Gikk fra steinørken og bratte fjell til luksusresort med egen øy

Hvorfor ender så mange nordmenn på Anfi del Mar?

Servicen på Ani del Mar wellness er upåklagelig. Massasjen avsluttes gjerne med spansk cava. 
Alle foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Sola er i ferd med å gå ned i havet vest for Gran Canaria. Den siste badegjesten pakker sammen håndkledet fra strandstolen, tar på seg den store solhatter og kaster en tom vannflaske i søppelbøtte.  Før hun finner frem mobiltelefonen for å ta bilde av den oransje og blå himmelen og havet som smelter sammen i soldisen der ute. Solnedgangsbilder er alltid en favoritt for mange feriegjester. Det samme er selve ferien i Anfi del Mar på Gran Canaria.

«Fra Las Palmas, hovedstaden på Gran Canaria, går motorvegen sørover forbi flyplassen og turiststeder som San Agustin og Playa del Ingles. Noen minutter etter Maspalomas stikker en sideveg ned mot have, gjennom den gamle fiskerlandsbyen Arguineguin. Derfra går det i berg-og-dal-bane på en svimlende kystvei, der den ene dalen etter den andre skjærer seg dypt inn og opp mot store høyder. Ofte stuper fjellet rett i Atlanterhavet og tvinger derfor vege gjennom en rekke tunneler.» 

Feriedrømmen

Slik beskriver journalist Frank Dehli veien til industrigründeren Bjørn Lyng sitt ferieparadis Anfi del Mar.  Et lite sted på sørsiden av Gran Canaria som for fire tiår siden bare var goldt ørkenlandskap, bratte klipper og ugjestmild ødemark. 
Det var før trønderen fra Leksvika startet byggingen av det som skulle bli en av de mest forbløffende turistsuksessene i Europa.
Ut av «ingenting» bygde Lyng feriesenteret med over 1000 leiligheter. Og vannprosjektet Aqualyng er kanskje det mest spektakulære.

Han satte flinke selgere til å skaffe kjøpere til leilighetene basert på timesharing som på sin side etterhvert fikk et noe frynsete rykte sett med norske øyne.
Siden hver leilighet skulle selges 52 ganger så er det kanskje ikke så rart et det gikk litt kjapt i svingen innimellom.

Resorten har bademuligheter både i sjøen og i basseng. 

300 dager med sol

Men i dag ferierer rundt 100 000 - for det meste nordmenn - i Anfi del Mar hvert eneste år. Mange kravstore og reisevante nordmenn som ønsker valuta for pengene de har investert. Noe som på sin side har ført til at senteret fortsatt leverer på høyt nivå. Jeg har besøkt mange turistresorter rundt om i verden. Det er ikke så mange, i denne størrelsen, som kan måle seg med Anfi del Mar.

La det være sagt med en gang: Anfi del Mar er ikke plassen for deg som ønsker en stille ferie langt unna andre mennesker og med en egen liten strand. Her må du finne deg i å dele det meste, selv om steinverandaene er bygget på en måte som gjør innsyn til et marginalt problem. Her kan du med andre ord trekke deg tilbake - og å nyte frokosten, middagen, solnedgangen eller hva du ønsker å bruke privatlivet til. Men ellers er alt på deling - ikke minst selve leiligheten.

Se bilder fra turen her:

Kjøpe eller leie?

Men hva betyr det, når du kan ta turen til wellness-senteret på gateplan, like ved resepsjonen, for å få massasje og annen kroppsbehandling etter reisen fra Norge. Kanskje du skal prøve sjokoladeterapi
Eller når Gran Canaria har rundt 300 soldager i året. Da trenger du egentlig ikke bekymre deg over at du ikke fikk tatt dagens bilde av solen som gikk ned. Det kommer alltid en ny sjanse.
Mange av gjestene på Anfi del Mar har kjøpt faste uker i året hvor de er i sin leilighet, men det er også ledige uker som kan selges/leies ut til gjester som ikke har kjøpt andel i egen leilighet.
Fra verandaen har man en fantastisk utsikt utover den kunstig bygde halvøya, over badeanlegget og stranden og shopping- og restaurantgata.
Vil du øke luksusfølelsen så kan frokostene legges til Maroa Club del Mar foran boliganlegget. Her er det også en bra cocktailbar på kveldstid.  
Eller kanskje du skal gjøre som meg: Leie en bil og ta turen til Marina Plasito Blanco og bli med katamaranen «Elsie One» på en luksuriøs chartertur på sjøen.
— Noen ganger seiler vi med ett eller to par, noen ganger er det familier som vil oppleve øya fra sjøsiden, forteller Giulietta Voetter som sammen med skipper José Guillen sørger for en behagelig reise mot Puerto Rico. Om bord serveres champagne og et lett måltid. 

