Slik kan de gi oss en trygg festivalsommer

Kan Moldejazz fortsatt være sommerens uskyldige fest?

Moldejazz skal være glede og gode opplevelser.                 Foto: Odd Roar Lange

Moldejazz skal være glede og gode opplevelser.                 Foto: Odd Roar Lange

(Odd Roar Lange): Først i Nice, deretter Berlin, så Stockholm. Terrorister dreper ved hjelp av stjålne lastebiler. De skaper død, sorg og drama der de er, og de skaper angst og frykt langt unna hendelsen. Jo flere av oss som kan identifisere oss med ofrene, jo sterkere er frykten.

Festivalsommeren

Det nærmer seg en ny sommer, med utallige store og små festivaler. Der ellers trafikkerte gater og torg gjøres om til folkerike samlingssteder med musikk, salgsboder og yrende liv - med glede og latter.
Slik blir det også i Molde i uke 29 - hvert eneste år.  Molde International Jazzfestival  er mye mer enn en musikkfestival. Den er en folkefest. Der Storgata i sentrum (ja, Molde har bare én gate gjennom sentrum), blir omgjort til gågate - for en uke. 

Terroren i Oslo og på Utøya i 2011 førte til at konserter under Moldejazz ble avlyst og Romsdalsmueet ble tømt for folk.                                       Foto: Odd Roar Lange

Symbolet

Den vanligvis biltrafikkerte gågata i Molde har vært samlingssted for kremmere, kunstnere, musikanter, dansere - og publikum og kunder.
På det meste regnet man med opptil 50 000 besøkende per dag. Da var gågata det samme som stågata, og det var vrient å forflytte seg uten barnevogn, og umulig å gjøre det med barnevogn.
 For mange er det bekymringsfrie folkelivet i sentrum selve symbolet på Moldejazz. Og for handelsstanden gjør man fort en månedsomsetning på én uke.

Frihet, fest og glede

Det vil være svært trist hvis denne festen blir ødelagt av frykten som terrorister har skapt.
Den lille byen Molde, med vanligvis beskjedent mediefokus, er i utgangspunktet ikke interessant for terrorister. Og jeg er enig med dem som mener at man skal være varsom med å la all tenkt og teoretisk risiko ødelegge vår mulighet til å nyte frihet, fest og glede.
Men det er også en tid for å ta realitetene innover seg.

Jeg håper derfor at Storgata i Molde blir avstengt med tunge betongblokker den aktuelle festivaluka.

Dette for både å hindre noen å brase inn i folkemengden med lastebil, men først og fremst for å gi oss sikkerheten, bekymringsløsheten, tryggheten og gleden tilbake. 

Det er selvsagt ikke mulig å sette opp betongsperrer over alt hvor mange folk ferdes i en festivaluke. Men, siden det ikke lenger finnes noe sted som hvor terror ikke kan ramme er det lurt å gjøre noen gode grep.
Vi må ta innover oss at gode sikkerhetsgrep vil gjøre livet bedre, selv om det virker tungvint i øyeblikket. Det er ikke noe spesielt med festivalen i Molde. De tunge betongklossene bør tas i bruk også andre steder i sommer. Det holder dessverre ikke med "innkjrøing-forbudt-skiltet".

Sikkerheten ved flyplasser etter 11. september-angrepene i USA er slike. 
Dersom du fikk valget å gå om bord på et usikret fly der ingen av passasjerene er sjekket istedet for ett som er sikkerhetssjekket, så er jeg ganske sikker på hva de fleste av oss ville ha valgt...

For sikkerhets skyld 

Selv om man setter opp tunge betongblokker ved inngangene til Storgata i Molde så trenger ikke disse være stygge betongmonstre som hele tiden minner oss om hvorfor de er der. De kan dekoreres med Velkommen til Moldejazz-banner, selges som attraktiv reklameplass, eller dekoreres med en tankevekkende tekst.

Det er mange muligheter å velge mellom når det gjelder å gjøre festivalsommeren så trygg som mulig trygg. Både i Molde og ellers i Norge - et fantastisk festivalland.