. 

Men mitt tips er å heller legge turen til byens museum Den gamle by. Her er det et lite marked på torget, men du får også god og lun stemning ved å gå inn i de mange husene som er pyntet til jul fra en svunnen tid. Museet har naturligvis gjort om sine ordinære butikker til julebutikker. Dette er et bra sted å finne små, unike julegaver. Passer godt for barnefamilier.
Les mer om jul Aarhus her og  i Den Gamle By her.

Terning 4

*********************

Jul i Viborg

En times tid med tog fra Aarhus, der finner du byen Viborg. Kjent som sommerby for mange nordmenn. Men det er verd å besøke Viborg også når det gjelder julemarked. Byen har såvidt fått startet med sitt marked, og vi snakker ikke om tradisjoner ennå. Men det er et virkelig godt anslag. På byens Nytorv har de satt opp en scenerigg som spenner ut et stort tak over hele markedet. Dermed er ikke utendørsmarkedet så væravhengig. Men under taket er det satt opp moderne juleboder, i et nytt nordisk design i stedet for å velge det trauste mørkebrune som vi finner over alt. De som skal selge sine varer fra de lyse bodene må selge lokale varer. For det meste er det faste leietagere i hele desember, men én av bodene er forbeholdt firma som vil leie fra én til tre-fire dager. En god løsning som sikrer muligheter for små firma, og også sørger for variasjon. Neste år skal julemarkedet også være på byens hovedtorg. Butikk- og gårdeierne i sentrum har gått sammen om å renovere julepynten i gatene. Et vellykket prosjekt. Når du først er på Nytorvet: legg julelunsjen (som heter julefrokost) på den familiedrevne restaurant Nytorv 11 Gastro & Pub

Les mer om jul i Viborg her.

Terning 4 -

******************

Julebyen Oslo

Gammeldags julemarked på Norsk Folkemuseum på Bygdøy. Eller moderne, men klassisk julemarked (som egentlig heter Vintermarkedet - og varer til nyttårsaften) i Spikersuppa i Oslo sentrum. Valget er ditt. Byens hovedjuletre står på Universitetsplassen og lysene ble tent første søndag i advent. Da hadde allerede markedene vært i full gang noen dager. Det samme gjelder juleaktivitetene på Oslo Bymuseum. Oslo er blitt en riktig bra juleby. Den kan naturligvis ikke hevde seg blant de største i Tyskland. Mn det begynner å bli riktig bra nivå. I sentrum er det veldig mye folk i perioder, og for små barn kan det nok bli litt masete. Kanskje dere skal bryte opp maset med litt tivoliaktiviteter. Eller kanskje en tur på skøyteisen. Det er bra nivå over julemarkedene i hovedstaden. Full satsing - og penger i potten svarer seg alltid. 
Husk at du også kan besøke Interkontinentalt museum med julegaveverksted på Grønland. 

Les mer om julen i Oslo her.

TERNING 5 

Har du tips, ideer, synspunkt eller spørsmål?
Kontakt meg gjerne på epost: orl@thetravelinspector.no

Reisen til Litauen var i samarbeid med Visit Litauen mens reisen til Danmark var i samarbeide med Visit Denmark. Meningen er - som alltid - mine egne.