Derfor skal du ikke skru av dataroamingen i utlandet

Derfor skal du ikke skru av dataroamingen i utlandet

Dette kan skje dersom du surfer du på åpne trådløse nettverk i ferien

Sørg for en ekstra datapakke på telefonen og bruk 4G/3G når du er på ferie i Europa i sommer.
Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Lommeboka sikres godt, verdisakene legges i hotellsafen og vi er klare for en tur ut på shopping, restaurant eller en guidet tur. Så finner vi et gratis åpent internett og kobler oss bekymringsfritt på dette. Kjenner du deg igjen?

Skrekkhistoriene

Vi har alle hørt om, eller opplevd skrekkhistorier om skyhøye mobiltelefonregninger etter utenlandsferien, fordi eieren glemte å skru av roamingen på telefonen.
Dersom du skal koble deg til wifi med mobiltelefon, nettbrett eller datamaskin så skal du velge internett med passordinnlogging.
Dersom du feriere i Europa er det bedre å bruke 3G eller 4G, siden dette allerede er inkludert i abonnementet ditt og ikke fører til ekstrakostnader. Dersom du har lite datatrafikk i abonnementet så er det et godt råd å øke datapakken for sommeren, og heller redusere den igjen når du er kommet hjem. Dersom du ferierer utenfor EU/EØS-land så skal du bare bruke wifi som krever passordinnlogging. Vær også klar over at Sveits og Monaco ikke faller inn under avtalen med de norske teleoperatørene, så her er roaming kostbart.

Tyvene herjer

Samtidig surfer mange ukritisk med mobilen på åpne trådløse nettverk, uten å vite at det er en av de letteste måtene kriminelle virkelig kan stjele store verdier fra deg. Når du sender sensitiv data som brukernavn og passord over slike usikrede WiFi-nettverk, kan nemlig hvem som helst snappe opp dette – og bruke det til å hacke deg på mange forskjellige vis, forteller Telenor i en pressemelding. 
Dette er informasjon som gjelder også for deg som har annet enn Telenor-abonnement,

Du surfer sikkert på mobilnettet

Med  norske mobilabonnenement surfer du som hjemme via mobilnettet, uansett hvor i EU eller EØS du måtte oppholde deg.
– Om du sitter på en kafé eller en flyplass, der det er mange mennesker, er det alltid en viss fare for at noen kan «kuppe» det trådløse nettet og få tilgang til mobiltelefonen eller datamaskinen din, har sikkerhetsekspert Jahn-Helge Flesvik, tidligere uttalt til Online.no.
Han har i over 20 år jobbet med sikkerhet på taktisk og strategisk nivå i Forsvaret, og er nå daglig leder i sikkerhetsselskapet Aeger Group.

Slik blir du lurt

– Hvis du ønsker å være sikker når du surfer på nettet i offentlighet, bør du bruke mobildata via 3G- eller 4G-nettet og holde deg unna de trådløse nettene. Det er det tryggeste, sier Flesvik til online.no
For det er ikke sikkert at du er trygg om du kobler deg til nettverket på hotellet. Eller, som det kan vise seg, det du tror er det offisielle hotellnettet.
– Det er ikke uvanlig at noen setter opp falske hotspots i eller rundt hoteller, med samme navn som hotellet – mange vil nok da koble seg på dette i stedet for det genuine nettet. Det er også mulig å sette opp utstyr som «jammer» hotellnettet, slik at folk kobler seg til et falske nett i stedet for det ekte, sier Flesvik.
En hacker kan med svært enkle grep få tilgang på alt du har på maskinen eller mobilen din om du surfer på et åpent nett, eller kobler deg til et slikt «falskt nett».

Hvordan bruker du mobiltelefonen din på reiser?               Foto: Odd Roar Lange

Ikke skru av roaming

Tidligere skrudde mange av «roaming»-knappen på mobilen før en slik utenlandstur, for å unngå store utgifter på bruk av mobildata i utlandet. Roaming betyr enkelt og greit bruk av mobildata utenfor telefonselskapets nettverk.
Når slik roaming ikke lenger medfører ekstrakostnader, bør du sjekke at funksjonen faktisk er skrudd på – så du kan surfe sikkert. Slik gjør du det

På iPhone:

  • Åpne Innstillinger
  • Velg Mobilnett
  • Velg Mobildatavalg
  • Sørg for at Dataroaming er skrudd på

På Android:

  • Åpne Innstillinger
  • Velg Mobile nettverk
  • Velg Dataroaming og sørg for at denne er skrudd på

PS: Dersom du reiser med Danskebåten eller andre skip så må du være klar over at bruk av skipets satelittkobling er veldig dyrt. Skru av roamingen så lenge, bruk heller tided til å kose deg om bord uten å surfe på nettet. 

7 tips for å få de beste feriebildene med mobiltelefonen

(ODD ROAR LANGE): Å ta bilder med mobilen gir deg mange fordeler. Du har det for hånden når du trenger det og folk rundt deg blir ikke skeptisk fordi du tar frem et stort systemkamera.

Her blir jeg ranet ved Gardermoen

Her blir jeg ranet ved Gardermoen

Slipp hvalen fri - nå er det rosene som gjelder

Slipp hvalen fri - nå er det rosene som gjelder