Dette blir jeg flau over i ferien

Dette blir jeg flau over i ferien

Bikini eller dress? Det er kanskje ikke så lett å velge, eller?                         Foto: Odd Roar Lange

Tenk om jeg slapp å se dette i sommer     

(Odd Roar Lange): Det er ikke så ofte jeg blir flau når jeg er på reise. Jeg er vel blitt for gammel til det. Selv om det å kunne bli flau er et ganske fint og innebygd instrument i oss mennesker. Det korrigerer atferden vår når vi gjør noe som er uakseptabelt.
Å reise er nærmest blitt en menneskerett i vår del av Europa. De fleste har tid, anledning – og fremfor alt – råd til å reise, om ikke annet i eget land. For en kortreist ferie trenger ikke koste noe som helst. I alle fall ikke annet enn planlegging.

De fleste jeg kjenner reiser enda lenger. Fordi det er så utrolig deilig med sol og varme.

Og her er det noe som fortsatt gjør meg flau. Og det ser ikke ut til å gå over, heller. Det er nordmenn som går på restaurant i bikini eller speedo. Det er rett og slett krise.
Og den indre alarmen går for fulle sirener.

Pinlig øyeblikk

Det er et bittelite hakk bedre om du bruker en shorts, men dersom dette er eneste antrekket i tillegg til slippers, da er det neimen ikke mye til hjelp. Da er det rett og slett pinlig.

Det kan til få meg få meg til å velge en helt annen restaurant. Og det får meg uansett til å ønske at jeg ikke kommer fra samme land som deg.

Ikke fordi jeg ikke tåler å se andre kropper. Tvert i mot. Jeg kan godt trives når folk er trygg på sin egen kropp på stranden, og jeg går gjerne i kunstutstillinger og nyter hvordan verdens kunstnere gjennom tiden har latt seg inspirere av kroppene våre. De tynne, de tykke, de særdeles velproporsjonerte, og alle oss andre som har litt for mye eller litt for lite av noe.

  For min del må du gjerne gå splitter naken til og fra matbordet når du er hjemme hos deg selv eller når du er på hytta.

Headless norwegians 

Men, bikini, speedo, toppløse menn og bikinotoppkledde kvinner når du skal i butikken eller på strandrestauranten er ikke å bruke sunn fornuft når du er på reise.
Ikke når restauranten ikke ligger helt ved ved stranden heller, for den saks skyld. Det er uhøflig overfor de som jobber der og de som bor der, med tanke på dem som er på gjennomreise og eller de som er på en litt lengre ferie der.
Det er rett og slett ikke innenfor de stadig utvidede rammene for hva som er akseptabel oppførsel.

Du slipper vel ikke en høylytt promp når du er på restaurant? Og da går du heller ikke i speedo eller bikini!

Med tanke på at de fleste av oss tar med oss alt for mye når vi reiser på ferie, så er det underlig at så mange legger igjen folkeskikken hjemme.
Hvordan du skal kle deg når du skal på restaurant?
Hvis du er i tvil: Se på de som kommer derfra. Det er ikke vanskeligere enn som så.
God ferie!

Her kan du gå i lufta i Litauen

Her kan du gå i lufta i Litauen

Her er de 25 fineste kystbyene i verden - er du enig?

Her er de 25 fineste kystbyene i verden - er du enig?