Hjelp, kan du si i fra når passet mitt går ut?

Etterlyser ny tjeneste som kan redde utenlandsturen

Husker du datoen for når passet ditt går ut? Uten å kikke?     Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): - Nå har vi trøbbel her. Vi skal reise til den franske riviera på lørdag. I går kveld skulle vi hente frem kofferter og pass. Og da oppdaget vi at passet til den ene i familien har gått ut for en stund siden. Nå krysser vi fingrene for at nytt pass rekker å komme i posten i tide. Ellers må vi satse på nødpass.

Og da kan det bli veldig dyrt. Først betaler man for bestilling av ordinært pass, deretter for nødpasset - og da ugyldiggjøres det nye ordinære passet, så da må man bestille enda et nytt pass. Samlet pris 1350 kroner. En kostbar forglemmelse med andre ord.

Når går passet ditt ut?

Denne historien fikk jeg høre fra en venn i dag tidlig. Og dette er en historie som hundrevis, jeg tipper tusenvis, av nordmenn kjenner seg igjen i. 
I dag finnes det varslingstjenester for når bilen din skal til service, når den skal til EU-kontroll, når du har time hos legen og tannlegen og når parkeringstiden for bilen går ut. Men ikke for det viktige passet. Ikke for det Europeiske Helsetrygdkortet eller førerkortet dit heller.

Bør være gratis

Dette burde vært en varslingstjeneste som du kunne krysse av for når du bestiller pass. Du kunne bli varslet 12 måneder, 6 måneder, 3 måneder og 1 måned før utløpsdatoen. Det ville spart pass-eieren og passutstederne (som det skal bli stadig færre av) for masse bry og en god del penger.

Varslingen bør kunne kobles til telefonen din - siden vi beholder telefonnummeret selv om vi skifter teleoperatør. Den bør også kunne kobles til din digital epostkasse, sammen med varslingen for Helsetrygdkortet og førerkort.
Og eventuelt andre offentlig utstedte papirer/kort som har utløpsdato. 

Nye pass og id-kort

pass-ny-thetravelinspector.jpg

Det koster oss en god del penger å få disse kortene. Passet alene koster 450 kroner. Prisen for førerkort er fastsatt i disse forskriftene
Nå skal det lages nye passkiosker for bestilling av pass. Vi får nye nasjonale id-kort og nye pass. Slik blir de seende ut.
Og da bør en varslingstjeneste være en av de nye elementene.
Er det for mye å kreve at de varsler oss før utløpsdatoen?
PS: Mens vi venter på denne tjenesten kan du legge inn varsel på telefonens kalender. Gjør de i dag. I morgen er det nemlig glemt...

Obs: Dette må du vite om passet ditt i år

Trodde du at passet ditt var gyldig helt frem til utløpsdatoen?