Slik skal du ta vare på passet ditt på reisen

Du har ett av verdens mest ettertraktede pass. Det kan koste deg dyrt å miste det.

Pass på passet på reisen.                                                  Foto: Odd Roar Lange

(Odd Roar Lange): Passet er noe av det mest verdigfulle du tar med deg på reisen. Med økt terrortrussel mange steder i verden har behovet for å kunne legitimere seg med gyldig ID økt. Foreløpig er lanseringen av det nye nasjonale ID-kortet utsatt til 2018. Og da er det bare passet ditt som er gyldig identifikasjonspapir i utlandet. Så er det selvsagt upraktisk å dra med seg passet over alt når du er på reise.

Ta kopier

Derfor bør du ta minst to kopier av passet ditt og ta med deg en kopi når du er ute fra hotellet.
Den andre kopien legger du atskilt fra passet, på et trygt sted. Denne kopien vil hjelpe deg dersom uhellet er ute og passet ditt blir stjålet eller helt ødelagt under reisen. Det blir lettere å få nytt pass når du oppsøker den norske utenriksstasjonen i landet du oppholder deg. Det er kanskje mulig å få reise hjem ved hjelp av passkopien, også.

Ikke blant klærne

Tyver på hotellet, utleiehytta eller i airbnb-leiligheten vet hvor de skal lete etter passet ditt. De regner med at du er som så mange andre: du gjemmer det under noen av klærne dine, helst i undertøyet.Som om det hjelper. Niks, det er her de starter letingen.
Det er med andre ord ikke her du skal legge det.

Bruk safen

Bruk aller helst safen på hotellrommet. Sett deg inn i hvordan den virker og legg passet, minst ett reservekredittkort og andre verdisaker her.

Bruk hotellresepsjonen

Dersom det ikke er safe på hotellrommet så kan du legge passet i safen i resepsjonen.

Under søppelbøtta

På hotellrommet er det en søppelbøtte. Du kan enten tape passet fast under selve søppelbøtta, eller tape det fast nederst i søppelbøtta - under plastposen hvor søppelet skal legges. Dersom du unngår å bruke søppelbøtta så kommer heller ikke posen til å bli skiftet ...

Verdens mest verdifulle

Det er ikke uten grunn at mange vil slå kloa i et norsk pass. Det er blant verdens mest verdifulle.

Ikke som lommebok

Mange bruker et beskyttelsestrekk rundt passet. Det er smart. Men det er ikke like lurt å bruke det samme trekket som lommebok. Når lommetyvene ser både pass og penger på én gang blir fristelsen større enn noen gang. Gjett hvem som er neste offer?

Sett på alarmen

Sett på en alarm på telefonen din som minner deg om at du skal tømme safen eller hente passet ditt fra søppelbøtte før du reiser hjem. Har du grytidlig utsjekk fra hotellet så lønner det seg å gjøre slike ting før du legger deg den siste kvelden.