Det enkle hotell-livet ødelegger miljøet

Det enkle hotell-livet ødelegger miljøet

Legger seg inn på rehab for plastmisbruket sitt

(ODD ROAR LANGE): I flere år har jeg forsøkt å få norske hotell til å redusere plastforbruket sitt. I starten var det fordi jeg synes et godt hotellrom skal ha noe annet enn engangsplastkopper - innpakket i plastikkpose - til å ha tannbørsten i (også tannbørsten er ofte i plast). Jeg skal innrømme at det ikke var miljøtanken som slo med første gangen jeg satte saken på dagsorden. Det var med det visuelle.
Men etterhvert har også miljøelementet blitt tatt med i innspillene mine.
Nå skjer det endelig noe. Etter at plast har blitt et av verdens største miljøproblem og mengden av plast i havene våre øker stadig.

På rehab

Comfort Hotel velger nå å skjære kraftig ned på hva de kaller plastmisbruket sitt. I 2020 skal hotellkjeden være fri for all unødvendig bruk av plast og skal dessuten arbeide for at leverandører og samarbeidspartnere bidrar til at ambisjonen deres kan innfris.
- Som for alle misbrukere så er første skritt mot en uavhengig tilværelse å erkjenne misbruket sitt. Vi har, sammen med resten av samfunnet, et grovt plastmisbruk, og det er på tide å bekjempe det. Vi søker nå profesjonell hjelp og legger oss inn på rehab, sier Anna Spjuth, Senior visepresident i Comfort Hotel i en pressemelding

Vekk med plasten

Med hjelp av holdbarhetscoacher kommer hotellkjeden til å gå gjennom all plastbruk og sammen med leverandører og samarbeidspartnere se på hvordan plastmisbruket kan minskes og ved behov erstattes av mer holdbare alternativ. Målet er å være plastfrie i 2020.

- Comfort Hotel tilbyr selected service - et annet ord for budsjett, egentlig. Og vi viser ved at man gjennom å være grei mot lommeboken sin får en mulighet til å også være grei mot miljøet. Alt unødvendig velges bort - tilbake har du det du trenger som gjest. Overkonsumentenes tid er forbi. Vi tar bort glass, tannbørster, porsjonspakninger, ballonger, sugerør og andre unødvendige produkter i plast nå. En del av for forretningsidé er å være “Easy on the planet” og dette initiativet er en del av det. Sammen med leverandørene våre innleder vi en dialog om hvordan vi kan få alle dagligvarer, rengjøringsprodukter og annet i pakninger som ikke er laget av plast. Men vi trenger også hjelp fra gjestene våre til å bli bedre. For hver idé vi får og kan benytte, kommer gjesten til å belønnes. Å være miljøengasjert skal lønne seg, sier Spjuth.
For hver plastreduserende idé som hotellets gjester klekker ut - og som hotellet faktisk kan implementere - deles det ut en gratis hotellnatt. Målet er å være en spydspiss rundt holdbarhet og innovasjon.

De gode ideene

- Det finnes utrolige entreprenører og innovatører i verden og jeg er sikker på at det fremdeles finnes mange konkrete og geniale løsninger som ikke er oppdaget ennå. Min drøm er at Comfort Hotel skal fungere som plassen der nettopp slike idéer fanges opp og får leve, avslutter Anna Spjuth.
I følge organisasjonen Håll Sverige Rent havner hvert år rundt åtte millioner tonn plast i havene og de anslår at det i dag flyter rundt 150 millioner tonn plast i vannet. Flytende plastberg som blir større dag for dag. Hele 40 % av all plastproduksjon brukes til engangspakninger, og det er nettopp disse som havner høyt opp på ti-på-topp-listene over det vanligste søppelet i havet.
 Comfort Hotels er en del av Nordic Choice Hotels, en av Nordens ledende hotellselskaper med 178 hoteller på mer enn 100 destinasjoner i Skandinavia og Baltikum. 

Hurtigruten til krig mot plast

Budskapet fra Hurtigruten er krystallklart: All unødvendig engangsplast skal bort fra selskapet innen sommeren.

Øyafestivalen topper årets Oslosommer

Øyafestivalen topper årets Oslosommer

De 7 beste tipsene for en perfekt interrail

De 7 beste tipsene for en perfekt interrail