7 tips før du kjøper solbriller til reisen

Solbriller er nødvendig på nesten alle reiser. Dette bør du vite før du handler

(Odd Roar Lange): Kjenner du følelsen: Du står i butikken og skal kjøpe solbriller, men aner ikke hva du skal se etter eller hva som passer. Når du prøver solbrillene er det enten et klistermerke på glasset eller en stor papp-bit over nesen som gjør at du uansett ser ganske snål ut. Da er det smart å ha skaffet seg noen gode solbrilletips på forhånd.

1. Passform
- Brillen skal sitte behagelig på nesen og ikke klemme i tinningene, altså skal den være like bred som ansiktet, sier Ida Christine Hansen, moteansvarlig i Travel Retail Norway ved Oslo Lufthavn.
- Ønsker du kanskje vårens IT briller? Husk at denne sannsynligvis kommer i flere størrelser og ofte skal sitte på nesen i mange timer og må derfor sitte behagelig og ikke klemme.
Her kan du lese flere tips:

2. Ansiktsform
Passer brillen til din ansiktsform? Få hjelp til å finne riktig passform – det er ikke alltid like lett å se passform i speilet i butikken når brilleglassene er mørke!
Et godt tips kan være ta et selfie for så å vurdere – om du ikke vil spørre om hjelp da.  
Vårens trender kan gjøre valget vanskeligere.
I år finner vi både stiler fra både 70, 80 og 90 tallet hvor oversized, rektangulære, runde, cat-eye og graderte linser desidert skiller seg mest ut. Større merkelogoer og mindre attributter som hjerter, prikker, doble nesebroer og ikke minst tykke rammer er brillens it-attributt.

3. Bruk
I hvilken anledning skal brillen brukes? Dette er kanskje det viktigste å huske på. Velg briller som passer til anledning og bruk. De mest trendy brillene er kanskje ikke de beste til å ligge i solen lenge med og de mørkeste avslapningsbrillene er kanskje ikke de beste til sport.
Velg briller som sitter behagelig og er tilpasset dine omgivelser.

Er du klar for solrike dager og en fin storbyferie.            Foto: Odd Roar Lange                               

4. Beskyttelse
Hvilke behov har du? Det er nemlig ulikheter for på UV-beskyttelse, farge eller polariserte briller. Hva det angår UV-beskyttelse er solbriller må disse være 100% beskyttet og bør være CE-sertifisert, som gir øynene beste beskyttelse.
Rimeligere briller du får kjøpt på gaten kan ofte ha et kunstig lag «maltpå linsen» som gir en falsk opplevelse av beskyttelse, noe som gjør at øyemuskulaturen slapper av og kan skade øyet uten at du egentlig merker det.
Når det gjelder farger, velg etter behov.
Skal du befinne deg i mye sterk sollys, velg en solbrille med mørkhetsgrad høyere enn 3.
Mørkets graden er ofte markert på innsiden av brillestangen.
Derimot, kjører man for eksempel mye bil, bedrifter utesport eller er i omgivelser med sterke kontraster og gjenskinn, bør man gå til innkjøp av polariserte briller.
Polariserte briller kan for eksempel være bekjempe gjenskinn hvis det har regnet og solen ligger lavt, noe som gjør at man blir blendet. Skal man på en annen side ut i båt eller skal fiske, gjør polariseringen at, man kan se rett ned i vannet og slipper gjenskinnet av solen i vannoverflaten. Jeg vil påstå at hvis man bruker polariserte briller en gang, bytter man ikke tilbake.
Polarisering gjør også at man får en enda høyere beskyttelse for øynene ettersom øynene ofte slapper av.

5.  Stil
Her bør man tenke på personlig stil, som mer klassisk og konservativ med rolige fargetoner som brun, svart eller mørkegrønn eller rocka og kunstnerisk hvor sterkere farger på brillelinsene ofte setter et kraftigere preg på stilen

6. Farge
Hva kler du av fargenyanser? Komplementærfarger er ofte et godt utgangspunkt for valg av fargelinse om du ønsker å fremheve øynene dine. Vårens nyheter kommer i mange farger og graderinger, hvor det kan være vanskelig å finne rette brillen som kler deg. Ved å velge komplementærfarger er ofte svært effektfullt om man ønsker å fremheve fargetoner som eksempelvis blå øyne, hvor passende farge er oransjebrun eller grønne øyne, hvor linser med nyanser av rødt vil være gode alternativer eller brune øyne med brune nyanser, gjerne mørkere nyanse enn dine egne.

7.  Dyre eller billige briller?
Invester i et par gode kvalitetssolbriller, disse vil du ha i mange år! Kjøp heller en rimeligere solbrille om du ønsker å variere bruk etter trender

Kilde: Ida Christine Hansen i Travel Retail Norway ved Oslo Lufthavn