Selvsagt skal de ta seg betalt for denne utsikten

Derfor viser Ålesund vei i Turist-Norge

Utsikten fra terrassen på Fjellstua er ike ubetalelig. Du kan betale 200 kroner og se så mye du vil. Foto: Elisa Røtterud.

Utsikten fra terrassen på Fjellstua er ike ubetalelig. Du kan betale 200 kroner og se så mye du vil.
Foto: Elisa Røtterud.

(ODD ROAR LANGE): Debatten raser i Ålesund: Skal en av byens største turistattraksjoner Fjellstua på byfjellet Aksla få ta betalt for besøkende som bare vil se på utsikten fra restaurantens veranda?
I sosiale medier og avisenes kommentarfelt er det tett mellom kritikerne som vil skjelle ut Brødrene Jangaard AS som eier Fjellstua.
De fleste kritikerne har ikke fått med seg at kam kan kjøpe seg et vennekort til 200 kr pr år som gir ubegrenset adgang til terrassen. Det er prisen av en billett på Colorline Stadion - eller en hamburger på en middels restaurant.

Selvsagt skal turister betale

Eierne av Fjellstua ønsker å ta inntil 100 kroner for turister som vi ta bilder, se utsikten og ellers ikke legge igjen andre penger til restauranten. Det er forståelig.
Og hver sommer blir tusenvis av cruiseturister kjørt i buss opp til fjelltoppen hvor Fjellstua er plassert. Cruiserederiet og deres samarbeidspartnere tjener penger på dette. Men de deler altså ikke de som sitter på det attraktive og unike turmålet: Fjellstua.

Det er på høy tid at dette endres. Og det er høyst forståelig at eierne vil ta seg betalt av gjester som ikke spiser/drikker hos dem.
Dette er også en vanlig betalingsmodell ved en rekke turutfartssteder både i Norge og utlandet.. Der kafeer og restauranter tar seg av veiveldikehold og brøyting, og de tar deretter betalt for parkering. Men kundene får dette beløpet tilbake dersom de spiser hos dem. Enkelt og rettferdig.

Godt vante nordmenn

Nordmenn er på mange måter bortskjemt. Allemannsretten gir oss gratis tilgang og fri bruk av naturen. Og dermed også utsikt og opplevelser. Men, vi må venne oss til å betale for tilrettelagte opplevelser. Det er rett og slett rimelig at vi gjør det. Vi må betale i Hellas, Tyrkia, Spania, Montenegro, Kroatia og Albania - for å nevne noen land. Og vi gjør det uten å blunke, fordi vi skjønner at noen må tjene penger til livets opphold og turistmålets utvikling.

Det er dette vi trenger

I årevis har reiselivet snakket om at vi må tørre å ta oss betalt. For ellers er det ikke drivverdig. Det hjelper lite for driftsresultatet at noen kjøper en vaffel eller et postkort. Det må mer til for å forsvare offentlige utgifter, vedlikehold, lønninger og produktutvikling.
Og dersom vi vil ha utvikling så må vi være med å betale for det. Dette har det vært snakket om i årevis. Det er prisverdig at eierne av Fjellstua tar belastningen med å få i front.

Som du roper i skogen…

Jeg tror at de som skriker høyest om «tabben ved å ta seg betalt» er folk som sjelden eller aldri besøker Fjellstua. De har vært der for mange år siden, og de har en slags plan om å komme tilbake. Nå truer de med at det ikke skal skje. Det hadde ikke skjedd allikevel.
Og når bedriftsledere, som selv vet hvor hardt man på jobbe for å få hjulene til å går rundt, syter og klager for en hundrelapp, da er det på grensen til det patetiske.

Ålesund er Møre og Romsdals reiselivshovedstad. Og de har vært flinke med produktutviklingen. De nye trappene og belysningen opp til Fjellstua er en del av dette. Jeg tar av meg hatten.
Her er noen av klagene:
1) Jaja...blir ikkje besøkt der lengre da når d ska bli så dyrt 😕 Kan ikkje dei tenke at der e mange der ute som faktisk ikkje he råd til å betale 100kr for å nyte ei utsikt? Og at enkelte som ikkje he god økonomi faktisk bruka sånne plassa til å ha ei lita glede i kvardagen sin?? 
Hårreisande!
2) Blir ikke kjøpt noe mere der oppe . Gå opp å snu .. 😊 Så bare å boikotte folkens ..
3) Dersom dette gjennomføres, er det en gedigen tabbe. Rett og slett latterlig.

Tomme tønner skramler mest

De fleste har ikke satt seg godt inn i hva saken dreier seg om. At de kan nyte utsikt så mye de vil, dersom de ønsker det. Men kommentarfeltet bidrar de gjerne til. Og jo mindre de tenker over hva Fjellstua betyr for byen, jo høyere roper de.

Jeg tror Fjellstua kommer til å utvikle seg i riktig retning i årene som kommer. Vi kan nyte ustikten gratis fra alle steder utenfor terrassen, og vi må være med på spleiselaget dersom stedet skal utvikles videre.
Noen roper om at det offentlige må overta Fjellstua og driften der.
Samme for meg, men da må de være klar over at hele regningen blir belastet innbyggerne i Ålesund.
Istedet for den nye modellen: Der det er turistene som skal betale for det de får oppleve: En utsikt til begjær.

Det er sikkert mulig å ha et gratistilbud på terrassen på Fjellstua. Men da må kanskje stedet stenge dørene. Er det dét sunnmøringene ønsker seg?
— Odd Roar Lange - The Travel Inspector

Det er gratis å gå til og fra Fjellstua. Man kan nyte utsikt begge veier. Og hele Aksla er full av flott turstier med nydelig utsikt. Det handler med andre ord ikke om å bli fratatt all mulighet til utsikt.
Jeg tror det er smart av eierne å ha en myk overgang og med gode muligheter til å kjøpe seg vennekort.
I så fall vil Fjellstua fortsatt ha tusenvis av lokale ambassadører som vil vise frem byen til sine gjester.
Det er til det beste for alle parter.
Jeg - for min del - betaler gjerne en hundrelapp for gode opplevelser i Ålesund.