7 ting å gjøre på 7 timer i San Francisco

Du har sett mange av disse stedene på tv. Nå kan du reise dit selv.

(Hogne Bø Pettersen): San Francisco er ingen stor by i amerikansk målestokk, men den er blant de mest kjente. Ikke minst fordi den er svært populær å bruke i tv-serier og filmer. I tillegg har byen Golden Gate Bridge, et av verdens mest kjente landemerker. Byen ligger i California, ca seks timers biltur fra Los Angeles. Her er sju ting du kan gjøre på sju timer i San Francisco.

1. San Francisco Museum of Modern Art

Start dagen på MOMA, for det lønner seg å være tidlig ute da dette stedet blir stappfullt fra formiddagen og utover. Dette relativt nye bygget ligger midt I sentrum, og er designet av det norske arkitektbyrået Snøhetta. Det inneholder en rekke utstillinger av moderne og interessant kunst, i tillegg til at de har vandrende utstillinger som byttes ut med jevne mellomrom.

Du kan bruke en hel dag her, men en times vandring gir deg mer enn nok intellektuelt påfyll. Mye av kunsten kan også betraktes på svært nært hold, og til og med gås på og berøres!

2. Sykle over Golden Gate Bridge

Ta taxi fra MOMA og ned til en av sykkelutleierne i nærheten av Fisherman’s Wharf. Blazing Saddles er et svært godt alternativ. Her kan du leie sykler for å sykle rundt i San Francisco. De har også gruppeturer hvor du får med din egen sykkelguide. Men jeg anbefaler å bare leie sykkel selv, og så sykle ned bakken fra utleieren og rett ned til sykkelveien som går langs den nydelige bukta i San Francisco. Det er mange fine ting å se på underveis, og hele tiden har du den veldig berømte broen du har sett på film og bilder i synsfeltet.

Etter en liten oppoverbakke kommer du fram til selve broen og kan da sykle over. NB! Følg nøye med på skiltingen ved broen. Det er til enhver tid kun lov å sykle på den ene siden, og å da gå på den motsatte siden. Det varierer fra dag til dag og tid på døgnet hvilken side som er hva. Å sykle over broen er en stor opplevelse i seg selv, og du har i tillegg  hele tiden en fantastisk utsikt i alle retninger.

3. Fortsett fra Golden Gate Bridge til Sausalito

Etter syklingen over Golden Gate Bridge kan du velge om du vil sykle tilbake, eller om du vil fortsette et stykke til fra broen til du kommer til den særdeles sceniske lille byen Sausalito. Her har du mange muligheter til å få deg et godt måltid og noe drikke etter sykkelturen. Det er også flere muligheter for shopping. Bare det å gå rundt og vandre i denne pittoreske lille byen er fint nok.

4. Ferge forbi Alcatraz

Når du er ferdig i Sausalito tar du med deg sykkelen om bord på fergen som går direkte fra havnen der og tilbake til San Francisco. Denne tar ca en halvtime og du kommer helt inntil den berømte øyen Alcatraz, som med sitt verdensberømte fengsel og fyrtårn har skrevet seg inn i verdenshistorien. En rekke kjente fanger, som Al Capone, har sittet her.

Det er nok ikke snakk om å gå i land på øyen, for det er en heldagsforeteelse å besøke fengslet. I tillegg er det noe som må bestilles flere dager i forveien. Men du får strålende utsikt til bygningene, og får mange muligheter til å ta bilder.

5. Castro Street

Fergen kommer i land like bortenfor sykkelutleien, så lever sykkelen og hopp rett på trikken som går til Castro Street. Trikkene i San Francisco er gamle klassiske trikker fra 40-, 50- og 60-tallet som er donert fra andre byer i USA som har lagt ned sine trikkelinjer. 

Ta trikken til den stopper ved Castro Street. Du har hørt at San Francisco er homsebyen over alle? Castro Street viser deg hvorfor. Det er regnbuefarger overalt, selv fotgjengerovergangene er ROGBIF-farget. Gå rundt og se på folk og butikker for det meste er lov her. Du finner også klubber med underholdning som kanskje ikke er helt barnevennlig. Ha med kamera!

6. Cable Car

Noe av det mest berømte med San Francisco er sporvognene, som blir dratt av kabler. Disse går opp og ned veiene i de stupbratte åsene som San Francisco ligger i. Dra fra Castro Street med t-banen og hopp av ved Union Square. Like bortenfor finner du et at startstedene for en av linjene for sporvognene.

Kjør gjerne litt rundt men hopp av på toppen av Russian Hill, et område som på et tidspunkt var kjent som det mest forbryterske strøket i verden. Når du står på toppen her har du en fantastisk utsikt over byen og fjorden.

Om du har tid går du rundt i dette området og se på den fine bebyggelsen, gatene, beplantingen og ikke minst den berømte Lombard Street, som går i sikksakk ned til sentrum

Når du har sett deg ferdig tar du sporvognen ned til marinaen.

7. Exploratorium

Avslutt dagen på Exploratorium nede ved havnen. Dette er et opplevelsessenter hvor du kan lære om vitenskap, mens du tester og prøver utstillingen. Dette er kjempemoro for hele familien. Når du er ferdig har det høyst sannsynlig blitt mørkt ute. Du kan da spasere langs kaikanten og se på byens skyskrapere lyse opp marinaen. Det er også mange restauranter i området som du kan avslutte kvelden på.

San Francisco er en liten verdensmetropol som er vel verdt et besøk, med sine mange muligheter, flotte bebyggelse og mange konferanser. Både SAS og Norwegian har direkteruter hit.
Les mer om San Francisco her.

Hogne Bø Pettersen er frilanskribent med fokus på kultur og teknologi - du kan følge bloggen hans her