Her kan du gå i lufta i Litauen

7 gode grunner til å dra hit i sommer

Luftballong: Nyt synet av Litauen fra lufta.        Foto: Lithuanian State Department of Tourism

(Odd Roar Lange): Du kan velge feriemål slik alle andre gjør. Eller du kan finne på noe helt annet. For eksempel å reise til Litauen i ferien. Her venter annerledes opplevelser til langt lavere priser enn du vil finne dersom du velger blant de mest populære reisemålene i Europa.

Men hva skal du finne på der. Her er 7 tips fra Litauens turistbyrå.

1.  Du kan fly luftballong

Vilnius er en av få europeiske byer som det er lov å fly over med varmluftsballong. I perioden fra april til oktober har du mulighet til å se den UNESCO-listede gamlebyen i Vilnius fra et fugleperspektiv. Men det er ikke bare over Vilnius det er lov å fly. Fra en høyde på opptil 7 km kan du se landsbyer, slott, elver og grønne skoger over hele Litauen. Om du er glad i historie så kan du glede deg over at luftballongpiloter er gode historiefortellere!

Start gjerne flyturen en time før soloppgang, da får du muligheten til å oppleve morgenens første solstråler når sola stiger opp over horisonten. Finnes det en bedre måte å starte dagen på, enn å se at jorda våkner til live under deg?

2. Du kan besøke en unik arv fra middelalderen

Slottet i Trakai er en av Litauens mest besøkte turistattraksjoner. En 300 meter lang trebro fører over til borgen og en nær 12 km lang kanal forbinder innsjøene. På folkemunne sies det at Trakai ble til på en kvinnes innfall. Kestutis kone, Birute, likte ikke å bo i det gamle Trakai fordi hun ikke var omgitt av vann, noe hun var vant til fra sitt hjem i Palanga ved havet. For å tilfredsstille sin kone, startet Kestutis dermed å bygge et nytt slott på denne øya, omringet av innsjøer.

3. Fiske er en av Litauens mest populære aktiviteter

Den kuriske bukten tiltrekker seg fiskeentusiaster fra hele verden og er en av Litauens mest populære vinteraktiviteter. Foretrekker du fisken ferdig servert, finnes det også et utmerket utvalg av restauranter! Du kan selvsagt også fiske her om sommeren.

4. Fantastisk mat

Litauerne er kjente for sin gjestfrihet, så du kan regne med hyggelig velkomst på restaurantene, kafeene og bistroene. Velger du tradisjonell, litauisk mat kan du i tillegg vente deg delikate og smakfulle måltider. Og du vil definitivt ikke gå derifra sulten, - litauerne er kjent for å servere rikelige måltider!
For virkelig å bli kjent med den tradisjonelle maten må du smake "zeppelins", brunt rugbrød, kremost, kaldrøkt bacon, vėdarai, kugelis, skilandis og røkt fisk.

På sommeren spiser litauerne kalde supper, og den mest populære er en kald rødbetsuppe som er laget på surmelk og rødbeter. Veldig forfriskende på en varm sommerdag, og Instagram-vennlig er den også

5. Du kan stå på snowboard midt på sommeren

Til tross for at Litauen er et flatt land, kan man stå på ski året rundt! I Druskininkai finner du nemlig Baltikums eneste helårige skipark. Det er bygget tre skibakker for alpint og snowboard med en total lengde på mer enn 1100 meter. To bakker ligger under tak og er åpne året rundt, perfekt for både skientusiaster og nybegynnere.

6. Litauen har en av Europas største sanddyner

Med Østersjøen i vest, er Curonian Spit en av Europas største sanddyner. The Curonian Spit er kjent som perlen i Østersjøen. Det er et langstrakt område med forblåste sanddyner, omgitt av hav på begge sider. Sandtungen er 98 kilometer lang og er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Hvert år kommer det besøkende som setter pris på stillheten og bølgene fra Østersjøen.

7. En kort flytur fra Oslo

Flytiden fra Oslo til Litauen ligger på omtrent 2 timer. Bare litt i overkant av kjøretiden fra Oslo til Larvik. 

Her kan du lese mer om Litauen og om opplevelser i landet.