De skulle bare på en helt vanlig fjelltur ...

...men endte opp med en utrolig opplevelse. Slik kan du gjøre det samme

Er du klar for noen utrolige vinteropplevelser på Vestlandet?             Foto: Fjord Norway

(ODD ROAR LANGE): I mange år har de snakket om det. Nå gjør de alvor av det. Fjordnorge-regionen (Vestlandet) fyrer opp satsingen på vinterturisme i Norge. Og toppturer med hav og fjordutsikt er sakte, men sikkert i ferd med å bli en kommersiell suksess.
— Fjordnorge er perfekt for blant annet ski&sail med korte avstander på fjordene, små og levende bygdesamfunn hvor man kan møte lokalbefolkningen samtidig som man har mange skiturer helt for seg selv, sier Asgeir Blindheim, som er prosjektleder for tematurisme i Fjord-Norge.

Hit kan du reise

— Destinasjonsselskapene i fjordnorge-regionen har i mange år jobbet med denne type skisatsning. Ikke minst de siste to-tre årene har vi en gledelig utvikling med sterk økning av internasjonale gjester, ikke bare fra nærmarkedene, men også oversjøiske markeder, sier Blindheim.
Nå starter arbeidet med å få fart på vinterturismen ved fjordene for alvor.

Disse destinasjonene på Vestlandet satser allerede aktivt innen topptur- og offpiste:
- Visit Nordvest
- Destinasjon Ålesund&Sunnmøre
- Visit Nordfjord
- Visit Sognefjord
- Destinasjon Voss
Hardangerfjord

Fra fjord til topp

Innovasjon Norge startet arbeidet med satsning på topp-tur som eget segment i 2015. Det at det blir egen side på Visitnorway vil være svært viktig, sier Asgeir Blindheim.
— Ski&sail på Hjørundfjorden er noe av det mest fantastiske jeg har vært med på, sier den svenske madridbaserte outdoorfotografen Mikael Helsing.
De skulle bare på en helt «vanlig» skitur i Møre og Romsdal. Men fikk en toppturopplevelse som aldri blir glemt.
Og det er slike minner og opplevelser reiselivet i Fjordnorgeregionen nå vi selge. 

Kombinasjonsturer

— Men langt fra alle dager er egnet for toppturer med tanke på sikkerhet og værforhold. Vår erfaring er at topptur-entusiastene gjerne kombinerer skitouring med noen dager i skiheisanleggene dersom dette er tilgjengelig.
Eksempelvis ved dårlig sikt, kraftig snøfall, eller bare som en hviledag. Ofte er urørte snøflanker en hoved-driver, og belønningen for oppturen hovedsakelig er å kunne legge egne spor i «villsnøen«. Vi har helt unike områder for backcountry og vi tror at det er viktig å utvikle og synliggjør slike kombinasjoner, sier Asgeir Blindheim.

Her er noen av høydepunktene du kan oppleve

1.     Sunndalsalpene og Romsdal. Byr på de store fjellene, har aktivt lokalt skimiljø og mange lodger som Phillipshaugen, Romsdal Adventure/Villa Venjetind, Hotel Aak mfl.

2.     Sunnmørsalpane.  Vilt fjordlandskap med alpine topper og flere muligheter for bookbare Ski&Sail-turer. Lett tilgjengelig via Ålesund Flyplass, mange arrangementer for tilreisende - som Fri Flyt High Camps, skiklubb- og DNT turer.

3.     Nordfjord. Mange flotte turer fra 1500-2200 moh, fjord- og brelandskap. Start fra Stryn Sommerskisenter, Strynefjellet eller ta Hoven Loen gondolen direkte fra Loen. Også Sunnfjord har mye å by på så her kan man godt bruke noen dager.

4.     Sognefjord/Vest-Jotunheimen. Jostedalen, Turtagrø eller de nye flotte turene som ender i Balestrand (Sognefjellstraversen) og flere andre, som Ski and train Vatnahalsen

5.     Rosendalsalpane. Foreløpig en lite kjent perle som nå begynner å bli tatt mer i bruk. Bratt og fint ved inngangen til Hardangerfjorden. Til våren skal Statsraad Lemkuhl ta med 120 skientusiaster til fjells.

6.     Myrkdalen og Nærøyfjordområdet. Myrkdalen/Voss som base og mange ganske lette skiturer som ender med fantastisk utsikt over verdensarvområdet. Her finner vi også Fjellsportfestivalen Myrkleik som tiltrekker seg internasjonale gjester til frikjøring, kurs, lettere toppturer og moro.