Dette er det farligste du kan gjøre på flyet

Dette er det farligste du kan gjøre på flyet

Mange er redd for flyhavari - men det er dette som fører til flest skader.

Gjør det slik ...

 

(ODD ROAR LANGE): Du har garantert hørt det mange ganger: «Vi anbefaler passasjerene å ha sikkerhetsbeltet festet når du sitter i setet«.
Allikevel er det mange - som av ulike grunner - velger å løsne setebeltet så snart det er tillatt. Noen synes det er mest behagelig uten setebelte, andre følger kaustrofobien er heavy nok om man ikke skal sitte fastspent til flysetet også. Men visste du at det farligste du kan gjøre på flyet er å sitte uten setetbeltet fastspent.
Et setebelte som antageligvis vil ha moderat effekt hvis det aller verste - et totalt flyhavari - skulle skje. Men så er det dette med turbulensen da.

Høy risiko

Ikke slik ...

Risikoen for å bli skadet i uventet turbulens er langt stører enn du tror. Dette er årsaken til at det er prosedyre å oppfordre alle passasjerer til å å bruke setebeltet hele tiden når du sitter i setet ditt.  

Her kan du se hvordan det gikk da flyet - uten forvarsel havnet i sterk turbulens. 10 personer, deriblant sju av kabinpersonalet, havnet på sykehus.

Fare på ferde

I april ble 27 personer ble skadd da et Aeroflot-fly fra Moskva havnet i alvorlig turbulens under en flyving til Bangkok.
I ekstreme tilfeller kan et fly falle flere hundre meter når det kommer inn i områder med turbulens.
Det finnes ingen god statistikk over skader som er oppstått etter turbulens under flyturen. Men listen over rapporterte personskader er veldig lang.

Men hva er egentlig turbulens?

— Turbulens oppstår på forskjellige måter. Det kan være turbulens på bakken når det blåser sterkt og vinden kommer i kast, i skyene på grunn av vertikale luftstrømmer og iblant over skyene på grunn av ulike vindretninger, sier flyger Niclas Almquist til SAS-magasinet.

Nå lager reiselivet eget veikart for bærekraftige opplevelser

Nå lager reiselivet eget veikart for bærekraftige opplevelser

Nå: Ikonisk Norgesfilm til finalen i Cannes

Nå: Ikonisk Norgesfilm til finalen i Cannes