Hemmelig pass-avtale redder USA-turen din

God nyhet for deg som skal til USA

Kjenner du til passavtalen gjennom six month club? Foto: Odd Roar Lange

Kjenner du til passavtalen gjennom six month club? Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): I utgangspunktet krever amerikanske myndigheter at utenlandske pass skal være gyldig min seks måneder etter hjemreisen.
Men, ukjent for mange, er Norges medlemsskap i det USA kaller «Six month club».
-Hvis man er norsk statsborger, så må passet være gyldig kun under oppholdet sitt i USA, ikke etter det, sier den amerikanske ambassaden til Thetravelinspector.no

Politiet anbefaler dette

-Vi anbefaler alltid at passet til kundene bør være gyldig helst fra 6 måneder og opp til 1 år og det er med bakgrunn i at land har forskjellige regler rundt dette med krav til gyldighetstid på pass, men også uforutsette hendelser som kan oppstå på en reise. Ved spørsmål om reise til USA opplyser vi om at passet må være gyldig for reisen, men vi anbefaler gyldighetstid på 6 måneder etter returdato til Norge, sier Gitte Hessenschmidt, seksjonssjef Oslo politidistrikt/Felles enhet for utlending og forvaltning.
-Ved henvendelser til oss om gyldighetstid på pass henviser vi også til at kunden selv alltid har ansvar for å sjekke korrekt informasjon i forhold til det landet de skal reise til eksempelvis, sier Hessenschmidt.

Den ukjente avtalen

-Vår politifagavdeling kjenner ikke til six month club, opplyser Politidirektoratet.
Men den amerikanske ambassaden sier dette om den spesielle avtalen:
-Seksmånedersregelen (six monsth club) gjelder ikke for norske statsborgere. Norge og USA har nemlig en avtale som gjør at norske statsborgere kan reise til USA så lenge passet deres er gyldig til og med siste oppholdsdato som vedkommende ønsker å oppholde seg i landet, bekrefter U.S. Visa Service Desk ved den amerikanske ambassaden.
Du kan lese mer om Six Month Club her.
Her kan du lese mer om
visum og ESTA-skjema for USA-reisen

Norske pass blant verdens beste - men disse tallene forbløffer

Så mange land kan du reise til uten visum