Dette må du vite om taxfreeposer gjennom sikkerhetskontrollen

Nå har de fjernet denne skjulte taxfree-fella

Nei, du kan ikke åpne posen for å ta ut litt av innholdet for deretter å gå gjennom sikkerhetskontrollen.  Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): For en tid tilbake traff jeg en ulykkelig kar på Oslo lufthavn Gardermoen. Han hadde nettopp oppdaget at det var en regel som tilsa at taxfreeposen ikke kunne tas med som håndbagasje gjennom sikkerhetskontrollen dersom kjøpet var foretatt for mer enn 24 timer siden. Innsjekket bagasje var sendt, og nå skjønte han at posen med de tre flaskene måtte kastes. 

Endret reglene

 Men nå er reglene heldigvis endret. Dette skjedde i vinter, og det er ikke lenger noen tidsfrist som passasjerene trenger å huske når det gjelder å kunne ta med tax-free gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassene. Nyheten ble først kjent gjennom nettstedet Flysmart24.
Så lenge taxfreeposen er den spesielle posen som kalles «Security Tamper Evident Bag» og som er definert av ICAO så kan den være både uker, dager og måneder gammel. 
Om den er pakket på en flyplass eller om bord i et fly spiller heller ingen rolle. I den forseglede posen legges flytende taxfreevarer sammen med kvitteringen. Du må ikke bryte forseglingen før du går gjennom sikkerhetskontrollen. 

Vær klar over at en forseglet taxfree-pose kan bli åpnet for analyse av flytende innhold. Dersom du skal reise videre fra din første flygning (transfer) skal du opplyse sikkerhetskontrollørene om dette. De vil da forsegle dine taxfree-varer i en ny pose.

Hva kan du ta med av flytende væske?

Du kan ha med deg en begrenset mengde med flytende væske håndbagasjen. Til sammen kan du ha med deg én liter væske, men det er visse begrensinger.
Du kan ha med deg én gjennomsiktig plastpose som kan lukkes. Posen skal ikke være større enn 1 liter, og hver væskeholder i posen kan ikke romme mer enn 100 milliliter.

Dette er tillatt:

  • Væske i beholdere som rommer maks 100 milliliter. (1dl)
    Med beholder menes flaske, tube, flakong, beger og lignende. Mengden bestemmes av størrelsen på beholderen, ikke hvor mye væske det er i den. En nesten tom flaske vil dermed bli vurdert etter hva den kan inneholde - ikke hva den faktisk inneholder.
  • Alle beholderne må få plass i den gjennomsiktige posen som det må være mulig å åpne og lukke. 
  • Posen må ikke romme mer enn 1 liter når den er lukket.

For at sikkerhetskontrollen skal gå så smidig som mulig, legges posen i plastkassen på sikkerhetskontrollbåndet. 

Hva regnes som væske?

Alt som er flytende, eller har pasta-konsistens, regnes som væske. Kan du helle eller spre det, er det væske eller pasta. For eksempel regnes vann, brus, gelé, krem, lotion, parfyme, barberskum og annet med lignende konsistens som flytende eller pasta.
Reglene gjelder for alle flyavganger i EU- og EØS-landene og Sveits. Passasjerer skal ha samme beskyttelse, uansett hvilken lufthavn de reiser fra innenfor EU/EØS/Sveits.

Kjenner du den hemmelig kvoten fra taxfree-butikken?

Mange går glipp av taxfreekvoten fordi de ikke kjenner denne regelen.