Skjer dette ved minibanken så må alarmen din gå

... og nå advarer storbanken mot denne nye trenden 

Pass på når du skal ta ut penger i minibanken.                                 Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): En ny trend har fått Danske Bank til å slå alarm. På sin Facebookside advarer de ungdom mot å bli kriminelle personers hjelpende hånd. Se derfor opp for følgende dersom du er på reise - og blir stoppet av en fremmed ved minibanken.
Fremgangsmåten er like enkel som den er utspekulert.

«Kan du hjelpe meg?»

Den kriminelle, som gjerne har utsatt andre for identitetstyveri, har fått tilgang på penger han eller hun ikke skal ha. Det kan også være penger som skal hvitvaskes. Vedkommende har ikke bankkortet til offeret, men kan overføre penger til din konto via Mobilpay.
 Kjeltringene forteller en historie om at de har reist fra bankkortet sitt og trenger hjelp til et uttak. De tilbyr seg å overføre penger til din konto, og som takk for bryderiet får du litt penger som du kan beholde.
Et vanlig uttak kan, i følge Danske Bank, være på 3500 kroner, mens kjeltringen bare skal ha 3000 av dem. Du får beholde 500 kroner for den kjappe og enkle jobben du har gjort.

De unge er mest utsatt

Det er foreløpig særlig unge personer i alderen 12-18 år som er blitt utsatt for denne metoden. Danske Bank har opplevd en tredobling av slike tilfeller bare i fjerde kvartal 2017.

— Vi har en kontinuerlig overvåking av alle transaksjoner som gjøres av Danske Banks kunder. Ser vi på tallene fra fjerde kvartal i fjor, kan vi se en betydelig økning i antall unge som blir offer for svindel. Vi snakker om mer enn en tredobbelt til nesten 100 saker i samme kvartal, sier Linus Fugl, som leder avdelingen for svindelbekjempelser i Danske Bank i Danmark til Ekstrabladet.

Og nå retter de denne advarselen til minibankbrukerne.
— Du må spørre deg selv. Er det sannsynlig at du skal hjelpe noen på denne måten, sier Fugl.
Dermed er du advart: Det er viktig å være på vakt dersom du skal ut på reise og trenger å bruke minibanken for kontantuttak.

  Vil du vite mer om svindelen så kan du følge tråden på Danske Bank sin facebookside.

Har du reisetips, ideer, synspunkt eller spørsmål?
Kontakt meg gjerne på epost: orl@thetravelinspector.no