Prisnivået

Gran Canaria er en av de aller mest populære reisemålene i Europa i vinterhalvåret. Både nordmenn, svensker, tyskere og engelskmenn elsker Gran Canaria - og har sine egne favorittregioner på øya. 
Med populariteten blant turister og innføringen av euro gikk naturligvis også prisene til værs. For nordmenn vil prisnivået på øya allikevel oppleves som sympatisk. Øl og vin er langt billigere enn i Norge. Mens mat på populære turistrestauranter ikke lenger er så billig som tidligere. Sjekk ut hvor lokalbefolkningen helst spiser når de går ut. Der er prisene ofte lavere.
For en familie på fire vil det bli kostbart å spise alle måltider ute. Da er det fint at leilighetene er utstyrt for selvhushold.
Og tilbudet om ulike aktiviteter og pakker er stort.

For noen er leiligheten i Anfi del Mar muligheten til å gjøre minst mulig, til å sitte på en strandbar, få maten fra Sparbutikken levert på døra (handler du i matbutikkene i «sentrum» av Maspalomas så er prisene langt lavere) og til å få etterlengtet sol og varme. For andre er det en base for reiser rundt om på øya, til flotte turer opp i fjellene eller til å oppleve musikalske øyeblikk i konserthuset i Las Palmas. For de fleste er det kanskje en kombinasjon av alt dette. 

Utviklingen fortsetter

Anfi del Mar som ligger i Patalavaca i Maspalomas er forlengst ferdig utbygd. Gran Anfi, Monte Anfi, Puerto Anfi og Anfi Beach har fått sin faste tilhengerskare. Det samme er anlegget i Taurodalen noen kilometer lenger mot vest i ferd med å få. Med golfbanen helt inntil boenhetene er det nye ferie- og rekreasjonsanlegget blitt populært for dem som vil kombinere aktivitet og avslapning.  
Gran Canaria er ferieøya noen aldri vil reise til, og det er ferieøya andre helst ikke vil forlate.
Meningen er mange, men for nærmere 350 000 nordmenn er Gran Canaria et populært valg.
Noe ganger kan man finne svært billige flybilletter til Kanariøyene. Men sjekk hotellprisene før du bestiller flybillett. Noen ganger kan gevinsten fra den billige billetten gå tapt i svært høye hotellpriser.

Anfi Tauro har blant annet disse fasilitetene.    

Byopplevelser

Gran Canaria har utallige muligheter til bading. Men visste du at det også er mange anledninger til fjellturer. Øya har godt tilrettelagte fjellturområder og du kan dra på tur alene eller sammen med grupper. Sykkelturer er også blitt populært. Du kan ta med egen sykkel fra Norge, eller leie sykkel når du kommer frem til ferieøya. Kanskje du opplever det samme som Bjarne Riis og sykkellaget Team Saxo-Tinkoff som møtte en naken dame da de kom til toppen av bakkene.
  Las Palmas er er den største byen på øya. Hit kommer du deg med buss, taxi eller egen bil (ca 40 min med bil).
I den spanske byen kan du finne alt fra tradisjonelle turistbutikker med «ordinære varer» til lokalmatbutikker som selger deg skinke og god vin til svært gode priser. Ta gjerne turen til Plazoleta Cairasco og Hotel Madrid. Her finner du Gregory Pecks favorittbar fra da han spilte inn filmen Moby Dick.
Du kan enten rusle rundt i byen til fots, eller leie bysykkel for å utvide radiusen. På plassen foran Cabinete Literario finner du flere hyggelige restauranter.


Har du reisetips, ideer, synspunkt eller spørsmål om Gran Canaria? Eller fant du feil i artikkelen som bør rettes.
Kontakt meg gjerne på epost: orl@thetravelinspector.no

Reisen til Anfi del Mar ble gjennomført 17.-20. mai 2017 og var i samarbeid med Norwegian og Anfi. Meningene og reisen og stedet er som alltid mine egne.