Se Lises vakre kunst fra havets enorme søppeldynge

Har du bidratt til dette vakre kunstverket?

Søppel kan være fint - hvis det blir samlet på denne måten.             Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Vi har dessverre - sannsynligvis - alle gjort det: kastet søppel i sjøen. Kanskje en plastflaske, en plastpose eller noe annet av plast. Og tenkt: ute av syne, ute av sinn.
Slik er det dessverre ikke i virkeligheten. Da en syk gåsenebbhval bli funnet utenfor Sotra I Hordaland i februar viste det seg at hvalen hadde mer enn 30 plastposer i magen.
Det fikk øynene opp for det gigantiske problemet for veldig mange, både i Norge og i utlandet.
Det var derfor ikke vanskelig for Hurtigruten da de ba både ansatte og betalende passasjerer om å bli med på å plukke opp plastikk i strandsonen

 Gjester og mannskap fra 11 hurtigruteskip ryddet strender langs hele norskekysten.

Hurtigruten utførte den største strandryddingen noen gang, da gjester og ansatte i hele flåten ryddet strender fra Kirkenes til Urke i Hjørundfjorden. Foto: Hurtigruten/ Ørjan Bertelsen

Gigantaksjonen i september skjedde i regi av Hurtigruten Foundation, og strakte seg fra Urke og Hjørundfjorden i sør til Kirkenes i nord. Over 1000 personer – både gjester og mannskap fra Hurtigrutens skip – deltok i dugnaden.
MS Fram, et av Hurtigrutens ekspedisjonsskip, tjuvstartet strandryddingen på Grønland og Jan Mayen. Og i løpet av sommeren har gjestene og mannskapet på MS Fram plukket over et halvt tonn søppel på Svalbard, Grønland og Jan Mayen.

Kunstutstillingen

Blå himmel, fargerik kunst.                                                        Foto: Odd Roar Lange

Plastikksøppelel ble deretter fraktet til Svolvær hvor askerkunstneren Lise Wulff kunne starte sitt kunstprosjekt «Hesje» for å rette søkelyset mot plastikkforsøplingen i havet. En stor fiskehjell, som i februar til juni brukes til tørking av torsk ble tatt i bruk for å henge opp noen av de 1500 kg av plastsøppel som var samlet inn. 

Lise Wulff startet selv med å henge opp plastsøppel på de lange stokkene. Og hun har praktisk talt brukt natt og dag for å få arbeidet fullført.  Etterhvert måtte det innkalles til «dugnad» for å få opp nok plast til at kunstverket kunne bli en realitet.
Mitt bidrag var å henge opp et plastflaske. Det er dessverre langt mindre enn mitt eget synderegister når det gjelder forsøpling av sjøen. Sannsynligvis mindre enn ditt også.

På nært hold

Å få oppleve kunstverket i Svolvær på nært hold gjorde  inntrykk. For de det er både trist og vakkert på samme tid. Vakkert mot den mørk blå høsthimmelen i Lofoten. Men trist når jeg tenker over alt plasten som driver rundt i verdenshavene og ødelegger vår egen fremtid.

Vil du se utstillingen? Da bør du skynde deg. Den står bare til midten av oktober. 

Her kan du lese mer om det spennende prosjektet «Hesje». Kanskje det er mulig å lage en lokal variant der du bor. Ta kontakt med kulturkontoret og Hurtigruten.
Mulighetene til å bidra er mange, sjansene til å redde havet er få.

Et godt tips: ta deg en tur til sjøen og plukk med deg plast som ligger i fjæra.