Derfor bør du oppleve dampende hete og herlige Helsinki

Derfor bør du oppleve dampende hete og herlige Helsinki

Her får du de beste grunnene til å besøke Helsinki i år

Du har kanskje opplevd mange av Europas storbyer. Men har du besøkt Helsinki? 
Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Det er tett med folk på Kauppatorilta (markedsplassen) i Helsinki. To smågutter mater en sulten måke med en bolle de fant på bakken, en gammel mann handler med seg middag fra en av fiskebodene mens en turist legger igjen to euro for en suvenir som i alle fall ikke er laget i Finland. Jeg går om bord i den gamle vannbussen som i løpet av knappe 10 minutters tur skal ta meg ut til den 150 meter lange øya Lonna som ligger 1,5 km fra torget. Mer om Lonna litt senere.

Matbyen Helsinki

Fargerike cocktails fra Holiday Bar.                                           Foto: Odd Roar Lange

Sunt og godt .            Foto: Odd Roar Lange

Det finnes tusenvis av spisesteder i Helsinki. Matbyen Helsinki markedsfører seg som en by der kulturen og maten er et møte mellom øst og vest. 
Visit Helsinki har gjort en god jobb når de har laget sitt matkart. Dette kartet får du gratis både på restauranter og hotell. Her har de rangert spiseteder etter prisen på hovedretter: 1 = 8-13 euro, 2 = 12-20 euro og 3 = 20-30 euro.
Jeg liker denne måten de har gjort det på.
De har også delt inn sentrum i fem regioner. Hipster district, historical district, Sopa district (south of Espa), design district og green district.
Vil du være med guidet mat-og-drikke-tur? Kan kan du velge enten Happy Guide Helsinki eller Fork in hand.
Det er ikke usannsynlig at dere drar innom Holiday Bar på den lille øya Katajanokka. Det er en liten bro fra de travle handlegata og over til den røde musteinsbygningen. På fine sommerdager kan du besøke takterrassen. Holiday bar har veldig god mat, og bartenderne fikser gjerne gode drinker før og etter maten. PS: Husk å bestille bord. Her blir det nemlig raskt fylt opp.

Designbyen

Alvar Aalto (1898-1976) er trolig Finlands mest kjente designer.      Foto: Odd Roar Lange

Dansk design er godt kjent for nordmenn. Norsk design er heller ikke ukjent. Men det er Finland som virkelig gjelder. Helsinki har sitt eget Design District midt i sentrum. Hovedgata Helsinki Bulevardi er et bra startsted, og så tar du Frederikinkatu, Uudenmaankato og Erttajankatu, for å nevne de aller viktigste. 
Eller, aller viktigst er det at du sjekker nettsiden til Design District før du starter. Så kan du legge opp en plan for shoppingen. 
Jeg bodde på boutiquehotellet Hotel Indigo som ligger i Helsinki Bulevardi. Et hyggelig hotell selv om det fra utsiden ikke ser allverden ut. Hotellet har fine rom, veldig god frokost og hipt og trendy resepsjonsområde/bibliotek/bar.

Her kan du se flere bilder fra Helsinki

(Alle foto: Odd Roar Lange)

Badstu

Det er mulig å unngå badstu når du er på reise til Helsinki. Men det skal godt gjøres. 
— Alle boliger i Helsinki har egne badstuer. For leilighetskompleks er det mer vanlig å ha badstuer på deling, siden det er litt plasskrevende. Badstukulturen er veldig godt utviklet i Finland. Min bestefar ble til og med født i en badstu, sier helsinkiguiden Elena Krajnova. 
— I andre tilfeller er det, i tillegg til den bruken du sikkert kjenner til, vanlig å bruke badstuen til å tørke matvarer som skinke eller krydder. Men fellesbadstu uten klær er kanskje ikke så vanlig som man kan få inntrykk av gjennom filmer. I en familie kan man naturligvis gå naken i badstuen sammen, men når vi tar nakenbadstubad sammen med venner så er det mer vanlig at kvinnene går sammen og mennene sammen, men hver for seg, forteller Elena - mens hun hiver mer vann på saunaovnen. Her skal det svettes.

(Bildene over er tatt av visithelsinki)

— Et godt saunabad består av tre runder i badstuen, avløst av enten kaldt bad i sjøen eller en innsjø, eller i dusjen. Dette får fart på både blodsirkulasjonen og hele kroppen, sier Krajnova.
Sannsynligvis er det badstu på hotellet du bor på. Men dersom du vil ha en annen opplevelse så skal du ta turen til Allas Sea Pool ved torget/havnen.

Her er det barer og restauranter både inne og ute, samt flere ulike svømmebasseng under åpen himmel. Inne finner du badstuene hvor Elena Krajnova viste hvordan ekte badstukultur skal gjennomføres. Vil du ha hjelp og tips, så finner du det her.
Og: husk å avslutte med den helfinske OriGINal long drink som du får kjøpt med deg fra restauranten. 

Ta deg tid til å besøke badstuene i Allas Pool ved havna i Helsinki.    Foto: Odd Roar Lange

Fra magnet til mat

Bak disse trærne finner du en veldig god restaurant. Sett av god tid. Det er verd det.
Foto: Odd Roar Lange

Øya Lonna er stedet som ble brukt til avmagnetisering av skip som som nå er blitt en restaurant-øy.
Men først litt historie. Hva skal man egentlig med avmagnetisering av skip?
Til forskjell fra kontaktminer som ligger i vannskorpa og eksploderer ved kontakt med skipet, så legger magnetminer seg på bunnen og eksploderer på grunn av fartøyets magnetisme i skroget når skipet seiler forbi. De var mye vanskeligere å oppdage en minene som lå i overflata. Sovjetunionen brukte magnetminer i finskebukta under andre verdenskrig.
Dermed ble det behov for en avmagnetiseringsstasjon, og den ble plassert på øya Lonna utenfor Helsinki. Avmagnetiseringen av skip fortsatte helt frem til starten av 60-årene. Da var alle magnetbombene på sjøbunnen uskadeliggjort.
I 2014 åpnet restauranten på Lonna. En helt spesiell og veldig bra restaurant, med egen kjøkkehage, mange gode og rimelige viner, og god service. Restaurantens meny finner du på store tavler, skrevet med kritt. Mens vinutvalget finner du i hyllene til høyre - der flaskene er merket med prisen.
Restauranten er åpen alle ukedager fra mai til september. Det anbefales å bestille bord.

Det er mange grunner til å forlate storbylivet og å finne et rolig «hjørne» av Helsinki noen timer. Lonna er et slikt hjørne. Lonna har både ute- og inneservering og selvsagt eget saunaområde. Her finner du tidtabellen for JT Ferrys som tar deg til Lonna (og tilbake igjen)

Reisen dit

Jeg reiste til Helsinki fra Oslo lufthavn Gardermoen. Fly til Helsinki fra Norge lander på Helsinki-Vantaa lufthavn som ligger ca. 20 kilometer nord for byen. Til og fra flyplassen kan du ta buss som går mellom flyplassen og sentrum, jernbanestasjonen og flyplassen. Enkelte shuttlebusser går også mellom lokale hoteller og lufthavnen.  Flyplassen ble i 2016 kåret til verdens beste.
På flyplassen er det gode muligheter for shopping som du gjerne kan benytte deg av før du flyr hjem. Her finnes også egne brand stores for finsk design.  
Finnair flyr daglige direktefly fra Oslo-Helsinki. Jeg reiste med morgenflyet, og var fremme i god tid før lunsj. Trenger du kontanter så kan du ta ut euro både på Gardermoen og på flyplassen i Helsinki.
Har du lyst til å bruke Helsinki som utgangspunkt for en virkelig eksotisk opplevelse? Da kan du dra til jernbanestasjonen og ta The Tolstoj Train til Moskva. Du søker visum og kjøper billett på stasjonen.
Hva så med reiser i selve byen? Det kan være store strekninger du ønsker å rekke over. Da er det enkelt å bruke byens trikker hvor du kan kjøpe billett via app, eller du kan kjøpe byens Helsinki Card hvor offentlig transport er inkludert. Du kan leie sykkel her og her.
Vil du ha byens guidebok helt gratis? Du kan laste den ned her.

Les mer: Reiselykkes reportasje om venninnetur til Helsinki
Og
Les mer: Helles Kitchens reportasje om Helsinki på 24 timer

Har du reisetips, ideer, synspunkt eller spørsmål?
Kontakt meg gjerne på epost: orl@thetravelinspector.no

Reportasjereisen til Helsinki var i samarbeide med Visit Helsinki og Finnair. Meningene og anbefalingene som som alltid mine egne og ingen lenker er betalt.

Går denne underholdningen på flysikkerheten løs?

Går denne underholdningen på flysikkerheten løs?

Skjer dette ved minibanken så må alarmen din gå

Skjer dette ved minibanken så må alarmen din gå